Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε 40 ημέρες θα τελειώσει το θέμα του ονόματος των Σκοπίων


Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Γκρούεφσκι

Σε ποιό όνομα συμφώνησε η Μπακογιάννη;


Σε συνθήκες πλήρους εχεμύθειας και συμφωνημένης μυστικότητας εξελίσσονται οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο τρίγωνο Αθήνας-Σκοπίων-Ουάσιγκτον για την άρση του αδιεξόδου στο Σκοπιανό. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, αλλά στην αθέατη πλευρά τα χαρτιά μοιράζει ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντανιέλ Φριντ, ο οποίος θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να βάλει το στιλό στο χέρι του πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Ν. Γκρούεφσκι, για να υπογράψει συμφωνία αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της χώρας του στο εξωτερικό.
Μυστήριο καλύπτει το περιεχόμενο των πραγματικών συνομιλιών που έγιναν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μεταξύ της ηγετικής ομάδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη από την ελληνική πλευρά, του προέδρου της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και του ΥΠΕΞ κ. Αντ. Μιλόσοσκι από την άλλη.

Το γεγονός θεωρείται από διπλωματικές πηγές ενδεικτικό κρισιμότητας της συγκυρίας, που θα παραμείνει θερμή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, πριν δηλαδή αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η αμερικανική διπλωματία και τα Ηνωμένα Εθνη εκφράζουν σπουδή αλλά και αισιοδοξία για ανατροπή των δεδομένων άμεσα, παρόλο που η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ είναι διχασμένη και εκπέμπει συγκεχυμένα μηνύματα για την εθνική θέση στο πρόβλημα της ονομασίας.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ
Η Ουάσιγκτον δείχνει να πιστεύει ότι είναι εφικτή η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ μέσα σε σαράντα μέρες ώστε να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και να ανοίξει ο δρόμος τους προς την Ε.Ε. Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις απέφυγε τις εμφανείς πιέσεις και την επίδειξη πυγμής και προσπάθησε να διαχειριστεί το θέμα με όρους ευρωπαϊκής επικοινωνίας. Κράτησε ίσες αποστάσεις από τα δύο μέρη, μετέφερε συναφή μηνύματα στις δύο κυβερνήσεις και εξέφρασε στήριξη στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ ως κεντρικό χειριστή του ζητήματος.
Στις αρχές Οκτωβρίου ο κ. Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί ξανά με τους διαπραγματευτές (πιθανότατα στη Γενεύη) και αυτή τη φορά δεν αποκλείεται να καταθέσει επίσημη και τελική πρόταση ζητώντας απαντήσεις μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εισηγείται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας ή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) για διεθνή χρήση (με απλή σύσταση προς τις τρίτες χώρες που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να υιοθετήσουν το νέο όνομα). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική διπλωματία αποδέχεται πλέον να υπάρχει ο γεωγραφικός προσδιορισμός πριν από το «συνταγματικό όνομα», παρά τον ορατό κίνδυνο να εκπέσει στη συνέχεια κατά τη χρήση. Ο κ. Νίμιτς φέρεται από διπλωματικές πηγές να εισηγείται επίσης σύνθετο προσδιορισμό («βορειομακεδονική» για παράδειγμα) στην υπηκοότητα που αναγράφεται στα διαβατήρια, με τη διευκρίνιση ότι αυτό δεν αποτελεί ζήτημα ταυτότητας, το οποίο εκφεύγει των ορίων της εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στους σχεδιασμούς του κ. Νίμιτς υπάρχει πάντα η αποκήρυξη εδαφικών διεκδικήσεων και αλυτρωτικών ενεργειών, όπως επίσης η υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των οποίων η αλλαγή των σχολικών βιβλίων Ιστορίας. Επιστέγασμα θα μπορούσε να είναι μία ηχηρή δήλωση Μπους ότι οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν το όνομα που θα συμφωνηθεί, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βλέπει θετικά την καθιέρωση μίας μεταβατικής περιόδου στη διάρκεια της οποίας τα Σκόπια θα πρέπει να προχωρήσουν σε συνταγματικές τροποποιήσεις. Τι θα κερδίσει η ΠΓΔΜ από έναν τέτοιο συμβιβασμό, εφόσον υλοποιηθεί; Την απελευθέρωση του αυτοπροσδιορισμού τους ως «Μακεδόνες» με βάση τις γενικές αρχές του ΟΗΕ, την κατοχύρωση της γλώσσας τους ως «μακεδονικής» και το έρεισμα να στρέψουν την αλυτρωτική τους προσπάθεια στην ανάδειξη του «μακεδονισμού», όπως τον εννοούν, χωρίς να περιορίζουν την προσπάθεια οικειοποίησης μίας Ιστορίας που δεν τους ανήκει στην ονομασία.
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντανιέλ Φριντ και ο νέος Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια κ. Φίλιπ Ρίκερ είναι εκείνοι που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της καθοδήγησης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κ. Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος επιμένει να παίζει το χαρτί του υπερεθνικισμού.
Σύνθετο όνομα
Η αμερικανική διπλωματία προτιμά ως συνομιλητή τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Μπ. Τσερβένκοφσκι, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να αποδεχθεί σύνθετο όνομα εάν δοθούν εγγυήσεις σχετικά με την ταυτότητα. Το Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν προεδρικές εκλογές στα Σκόπια και ο κ. Γκρούεφσκι θα ενθαρρύνει την υποψηφιότητα πολιτικού της απολύτου εμπιστοσύνης του ώστε να ελέγξει πλήρως την πολιτική ζωή στη χώρα του. Από την άλλη, ο κ. Τσερβένκοφσκι σκοπεύει να ηγηθεί της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης ώστε να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Για το λόγο αυτό απέφυγε να εκτεθεί και να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με την κυρία Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη, δεδομένου του πλαισίου που είχε εκ προοιμίου τεθεί από τον πρωθυπουργό και βάσει του οποίου οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα έπρεπε να τεθεί σε δημοψήφισμα.
Καραμανλής: Εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στο εσωτερικό
Το βέτο στο Βουκουρέστι και η συμφωνία για τον South Stream είναι τα δύο θέματα εξωτερικής πολιτικής στα οποία αναφέρθηκε εμφατικά ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κ.Ε. της Ν.Δ. αποδίδοντάς τους χαρακτηριστικά επιτεύγματος. Είναι δύο θέματα στα οποία πράγματι έχει βάλει προσωπική σφραγίδα και τα οποία συγκαταλέγει ήδη στην κιβωτό της πολιτικής του υστεροφημίας.
Συνεργάτες του βεβαιώνουν ότι τα εθνικά θέματα θεωρούνται από τον πρωθυπουργό εξαιρετικής σημασίας, πέρα από όλα τα άλλα, και για την εικόνα του ως ηγέτη στο εσωτερικό. Με βάση αυτή την ανάλυση, οι εξελίξεις στο Σκοπιανό θα μετρηθούν με βάση και τα πολιτικά κέρδη ή ζημιές που μπορεί να ανακύψουν για τον ίδιο ή για την υπουργό Εξωτερικών. Συνομιλητές του κ. Καραμανλή λένε ότι δεν του αρέσει καθόλου να καλλιεργούνται προσδοκίες θετικών εξελίξεων στο θέμα της ΠΓΔΜ, ώστε να αναδεικνύεται τελικά ο ίδιος ως καταστροφέας μίας προσπάθειας που θα μπορούσε να έχει αίσια έκβαση. Είναι βέβαιο ότι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, εφόσον επιτευχθεί μία ανεκτή λύση στο Σκοπιανό, θα πιστωθεί την υπέρβαση ενός χρόνιου προβλήματος που κανένας από τους προκατόχους της δεν μπόρεσε ή δεν τόλμησε να λύσει. Αυτό θα της δώσει συγκριτικά πλεονεκτήματα και λόγω «αντισταθμιστικών οφελών» (την κατάργηση της βίζας λόγου χάρη) αλλά επίσης επειδή θα τη φέρει στον αφρό, όταν τεθεί θέμα διαδοχής στη Ν.Δ. Είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο βουλευτής που διάκειται φιλικά προς την οικογένεια Μητσοτάκη έλεγε σε κατ’ ιδίαν συνομιλία ότι δεν αποκλείεται το Μαξίμου να της τραβήξει το χαλί εάν διαπιστωθεί ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από μία εθνική επιτυχία που αυτή τη φορά θα έχει τη δική της σφραγίδα.
Προσωπική στρατηγική
Από την άλλη πλευρά, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «καραμανλικοί» βουλευτές την εγκαλούν στο παρασκήνιο για προσωπική στρατηγική με τους Αμερικανούς, που αποσκοπεί στο να εκτεθεί ο πρωθυπουργός ως αρνητής των πάντων και να υποστεί αντίποινα. Ο κ. Καραμανλής, άλλωστε, την Παρασκευή δεν έδειξε καμία διάθεση αποδρομής από τη δημόσια ζωή, ενώ φωτογράφισε ξανά «υπονομευτές» μιλώντας για «κάποιους» που δεν τον θέλουν. Δεν τους εξειδίκευσε, αλλά σίγουρα δεν είναι οι «αντάρτες», γιατί ως προς αυτούς έκανε πολύ συγκεκριμένη αναφορά και δεν είναι η αντιπολίτευση γιατί δεν θα είχε πρόβλημα να την κατονομάσει. Εξ αντιδιαστολής, λοιπόν, οι «κάποιοι» είναι ή οι «νταβατζήδες» για τους οποίους είχε μιλήσει πρώτη και τελευταία φορά στον «Μπαϊρακτάρη» είτε «ξένα κέντρα» με τα οποία, όπως λένε οι αντίπαλοί της, συνομιλεί η κυρία Μπακογιάννη.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]