Δεκαοκτώ χρόνια συζητήσεων για ένα όνομα
Σημαντική συνεισφορά στην πιο κρίσιμη καμπή του Σκοπιανού αποτελεί το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σταύρου Λυγερού με τίτλο «Εν ονόματι της Μακεδονίας - Ο διπλωματικός πόλεμος για το όνομα» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Λιβάνη».
Αριστος γνώστης του ζητήματος της ονομασίας ο συγγραφέας παρουσιάζει και αναλύει τη «γενέθλιο πράξη» του προβλήματος, τους βασικούς και σημαντικούς σταθμούς στην δεκαοκτάχρονη πορεία του, αλλά κυρίως δημοσιοποιεί την προσωπική κατάθεσή του για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ονόματος.
Αποκαλύπτοντας στοιχεία για τη μυστική διαβούλευση στη διάρκεια της τελευταίας κυβέρνησης Σημίτη και επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ, όπου οι πλευρές, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών, είχαν φθάσει κοντά σε συμφωνία στο όνομα «Γκόρνα Ματσεντόνια» (Ανω Μακεδονία), ο Στ. Λυγερός περιγράφει την αλλαγή πλαισίου στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την κυβερνητική αλλαγή του 2004.
Ενθερμος υποστηρικτής της επιλογής της άσκησης βέτο στο ΝΑΤΟ ως ισχυρού μοχλού πίεσης προς την ΠΓΔΜ, ο συγγραφέας παρουσιάζει με παραπομπές σε δηλώσεις και τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών, αλλά και σε αποκλειστικές πληροφορίες που ο ίδιος είχε συλλέξει, το πώς διαμορφώθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το πλαίσιο για την αναζήτηση λύσης στη διαφορά του ονόματος.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η επιχειρηματολογία του Στ. Λυγερού εναντίον της προτεινόμενης ονομασίας «Νέα Μακεδονία», καθώς θεωρεί ότι συντηρεί τον «μακεδονισμό», και η προτίμηση που δείχνει σε ονόματα όπως «Ανω Μακεδονία», η «Μακεδονία του Βαρδάρη», με καλύτερη εκδοχή μάλιστα τη μονολεκτική γραφή τους («Γκορναματσεντόνια» ή «Βαρνταρματσεντόνια»).
Στην επιφυλλίδα του βιβλίου του ο Στ. Λυγερός επισημαίνει την αναγκαιότητα η όποια λύση να αντιμετωπίζει κάθε προσπάθεια δημιουργίας και προβολής του «μακεδονισμού» και φυσικά το όνομα, όταν και όποτε αποφασισθεί, να ισχύει πλήρως και σαφώς για «όλες τις χρήσεις» και να κατοχυρωθεί μάλιστα με συνταγματική ρύθμιση.
Το βιβλίο του Στ. Λυγερού αποτελεί και χρηστικό εργαλείο, καθώς αποτυπώνει όλη την πορεία του Σκοπιανού ζητήματος, αλλά παρουσιάζει και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον μια και εξηγεί και αναλύει την ουσία και τον πυρήνα των σημερινών διαπραγματεύσεων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...