Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η απάντηση του Μπαρόζο σε Γκρούεφσκι


Η ΕΕ είναι αναρμόδια να ασχοληθεί

με ζητήματα μειονοτήτων και ανάκτηση

περιουσιών στα κράτη-μέλη



Να φροντίσει η ίδια η ΠΓΔΜ, σε «πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας» για την επίλυση των όσων κατήγγειλε περί «μακεδονικής» μειονότητας υποδεικνύει στην απάντησή του προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «αναρμόδια» αλλά και ότι ο δρόμος των Σκοπίων προς την ένταξη περνά από τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάποια γενική αρμοδιότητα σε θέματα μειονοτήτων», σημειώνει ο Μπαρόζο, στην απάντησή του, η οποία απεστάλη στα Σκόπια αργά χθες το βράδυ, για να διευκρινίσει πως «πρόκειται για ευθύνη των κρατών-μελών».

Στη συνέχεια δε, σημειώνει ότι «λυπάται», που οι «διμερείς σχέσεις» της ΠΓΔΜ με «γειτονική χώρα, κράτος-μέλος της ΕΕ» αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, για να προσθέσει ότι είναι «θεμελιώδους σημασίας» για τις χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στην ΕΕ, «να προσεγγίζουν τέτοιες δυσκολίες με εποικοδομητικό πνεύμα και πνεύμα συνεργασίας, ανοικτά στον διάλογο και στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης». Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας παραμένει απαραίτητη για την πρόοδο της χώρας σας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» καταλήγει ο Μπαρόζο.

ΠΑΣΟΚ: Εξισορροπητική η απάντηση Μπαρόζο

"Ο φανατικός εθνικισμός των Σκοπίων είναι ανεπιθύμητος στην Ε.Ε. Αντιστρατεύεται τις αρχές, τις αξίες και τους σκοπούς της. Ειδικά, όταν πρόκειται για τα ταραγμένα δυτικά Βαλκάνια, ο τυφλός εθνικισμός της νέας γενιάς πολιτικών των Σκοπίων είναι απολύτως επικίνδυνος", δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την επιστολή Μπαρόζο προς τα Σκόπια.

"Η επιστολή, ωστόσο, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτηρίζεται από μία έντονη διάθεση εξισορρόπησης, η οποία οδηγεί σε παραλείψεις και τουλάχιστον αμφίσημες παραδοχές. Η ηγεσία των Σκοπίων, πάντως, πρέπει να σταθεί με προσοχή στην τελευταία φράση της επιστολής, όπου υπογραμμίζεται, πως οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ουσιώδεις για την πορεία της FYROM προς την Ε.Ε.", πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]