Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καραμανλής: "Δεν θέλουμε να εξαφανίσουμε τα Σκόπια"


Ωρα για λύση με Σκόπια

Η Ελλάδα επιδιώκει μια ρεαλιστική λειτουργική λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με μια βιώσιμη συνολική συμφωνία την οποία θα επισφραγίσει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στη Σύνοδο των ηγετών της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πομόριε της Βουλγαρίας. Για τη στάση της χώρας μας στο Βουκουρέστι ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι «δεν επιδιώκουμε την απομόνωση της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν υπήρξε αυτός ο στόχος μας».

Επιδιώκουμε μια διευθέτηση με κέρδη για όλους, μια λύση με κέρδη και για τους δύο που θα συνυπολογίζει τις ευαισθησίες και των δυο χωρών και θα ωφελήσει το σύνολο της περιοχής, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Εξήγησε ότι στο Βουκουρέστι το ΝΑΤΟ κατέληξε σε μια κοινή απόφαση και πρόσθεσε ότι έχει έλθει η ώρα να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εκκρεμεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Οι καλές γειτονικές σχέσεις και η επίλυση του θέματος της ονομασίας αποτελούν προτεραιότητα για την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διακηρύξει επανειλημμένως και ξεκάθαρα ότι η ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας. «Αυτή είναι μια στρατηγική θέση η οποία δεν επιδέχεται εξαιρέσεις ή εκπτώσεις. Οι όροι της προσχώρησης τους οποίους έχουν συμφωνήσει οι εταίροι και οι σύμμαχοι αφορούν όλες τις υποψήφιες χώρες συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ».

«Σε κάθε περίπτωση η πολιτική των ανοικτών θυρών που ακολουθεί η Ελλάδα υπονοεί ότι κάθε χώρα που επιλέγει το ευρωπαϊκό της μέλλον, οφείλει να συμμορφώνεται σε θεμελιώδεις αρχές, το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μονοπάτι έχει ως προϋπόθεση την αταλάντευτη υποστήριξη και σεβασμό καλών γειτονικών σχέσεων και την υιοθέτηση κοινών αρχών που θα εφαρμόζονται εξίσου σε όλες τις υποψήφιες χώρες».

Για το Κόσοβο

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο θέμα του Κοσόβου λέγοντας ότι είναι η πρόκληση - κλειδί για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι η λύση στο θέμα του Κοσόβου πρέπει να είναι μέσα από μια συναινετική διευθέτηση.

Η Ευρώπη πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο στο θέμα του Κοσόβου γιατί οι αξίες της Ευρώπης είναι εκείνες που παρέχουν τις εγγυήσεις για σταθερότητα στην περιοχή.

Για τη Σερβία

Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Σερβία εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων θα οδηγήσουν σε γόνιμο αποτέλεσμα για το σχηματισμό κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα συνεχίσει να εργάζεται για να καταλάβει η Σερβία μια θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια που της ανήκει.

Για τη Διάσκεψη

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Καραμανλής συνεχάρη τη βουλγαρική Προεδρία για τις δραστηριότητές της που συνέβαλαν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας και στη μετεξέλιξή της και στην ενίσχυση του θεσμικού της πλαισίου. Η Διάσκεψη Συνεργασίας των χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι η κινητήρια δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση για την ίδρυση συμβουλίου περιφερειακής συνεργασίας αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση αυτή.

Η γραμματεία του Συμβουλίου θα έχει έδρα στο Σεράγεβο στο κτίριο ελληνοβοσνιακής φιλίας που έχει κατασκευάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι διαγράφεται μια νέα εποχή για την περιφερειακή συνεργασία που σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη των κρατών - μελών για τα θέματα που αφορούν τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Περιφερειακό αναπτυξιακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε επίσης την πρωτοβουλία για την ίδρυση περιφερειακού αναπτυξιακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη που θα έχει στόχο να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Επισήμανε ακόμη ότι η περιφερειακή συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής και Ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής. Η διαβαλκανική συνεργασία αναγνωρίζεται σήμερα ως ο θεσμός εκείνος που συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής. Αναβαθμίζοντας την περιφερειακή συνεργασία οι χώρες των δυτικών βαλκανίων πραγματοποιούν ουσιαστικά ένα βήμα προς την εκπλήρωση ενός εκ των βασικών κριτηρίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ένταξή τους. Ουσιαστικά ενισχυόμενη θεσμικά η διαβαλκανική συνεργασία αποκτά τα εχέγγυα για να αποτελέσει μακροπρόθεσμα το νοτιοανατολικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]