Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τέλος οι ελληνικές πτήσεις πάνω από τον Αη Στράτη;

Για δεύτερη φορά ματαιώθηκε από το ΝΑΤΟ

ο «Τολμηρός Τοξότης»

Η προσδοκία της Αθήνας για πτήση συμμαχικού αεροσκάφους πάνω από τον Αγιο Ευστράτιο, τον οποίο η Τουρκία -με την ανοχή του ΝΑΤΟ- θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή, έμεινε ανεκπλήρωτη για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μήνες. Ο επανασχεδιασμός της άσκησης «Τολμηρός Τοξότης», που ματαιώθηκε το Φεβρουάριο του 2007 λόγω της τουρκικής αξίωσης για εξαίρεση του ελληνικού νησιού, προγραμματίστηκε για τις 20 Μαΐου. Τελικώς δεν έγινε ελλείψει Awacs, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι «η πόρτα για την πραγματοποίηση της άσκησης παραμένει μισάνοιχτη» (σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΞ), ότι θα γίνει δηλαδή στο ορατό μέλλον. Επιμένει, επίσης, ότι ο λόγος της αναβολής είναι η «επιχειρησιακή διαθεσιμότητα» (Θ. Ρουσόπουλος). Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό μεταξύ διπλωματών και στρατιωτικών ότι ο λόγος είναι πολιτικός και έχει να κάνει με την ουδετερότητα του ΝΑΤΟ στα θέματα του Αιγαίου, δηλαδή απέναντι στις μονομερείς διεκδικήσεις της Αγκυρας.

Επειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προσπαθούσε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι το θέμα είναι της αρμοδιότητας του ΝΑΤΟ και η Ουάσιγκτον εμμένει στη θέση που είχε διατυπώσει το Μάρτιο του 2007 ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Νίκολας Μπερνς ότι «ο Αγιος Ευστράτιος είναι ελληνικός και δεν αποτελεί αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή». Η εκπρόσωπος, πάντως, μίλησε επίσης για «διαφορά μεταξύ των συμμάχων», εννοώντας ότι το θέμα είναι διμερές ελληνοτουρκικό.

Η κυβέρνηση είχε πιστέψει ότι η δήλωση του κ. Νίκολας Μπερνς σηματοδοτούσε πρόθεση επανασχεδιασμού της άσκησης στην ίδια περιοχή. Για το λόγο αυτό συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, μιλούσαν τότε για «προσωπική επιτυχία» της.
Η χθεσινή αποτυχία, πάντως, έμεινε ορφανή, δεδομένου ότι χθες το πρωί το υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμπε στο υπουργείο Αμυνας για έκδοση ανακοίνωσης, το υπουργείο Αμυνας στο υπουργείο Εξωτερικών και τελικώς έβγαλε το φίδι από την τρύπα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΝΑΤΟϊκές διαδικασίες προβλέπουν ότι μία χώρα υποβάλλει αίτημα και η απάντηση που δίνεται είναι ανάλογη με το αν μπορέσει να διαθέσει τα συγκεκριμένα μέσα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. «Αυτό και τίποτα περισσότερο», τόνισε, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα.

Την Παρασκευή ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κ. Δημήτρης Γράψας, θα επισκεφθεί την Αγκυρα για συνομιλίες με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, κ. Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στην Κάρπαθο μνημόσυνο για το σμηναγό Ηλιάκη, που έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος του συγκρούστηκε με τουρκικό στον ακήρυχτο και διαρκή πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ουρανό του Αιγαίου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]