Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με το θέμα της "μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας" ο Νίμιτς επιδιώκει το αδιέξοδο;

Αγνοούν την Ελλάδα επισήμως!

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός στην Ελλάδα...

Τα Ηνωμένα Εθνη υιοθετούν επισήμως τον προσδιορισμό της εθνικής ταυτότητας της ΠΓΔΜ ως «μακεδονικής», αγνοώντας την ελληνική θέση κατά την οποία το μοναδικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι το όνομα και το εύρος της χρήσης του. Με την τελευταία πρόταση Νίμιτς, στην οποία αναγνωρίζεται η «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα», σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη διαδικασία για την επίλυση του Σκοπιανού που υπερβαίνει το συμβιβασμό για το όνομα το οποίο θα χρησιμοποιείται διεθνώς και αγγίζει -νομιμοποιώντας τον- τον πυρήνα της αλυτρωτικής πολιτικής της ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «πάγωσε» όταν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του εγγράφου που κατέθεσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, γιατί υπήρχε αισιοδοξία (άγνωστο για ποιο λόγο) ότι αυτή τη φορά δεν θα κατατεθούν ιδέες εξ ορισμού απορριπτέες από την ελληνική πλευρά.

Η δοκιμασία, πάντως, βρίσκεται ακόμη στην αρχή: Σε απευθείας διαπραγματεύσεις υψηλού πολιτικού επιπέδου, με αμερικανική διαμεσολάβηση, πρόκειται να κληθούν σύντομα οι κυβερνήσεις στην Αθήνα και τα Σκόπια για να αποδεχθούν ή να απορρίψουν οριστικά μια πρόταση που περιλαμβάνει τα πάντα – και όχι μόνο αυτά που θα ήθελε η ελληνική διπλωματία: όνομα, εύρος χρήσης και προσδιορισμό εθνικής ταυτότητας.

Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση στους διεθνείς οργανισμούς και, δυνητικά, στις σχέσεις με τρίτες χώρες (Βόρεια ή Ανω Μακεδονία) και αναγνώριση της «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας» προτείνουν η Ουάσιγκτον και τα Ηνωμένα Εθνη για την άρση του αδιεξόδου που θα επιτρέψει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Η πρόταση έχει γίνει καταρχήν αποδεκτή (ως βάση διαπραγμάτευσης) από την Αθήνα και τα Σκόπια, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν επιμέρους ενστάσεις τις οποίες ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς δεν πρόκειται να λάβει υπ’ όψιν του, δεδομένου ότι ζήτησε ένα «ναι» ή ένα «όχι» επί του «πακέτου», όπως περιέγραψε τη «δέσμη ιδεών» που κατέθεσε την Πέμπτη στους διαπραγματευτές.

Στις κυβερνήσεις των δύο χωρών έχει φτάσει ήδη το μήνυμα ότι οι ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλόσοσκι θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αντιμέτωποι με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θα αναλάβει -και στο προσκήνιο- την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το προηγούμενο διάστημα η αμερικανική διπλωματία εκινείτο εντονότατα στο παρασκήνιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντανιέλ Φριντ, ο οποίος μετά το βέτο στο Βουκουρέστι είχε δώσει το σύνθημα για την ανάδειξη του «δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού» από τα Σκόπια, βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τον κ. Μάθιου Νίμιτς αλλά και τον Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον κ. Αλέξανδρο Μαλλιά. Στις συνομιλίες αυτές κυριάρχησε η άποψη ότι η αποδοχή σύνθετου ονόματος για διεθνή χρήση από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ είναι οδυνηρός συμβιβασμός εκ μέρους τους και, συνεπώς, δικαιούνται να κατοχυρώσουν τον προσδιορισμό «μακεδονική» για την εθνικότητα και τη γλώσσα. Παράλληλα εκινείτο και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κ. Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος προσπάθησε να διεθνοποιήσει το ιδεολόγημα του «μακεδονισμού», όπως ο ίδιος το εννοεί, στέλνοντας επιστολές σε όλα τα διεθνή φόρα για να διακηρύξει την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας».

Η κατάθεση της πρότασης Νίμιτς αποτελεί, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη για την ελληνική πλευρά, γιατί τα Ηνωμένα Εθνη προσφέρουν νομιμοποίηση στις θεωρίες της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας σχετικά με την εθνική τους ταυτότητα και διευρύνουν την ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για κάποιον απροσδιόριστο μέχρι στιγμής λόγο δεν γίνονται απολύτως κατανοητές όχι μόνο από τη διοίκηση Μπους αλλά ούτε από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ.

Το γεγονός ότι η Αθήνα συζητά μόνο για το όνομα και τη χρήση του είχε διακηρυχθεί πολλές φορές στο εσωτερικό ακροατήριο από τα πλέον επίσημα χείλη και παρ’ όλα αυτά, όπως ακριβώς συνέβη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ήταν σαν να ήρθε από κάποιον που ποτέ δεν άκουσε ή δεν αντιλήφθηκε την «κόκκινη γραμμή» της μίας πλευράς.

Τα δυσάρεστα νέα από τη Νέα Υόρκη πυροδότησαν ένταση μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του αρμόδιου τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος κατήγγειλε «διολίσθηση».

Συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι η πρόταση Νίμιτς δεν είναι τελική, αλλά αποτελεί ένα στάδιο σε μια μακρά διαδικασία, παρόλο που γνωρίζουν ότι εάν δεν γίνει κάτι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρξει πολύμηνο «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων. Κυβερνητικές πηγές προεξοφλούν ένα νέο αδιέξοδο και επισημαίνουν ότι η άλλη πλευρά δεν είναι ώριμη για ένα λειτουργικό και βιώσιμο συμβιβασμό. Δεν απαντούν, πάντως, στο ερώτημα πώς το όνομα διασυνδέθηκε με την ταυτότητα στην πορεία της διαπραγμάτευσης και παρά τον απόηχο του ελληνικού βέτο, που θα επαναληφθεί το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες, όταν θα κριθεί η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]