Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Γκρούεφσκι έχει επιλέξει την μή λύση του ονόματος και την διεθνή απομόνωση των Σκοπίων

Μονόδρομος τα συνεχή βέτο

Ο πρωθυπουργός έβαλε -και πολύ σωστά- βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, επειδή δεν είχε βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Είναι δυνατόν να μη βάλει βέτο από εδώ και πέρα, όταν στο άλυτο θέμα του ονόματος ο Γκρούεφσκι πρόσθεσε τα ζητήματα «μακεδονικής» μειονότητας, διπλής υπηκοότητας, περιουσιών, «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας κλπ.;

Είναι εξόφθαλμο ότι ο Γκρούεφσκι δεν επιθυμεί κατά κανέναν τρόπο να επιλυθεί το θέμα του ονόματος, όταν ανοίγει τόσα μέτωπα.

Δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά η Αθήνα δεν μπορεί να την αγνοήσει. Η κυβέρνηση Καραμανλή επομένως πρέπει να πάρει πίσω αυτές τις επιπόλαιες θέσεις που μονόπλευρα δημοσιοποίησε μέσω συνεντεύξεων της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, σε εφημερίδες του εξωτερικού περί αποδοχής του ονόματος «Νέα Μακεδονία».

Ούτε χρειάζεται πλέον να επαναλαμβάνει τις θέσεις της περί αποδοχής σύνθετης ονομασίας με τη λέξη Μακεδονία συμπεριλαμβανομένη σε αυτή, γιατί μετά την επιθετική στάση των Σκοπίων θα φαίνεται σαν να ικετεύει για μια τέτοια ονομασία.

Οι δυνατότητες επίλυσης του θέματος του ονόματος εκμηδενίστηκαν μετά την επιστολή Γκρούεφσκι. Ας ανατεθεί σε κάποιον πρέσβη να ασχολείται με το θέμα αυτό, αλλά ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών πρέπει να επικεντρώσουν αλλού την προσοχή τους: στην έγκαιρη, συστηματική και διαρκή ενημέρωση των συμμάχων της κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ και των εταίρων της στην ΕΕ για τους λόγους που επιβάλλουν στην Ελλάδα να προβάλλει συνεχώς βέτο για πολλά χρόνια εναντίον της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όσο τα Σκόπια ακολουθούν αυτή την πολιτική.

Δεν πρόκειται για καθόλου εύκολο καθήκον. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι αυτοί που πρώτοι εξέφρασαν θέσεις που ο Γκρούεφσκι συμπεριέλαβε στην επιστολή του, οπότε η Ουάσιγκτον σύντομα θα ταχθεί δημόσια εναντίον της ελληνικής στάσης. Οσο για τους Ευρωπαίους, αυτοί αδιαφορούν για την ουσία των διαφορών Αθήνας - Σκοπίων, οπότε κάποια στιγμή θα αρχίσουν κι αυτοί να δείχνουν τη δυσφορία τους.

Μόνο αν ευθύς εξαρχής η ελληνική στάση διατυπωθεί τόσο καθαρά και αποφασιστικά ώστε να συνειδητοποιήσουν πλήρως στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ότι αποκλείεται η Αθήνα να κάνει ποτέ πίσω, θα στρέψουν τις πιέσεις τους προς την κατεύθυνση των Σκοπίων και τότε ίσως βρεθεί μια κάποια ανεκτή λύση. Διαφορετικά, σε λίγο θα κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα και θα την καλούν να απολογηθεί.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Ναι, οι Αμερικανοι και οι ευρωπαιοι το μονο που εχουν στο μυαλο τους ειναι τα σκοπια με τον γεωστρατηγηκο τους ρολου τον πλουτο τους και την ιστορια τους και θα τα βαλουν με την Ελλαδα .....ασε μας ρε φιλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Αμερικανοί ήδη προσπαθούν να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα πάσης φύσεως. Δεν ξεκίνησε σήμερα αυτό. Είναι παλιά ιστορία. Τα συμφέροντά τους λένε Σκόπια. Οι Ευρωπαίοι έπονται, εάν δεν κάνουμε εμείς κάτι. Εάν σταματήσουμε να "παρακολουθούμε" τις εξελίξεις. Και όταν λέω εμείς, εννοώ τους πολιτικούς μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψάξτο λιγάκι, θα δεις ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Η πιπίλα που μας σερβίρουν ότι είμαστε μικροί και δεν ασχολούνται με εμάς, είναι απλώς πιπίλα. Δυστυχώς ή ευτυχώς η Ελλάδα πρόκειται να γίνει ενεργειακός κόμβος. Και οι Αμερικανοί θέλουν να περάσουν αγωγούς από φιλικά εδάφη, όχι ουδέτερα, ούτε εχθρικά. Και προπάντων, θέλουν να περάσουν "φθηνά", για να κερδίσουν πολλά από την πώληση της ενέργειας στην Ευρώπη (αέριο, πετρέλαια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]