Ροή
Breaking news

slider1

Feature

Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

150.000 σπίτια σε πλειστηριασμό - Γιατί συνέβη; - Ποιοί οφελούνται;


auction_hammer.jpg

Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε την Τρίτη (15/4) η Εθνική Ομοσπονδία Προστασίας Δανειοληπτών οι αιτήσεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αναμένεται να σημειώσουν ρεκόρ κατά το 2008, αγγίζοντας τις 150.000.

Η ομοσπονδία δανειοληπτών ανακοίνωσε ότι μόνο στο ειρηνοδικείο Αθηνών, κατά το πρώτο δίμηνο του 2008, οι σχετικές αιτήσεις έχουν φτάσει τις 5.500, και προχώρησαν στην εκτίμηση ότι στο σύνολο θα φτάσουν τις 150.000. Μέχρι το 2012 αναμένεται να φτάσουν στις 200.000.

Προσθέσανε ότι την τελευταία διετία 100.000 ακίνητα πουλήθηκαν αναγκαστικά από τους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.

Προτεινόμενες λύσεις, με συν και πλην

- Επαναδιαπραγμάτευση με την Τράπεζα

- Μεταφορά σε άλλη Τράπεζα με περίοδο χάριτος

- Μετατροπή σε ελβετικό φράγκο

- Μετατροπή σε σταθερό επιτόκιο

- Επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, δήλωσε ότι «το 2007 τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια έφθασαν στο 6%, ενώ τα στεγαστικά δάνεια στο 3,6% και τα επιχειρηματικά στο 4,6%».

Για τις κατασχέσεις από πλειστηριασμούς τραπεζών, ο κ. Γκαργκάνας είπε ότι «στο πρώτο 11μηνο του 2007 έφθασαν στις 3.229 έναντι 1.014 το 2006 και 1.471 το 2005».

Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν αυτή την εξέλιξη σε ένα πληθωριστικό «κοκτέιλ» που προς το παρόν δεν μπορεί να σταματήσει, ειδικά με την τιμή του πετρελαίου να σημειώνει εκ νέου την Τρίτη (15/4) ιστορικό υψηλό με την τιμή του να ανέρχεται στα 113,45 δολ/βαρέλι. Παράλληλα ο ευρω-πληθωρισμός ανέρχεται άνω του 3% σε όλη την Ευρώπη, ενώ η άνοδος των επιτοκίων έχει μετακυλίσει τα βάρη στους καταναλωτές και δη στους δανειολήπτες.

Πολλοί είναι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όπως είχαμε προειδοποιήσει αναφέροντας ότι έχουν αυξηθεί ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα οι απόπειρες αυτοκτονίες από δανειολήπτες που δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις αποπληρωμές των δανείων και απελπίζονται, υπό το βάρος και των συνεχών οχλήσεων από εταιρείες που προσλαμβάνουν οι τράπεζες προς ενημέρωση της υποχρέωσης αποπληρωμής της δόσης του μήνα.

Δανειολήπτες αναφέρουν ότι δεν είναι λίγες οι φορές που εκπρόσωποι των εν λόγω εταιρειών είναι εξαιρετικά φορτικοί, ενώ φτάνουν ακόμα και στην απειλή προσφυγής στη Δικαιοσύνη, σε περίπτωση καθυστέρησης αποπληρωμής της δόσης.

Σημειώνεται ότι δικηγόροι από την πλευρά των δανειοληπτών έχουν σημειώσει ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν έχουν το δικαίωμα της επικοινωνίας με τον πελάτη, καθώς ο δανειολήπτης έχει συνάψει σύμβαση μόνο με την Τράπεζα και όχι με κάποιον άλλο ιδιώτη, άρα με τη χρήση του τηλεφωνικού του αριθμού παραβιάζονται προσωπικά του δεδομένα.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]