Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Financial Times: Στάση πληρωμών στην Ελλάδα εντός της εβδομάδας;


Ένα περίεργο δημοσίευμα έρχεται για μια ακόμα μέρα από το εξωτερικό. Αυτή τη φορά από τους Financial Times.

Δυο μέρες πριν τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που κανείς δεν ξέρει τι γίνεται και όλα βρίσκονται σε επίπεδο σεναρίων, η βρετανική εφημερίδα σε άρθρο της μιλά για την Ελλάδα, εντάσσοντας στο κείμενο προτάσεις όπως: «επιλεκτική χρεοκοπία», «προσωρινή στάση πληρωμών».

Περίεργο; Αυτές τις προτάσεις – ορολογίες χρησιμοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, άσχετα αν μετά προσπάθησαν να δώσουν άλλη έκταση στις δηλώσεις τους, φέρνοντας στο προσκήνιο – μέσω των πουλημένων ΜΜΕ – άλλα θέματα!

Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι οι FT κάνουν λόγο για προσωρινή στάση πληρωμών, ακόμα και εντός της εβδομάδας!

Παίρνουμε από το in.gr μεταφρασμένο το τι λέει η εφημερίδα.


Τελικά πήραμε ή όχι την 5η δόση;
Αυτό που μας προβληματίζει δεν είναι μόνο οι δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης (που αποδόθηκε σε «τεχνική παρεξήγηση»), αλλά στο γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έχει εκταμιεύσει ακόμα την πολύκροτη 5η δόση, κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει έως την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου.

Τουλάχιστον, όποιον και να έχουμε ρωτήσει, δεν έχει επιβεβαιώσει ότι κάτι τέτοιο έχει γίνει, ενώ από την Παρασκευή έχουμε αναφέρει ότι κυβερνητικές πηγές είχαν αναφέρει ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση για τις αρχές αυτής της εβδομάδας. Επισήμως, πάντως δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση που να αναφέρει ότι η δόση έχει εκταμιευθεί, όπως επίσης καμία αναφορά για το αν έχει καθυστερήσει και για ποιο λόγο!

Εμάς σε αυτό κάτι δεν μας πάει καλά. Όχι τίποτα άλλο, αλλά γιατί η Ευρώπη μας διέλυσε κυριολεκτικά να περάσουμε το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό για να μας δώσουν το πράσινο φως για να υπογράψουν την επόμενη δόση.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους φημολογείται ότι αρκούν μέχρι και αυτή την εβδομάδα. Μέχρι τις αρχές ή το τέλος της, παραμένει άγνωστο.

Και η κυβέρνηση, αντί να ενημερώσει τον κόσμο, ασχολείται με τα ταξί...

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

  1. δεν είναι τυχαίο οτι δημιουργήθηκε τώρα το θέμα με τα ταξί. Και το δημιουργησε η κυβέρνηση παιρνοντας πίσω αυτά που είχαν συμφωνήσει πριν τον ανασχηματισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφου το ξερουμε οτι η αποστολη τους ειναι να διαλυσουν την Ελλαδα,προς τι η απορια "ασχολουνται με τα ταξι";
    Εσεις που εχετε την πενα πεστε στο κοσμο να αγορασουν ξερα τροφιμα για 5-6 μηνες και αφηστε τις αναλυσεις επι αναλυσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τυχαία έπεσε το μάτι μου στο Link σου από ένας χρήστη στο twitter.Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ενώ είμαι αναγνώστης των FT σε καθημερινή βάση ο τίτλος του άρθρου με ανησύχησε.Και μπήκα να ξανατσεκάρω το original άρθρο(όχι από in.gr αλλά από ft.com)
    http://www.ft.com/cms/s/0/a1015514-b151-11e0-9444-00144feab49a.html#axzz1SdvUhQmC
    Αυτό που κάνεις εσύ είναι ότι επιλέγεις ένα κομμάτι του άρθρου,το οποίο είναι το πιο τραναταχτό,το πιο καταστροφικό και περιστρέφεσαι γύρω από αυτό.Χώρια που θεωρώ λάθος το να μην παραθέτεις με link τις πηγές σου(τουλάχιστον το άρθρο του in.gr θα έπρεπε να υπάρχει σε link) http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231120689
    Στο άρθρο λοιπόν των FT αναφέρει το σενάριο στάσης πληρωμών(που απότι διαβάζω σε άλλα πρακτορεία έχει λίγες πιθανότητες)μόνο και μόνο για να δείξει πως θα αντιδράσουν οι αρμόδιοι σε μία ενδεχόμενη αποκοπή των τραπεζών μας από την ΕΚΤ.Συνεχίζοντας λοιπόν στο άρθρο διαβάζω για το τι θέλουν οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί(θέλουν συμμετοχή ιδιωτικού τομέα) που πολλοί διαπραγματευτές τους αποθαρρύνουν γιατί θα σημάνει default μια τέτοια κίνηση. Αρκετά παρακάτω 'The shift in sentiment has seen a rise in support for a plan, backed by some officials in Paris, to tax European banks to help pay for eurozone rescues. Two banking executives said the proposal had become a new focus of attention for negotiators, who are scrambling for a way to get private investors to pay up without trigging a default.' Έίναι μια παράγραφος που μιλάει για ένα πλάνο το οποίο κατά πάσα πιθανότητα ΔΕΝ θα σημάνει default.Συνοψίζοντας ,για να μην αναλύω όλο το κείμενο,η απορία μου είναι γιατί από όλο το άρθρο διάλεξες το συγκεριμένο κομμάτι μόνο να αναλύσεις;Μήπως γιατί περιγράφει το χειρότερο σενάριο,αυτό του default και της προσωρινής στάσης πληρωμών;Πόσο μάλλον από τη στιγμή που και η ίδια σου η πηγή(in.gr)το έχει με τίτλο 'Πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών περιλαμβάνεται στο σχέδιο για την Ελλάδα, αναφέρουν οι FT'.
    Υ.Γ.:Γνώμη μου είναι ότι όποιος αποπροσανατολίζεται από την επικαιρότητα(που τρέχει με πολύ γοργούς ρυθμούς) με αφορμή τα ταξί,τα στημένα στο ποδόσφαιρο ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο,είναι άξιος της μοίρας του.

    Θα χαρώ πολύ να λάβω απάντηση σου,ή εδώ ή στο twitter για αυτό και παρέθεσα τα στοιχεία μου.Τα ανώνυμα σχόλια είναι κάτι που δεν συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Δημήτρη, αν και αναδημοσιεύω το άρθρο (κοίταξε την πηγή που παραθέτω) πρέπει να σου πω ότι η αναδημοσίευση έγινε με σαφέστατο σκεπτικό. Και αυτό έχει να κάνει με το να κοιτάξουμε τα χειρότερα και να μάθουμε να προγραμματίζουμε (ως λαός) σύμφωνα με αυτά. Το ότι μέχρι σήμερα οι προγραμματισμοί των πολιτικών γινόταν με βάση τα καλύτερα σενάρια - εξελίξεις, μας οδήγησε στο συγκεκριμένο σημείο, για το οποίο μόνο ευτυχείς δεν είμαστε. Δεν γνωρίζω αν συμφωνείς, αλλά εγώ παραθέτω ένα σκεπτικό που έχει να κάνει με γενικότερη φιλοσοφία αντιμετώπισης της κρίσης που βιώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νικολόπουλος Δημήτριος20 Ιουλίου 2011 στις 4:25 μ.μ.

    Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο ότι ο καθένας έχει τη γνώμη του και την αναλύει.Αλλά ο τίτλος του άρθρου είναι προκλητικός,τουλάχιστον για μένα,πόσο μάλλον από τη στιγμή που το άρθρο των FT δεν εστιάζει εκεί,αλλά παρουσιάζει διάφορα πιθανά σενάρια.
    Εν συνεχεία κατάλαβα από το άρθρο σου ότι η πηγή είναι το in.gr. Το link που γράφει πηγή και από πίσω είναι το olympia.gr το παρατήρησα τώρα.Και θέλω επίσης να σε ρωτήσω ότι εσύ που αναδημοσιεύεις την συγκεκριμένη είδηση,έχεις κοιτάξει το αρχικό άρθρο στους FT;Δεν κρίνω εδώ,απλά εγώ προσωπικά όπου διαβάζω ''ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν...'' κλπ,κατευθείαν μπαίνω να διασταυρώσω αν αυτά που διάβασα εξαρχής ισχύουν.
    Οι αναγνώστες σου όμως που βλέπει μόνο αυτό το κομμάτι που αναδημοσιεύεις εσύ, δεν πιστεύεις ότι βλέπουν την μισή αλήθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστά το λες. Βλέπουν την μισή αλήθεια. Την άλλη μισή την βιώνουν και την έχουν μάθει πολύ καλά. Και έρχονται και κάποιοι τόννοι "αλήθειας" που θα μας καταπλακώσουν, αλλά τότε μάλλον θα είναι αργά. Σου κάνει εντύπωση ότι ασχολούμαι με μία παράγραφο και σου κάνει εντύπωση ο τίτλος. Η παράγραφος είναι ανύπαρκτη; Ή μήπως ο τίτλος δεν ισχύει σε σχέση με το δημοσίευμα; Μήπως θα έπρεπε να αναδημοσιεύω πως οι τράπεζες θα δεχτούν μεγάλη βοήθεια και θα τρέξουν ποτάμια χρήματος στην Ελλάδα; Ακόμη και αν στηριχτούν οι τράπεζες (που είναι βέβαιο πως θα στηριχθούν πολύ περισσότερο από όσο σήμερα στηρίζονται) θα βγάλουν χρήμα στην πραγματικά οικονομία; Μέχρι στιγμής, τα δείγματα γραφής τους, δείχνουν να ενδιαφέρονται για την πραγματική οικονομία ή μήπως ενδιαφέρονται για την οικονομία εκείνη που την μεταχειρίζονται λογιστικά και δανείζουν 5 φορές τα κεφάλαιά τους, παρανομώντας αλλά δεν τους ενοχλεί κανείς και στηρίζονται αν και κινήθηκαν μη νόμιμα; Η συζήτηση μάλλον είναι μεγάλη. Το αποτέλεσμα το βιώνουμε. Και οι τράπεζες σε λίγο θα αρχίσουν τους πλειστηριασμούς. Ή μήπως όχι; Τέλος πάντων... φυσικά διαβάζω και ενίοτε δημοσιεύω κείμενα που κάποιοι τα χαρακτηρίζουν προπαγανδιστικά. και το κάνω, για να μην ξεχνάμε την "γεύση" της προσεκτικής αλλά υπαρκτής προπαγάνδας. Δεν συνωμοσιολογώ, αλλά θέλω να πω την άλλη άποψη, αυτή που δεν λένε τα μεγκαλοκάναλα και οι διάφοροι καλοστεκούμενοι (οικονομικά) δημοσιογράφοι. Πες ότι είμαι η φωνή της αντίπερα όχθης. Εκτός και αν πιστεύεις πως δεν υπάρχει τίποτε απέναντι και πως το ποτάμι έχει μία όχθη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νικολόπουλος Δημήτριος20 Ιουλίου 2011 στις 9:17 μ.μ.

    Δεν νομίζω ότι ανέφερα πουθενά ότι ο τίτλος δεν υπάρχει ή ότι η παράγραφος είναι ανύπαρκτη.Και πολύ καλά κάνεις που το αναλύεις το σενάριο αυτό,γιατί όντως παίζει στο τραπέζι(με λίγες πιθανότητες κατ'εμέ).Συμφωνώ απόλυτα ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και οι πιο πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε πάρα πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητα μας.Γι'αυτό και πιστεύω ότι άρθρα σαν το δικό σου 'τρομάζουν' περισσότερο αυτούς που δεν ξέρουν ή δεν ενημερώνονται πλήρως.Κατά τ'άλλα η προσωπική γνώμη του καθενός είναι απόλυτα σεβαστή.
    Όσον αφορά τις τράπεζες,όντως η κουβέντα είναι τεράστια,αλλά και οι 2 μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ήδη έχουν στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό και θα συνεχίσουν να στηρίζονται με αρκετά δις ακόμα από το ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης.
    Και φυσικά το ποτάμι έχει 2 όχθες,αλλά από τη στιγμή που δεν ξέρω τι υπάρχει στην άλλη,προσπαθώ να μην επικεντρώνομαι μόνο εκεί.
    Αυτά από εμένα.Ελπίζω αύριο στη Σύνοδο της Ε.Ε. να αποφασιστεί κάτι το οποίο θα έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες για εμάς.Καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]