Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ιστορία του Αγίου Φωτός

Το ανεξήγητο θαύμα
που φέρνει την ελπίδα


Θρύλοι και παραδόσεις συνοδεύουν την αφή του Αγίου Φωτός, που προκαλεί δέος και συγκίνηση στους πιστούς. Το θαύμα της αυτόματης ανάφλεξης των κεριών του Ελληνορθόδοξου πατριάρχη, με τις γαλάζιες αστραπές να διασχίζουν τον θόλο του ναού της Αναστάσεως, γεμίζουν τις καρδιές των προσκυνητών με αγαλλίαση και ελπίδα.
Άγιο Φως: 1700 χρόνια παράδοσης αλλά και ύψιστης πίστης. Σύμφωνα με τον ερευνητή επί των αιρέσεων Δημήτρη Κοκορη «για περίπου 1700 χρόνια έχουμε αυτό το παράξενο φαινόμενο, αυτόματα να ανάβουν τα κεριά του πατριάρχου αλλά και των προσκυνητών που είναι μέσα στο ναό της Αναστάσεως όπως και τα καντήλια που κρέμονται μπροστά από τον Πανάγιο Τάφο. Δεν συμβαίνουν μόνο στον πατριάρχη για να πεις ότι κάνει κάποια απάτη. Τα βλέπουν οι προσκυνητές».
Δέος αλλά και δάκρυα χαράς διακατέχουν τους πιστούς. Όταν το θαύμα συντελείται ανά ρίγος τους κυριεύει. Γαλάζιες αστραπές διασχίζουν τον θόλο του Ναού της Αναστάσεως. Ο ελληνορθόδοξος πατριάρχης βγαίνει με τις αναμμένες λαμπάδες.
Σε κάθε γωνιά υπάρχει και το σημάδι ενός θαύματος, όπως η σχισμένη κολώνα που βρίσκεται στην είσοδο του μεγαλόπρεπου Ναού. Σύμφωνα με την παράδοση το 1549 οι Αρμένιοι δωροδόκησαν τον σουλτάνο Μουρατ για να βγάλουν εκείνοι το Άγιο Φως. Η κολώνα σχίστηκε και το Άγιο Φως βγήκε από την πέτρα ανάβοντας τις λαμπάδες του πατριάρχη.
Απόψεις ότι το θαύμα είναι προϊόν ανθρώπινων τεχνασμάτων προκαλούν κατά καιρούς αντιδράσεις. «Μπροστά στα μάτια μου το είδα, ούτε έκανε κομπίνα ούτε έβαλε φωσφορίζουσες ουσίες για να ανάψουν αυτόματα. Άλλωστε πως γίνεται να ανάβουν όλα αυτά μαζί και να συγχρονίζονται τα κεριά να ανάβουν αυτόματα;» παρατηρεί ο κ. Κόκορης.
Πόλεμοι, αυτοκράτορες, σουλτάνοι, σταυροφόροι, έριδες, αλλά και εντάσεις. Στο πέρασμα των αιώνων το Άγιο Φως ως σύμβολο χαράς και ενότητας στέλνει μήνυμα αγάπης και πίστης. «Μαζί με τον πατριάρχη μπαίνει και αρμένιος πατριάρχης μέσα. Αυτός θα εδέχετο να τον εξαπατήσει ο δικός μας πατριάρχης και να είναι ένα θύμα ενός πονηρού ανθρώπου κληρικού; Ποιος θα το εδέχετο; Ποιος θα μπορούσε να εξαπατά τον κόσμο για 17 αιώνες; δεν είναι λίγο παράξενο; Όποιος θέλει το δέχεται, όποιος δεν θέλει το απορρίπτει».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]