Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λείπει η αυτογνωσία σήμερα απ’ τους Έλληνες!

  • Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ,
    Καθηγητής Φιλολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων
Το «γνῶθι σαυτὸν», δηλαδή η αυτογνωσία, ένα απόφθεγμα που αποδίδεται στον Λακεδαιμόνιο Χίλωνα, το οποίο έβλεπε κανείς εισερχόμενος στους Δελφούς στις προσόψεις ιερών, ήταν για τους αρχαίους Έλληνες και εξακολουθεί να είναι το πιο βασικό στάδιο για την ηθική και πνευματική ανέλιξη του ανθρώπου. Επιπλέον, είναι το εφαλτήριο για την ατομική και τη συλλογική ευδαιμονία.
Δυστυχώς, διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες, αλλά και εσωτερικές παρορμήσεις, όπως ο εγωισμός, δυσκολεύουν την ειλικρινή και ευκρινή αυτοενδοσκόπηση για τη διαπίστωση των ελαττωμάτων, των προτερημάτων και των δυνατοτήτων μας.
Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ χρήσιμες, ως ερεθίσματα για την αυτογνωσία, οι κρίσεις που διατυπώνονται για μας από αξιόλογους τρίτους και ανεξάρτητους παρατηρητές.
Κρίνoυμε σκόπιμο σήμερα να παραθέσουμε και να σχολιάσουμε με συντομία τις διαπιστώσεις ενός διακεκριμμένου συγγραφέα και οικονομικού αναλυτή, του Μάικλ Λιούις (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 18.7.10).
Πρώτον, «η αποσύνδεση του μέσου Έλληνα από την αρχαία Ελλάδα». Μια πικρή πράγματι αλήθεια! Ενώ κομπάζουμε για την αρχαία ελληνική κληρονομιά (λογοτεχνία, φιλοσοφία, ρητορική, τέχνη, επιστήμες, δημοκρατία κ.ά.), όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους υπόλοιπους λαούς π.χ. της Ευρώπης, την ίδια στιγμή την απαξιώνουμε με τη στάση μας στο εσωτερικό, ως πολιτεία και ως άτομα, τόσο με την αδιαφορία για την προστασία και ενίοτε με την εγκληματική εγκατάλειψη των αρχαίων ελληνικών μνημείων, καθώς και με την πλήρη άγνοια που έχουμε οι περισσότεροι των πνευματικών θησαυρών του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και με την αντίθεσή μας στην ενίσχυση της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας και, κατά συνέπεια, στη διαμόρφωση με βάση τις αξίες αυτού του πολιτισμού του ήθους των νέων μας.
Δεύτερο, «μια παράξενη αποσύνδεση μεταξύ του πόσο ευχάριστοι είναι οι Έλληνες, έξυπνοι, ταλαντούχοι, και πόσο μπάχαλο είναι η κοινωνία, είναι γκροτέσκο, στον δημόσιο χώρο δεν υπάρχει τιμή. Είναι σοκαριστικό ότι αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι τόσο κακοί στην οργάνωση της κοινωνίας τους».
Πού οφείλεται αυτό, είναι πασίδηλο: πρώτο στον άκρατο ατομικισμό, ο εαυτός μας πάνω από όλα, δεύτερο, στην αναξιοκρατία και στα ρουσφέτια και, τρίτο, στο προβληματικό εκπαιδευτικό μας σύστημα. Όταν σε μια κοινωνία οι άξιοι και οι επιτυχημένοι είναι συνήθως παροπλισμένοι από την πολιτική ζωή, ενώ επιπλέουν οι «φελλοί» και ανέρχονται οι κομματικοί κόλακες και αφισοκολλητές, και μας κυβερνούν άνθρωποι που δεν θα έβλεπαν ούτε την πόρτα του κοινοβουλίου, αν δεν είχαν το κληρονομικό προνόμιο του ονόματος, τι να περιμένει κανείς!
Τρίτο, «αυτό το μέρος δεν φαίνεται να έχει πιστέψει ποτέ ότι ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερα από τον δημόσιο». Γνωστό και αυτό! Το σπάταλο κράτος αντλεί τους πόρους του από τον ιδιωτικό τομέα με δυσβάσταχτη φορολογία στραγγαλίζοντας τον, ενώ παράλληλα με τα ρουσφέτια έχει αυξήσει υπέρμετρα τους δημοσίους υπαλλήλους στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και με την αναξιοκρατία τον κατέστησε αναποτελεσματικό και επομένως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου.
Τέταρτο, που είναι και το πιο σημαντικό: «το σύστημα δεν έχει τη ικανότητα να επιδιορθωθεί… Αυτή τη στιγμή αποκαλύπτεται ένα κράτος κομφούζιο. Να θεωρείς ότι είναι φυσιολογική η δωροδοκία; Ή ότι μπορείς να μην πληρώνεις τους φόρους σου;»
Πώς να επιδιορθωθεί το σύστημα, όταν οι ίδιοι και οι ίδιοι ανακυκλώνονται συνεχώς; Όταν τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο και δημιούργησαν τα οξύτατα οικονομικά και όχι μόνον προβλήματα είναι αυτά που εξακολουθούν να μας κυβερνούν; Πώς είναι δυνατόν τα κόμματα που δωροδοκήθηκαν και χρηματίστηκαν από ξένες εταιρείες (π.χ. Siemens) να παριστάνουν τις «αθώες περιστερές» και να μην αυτοδιαλύονται για το καλό του τόπου; Πώς είναι δυνατόν να αλλάξει το σύστημα, όταν οι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που μπήκαν από το παράθυρο και τις χαραμάδες, και όχι με δημόσιο αξιοκρατικό διαγωνισμό, εξακολουθούν να βρίσκονται ανενόχλητοι στις θέσεις τους; Πώς να αλλάξει το σύστημα, όταν στις τάξεις των κομμάτων εξακολουθούν να βρίσκονται άτομα που είχαν για «χόμπυ» τους το ρουσφέτι; Πώς να άλλάξει, όταν ο νεποτισμός και η οικογενειοκρατία είναι ο κανόνας; Πώς να αλλάξει, όταν οι πρωταίτιοι της τραγικής καταστάσεως στην οποία οδήγησαν τη χώρα μένουν ατιμώρητοι και εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα προνόμιά τους;
Συνεπώς, θα εξακοληθήσουμε να έχουμε «ένα μεγάλο κράτος που δεν προσφέρει αξία, καθώς καταφεύγεις σε ιδιωτικά μαθήματα, δίνεις φακελλάκι στους γιατρούς … δεν είναι λοιπόν μόνο μεγάλο, είναι και άχρηστο».
Τελευταία, αλλά όχι ασήμαντη παρατήρηση, είναι η διαπίστωση ότι οι πάντες δεν δείχνουν «κανένα ενδιαφέρον για το κοινό συμφέρον»!
Αυτό οφείλεται βέβαια, αφενός, στον χαρακτήρα του Έλληνα, αλλά και στη γενικότερη παιδεία του, και αυτήν του σχολείου, αλλά πολύ περισσότερο την κοινωνική και την πολιτική παιδεία. Ο πυθαγορικός φιλόσοφος Ξενόφιλος, όταν ρωτήθηκε, πώς μπορεί να διαπαιδαγωγήσει τον γιό του καλύτερα, απάντησε, «αν ζήσει σε μια ευνομουμένη πόλη». Τα πρότυπα που προβάλλει η κοινωνία και η πολιτεία ασκούν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των πολιτών. Αν θέλουμε μια πραγματική «κοινωνία», θα πρέπει τόσο η παιδεία όσο και τα πρότυπα να είναι συμβατά με αυτή την έννοια, δηλαδή ότι το κοινό συμφέρον υπερτερεί του ατομικού συμφέροντος, χωρίς βέβαια να συνθλίβεται το τελευταίο, όπως συμβαίνει στα αυταρχικά καθεστώτα.
Πόσο επίκαιρο πράγματι είναι το ποίημα-ελεγεία του σοφού νομοθέτη Σόλωνα που τιτλοφορείται Ευνομίη!
Τα κακά που προκαλεί η Δυσνομίη, το αντίθετο δηλαδή της Ευνομίας, είναι διαχρονικά τα ίδια! «Η πόλη-κράτος καταστρέφεται τόσο από τις ανοησίες των πολιτών, όσο και από την αδικοπραγία των δημαγωγών, οι οποίοι θα υποστούν τις συνέπειες της μεγάλης τους αλαζονείας. Πλουτίζουν με τις άδικες πράξεις τους! Οι πολίτες δεν σέβονται πια ούτε την ιερή ούτε τη δημόσια περιουσία, αλλά ο καθένας κλέβει και αρπάζει όπως και ό,τι μπορεί, χωρίς να λογαριάζει το σεμνό θρόνο της Δικαιοσύνης, η οποία σιωπηλή, γνωρίζοντας καλά και αυτά που γίνονται τώρα και αυτά που έγιναν στο παρελθόν, κάποτε με την πάροδο του χρόνου έρχεται ως εκδικήτρια φέρνοντας σε όλους μια αναπόφευκτη πληγή και οδηγεί γρήγορα στη δουλεία… και ακόμη περισσότερο στον εμφύλιο πόλεμο… Έτσι το δημόσιο κακό μπαίνει στο σπίτι του καθενός, δεν μπορούν οι ξώπορτες να το κρατήσουν έξω, πηδάει πάνω από τον ψηλό τοίχο και τον βρίσκει στα σίγουρα, ακόμα κι αν κάποιος καταφύγει στα άδυτα του σπιτιού του!»
Η σωφροσύνη, η ισότητα, η ισονομία, το μέτρον, η αίσθηση του κοινού συμφέροντος, και η δικαιοσύνη είναι ιδιαίτερα σήμερα απαραίτητα συστατικά της ευνομίας, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η ευημερία των πολιτών.
Οι αθάνατες ανθρωπιστικές αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, σε συνδυασμό με τις χριστιανικές έννοιες της αγάπης και της αλληλεγγύης, είναι οι μόνες που μπορούν να διαμορφώσουν προς το καλύτερο τον χαρακτήρα των μελλοντικών γενεών, ώστε να επικρατήσει σταδιακά μια ευνομουμένη και ευημερούσα κοινωνία απαλλαγμένη από τα σοβαρά προβλήματα του παρόντος.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

9 σχόλια :

  1. "Το «γνῶθι σαυτὸν», δηλαδή η αυτογνωσία, ένα απόφθεγμα που αποδίδεται στον Λακεδαιμόνιο Χίλωνα, το οποίο έβλεπε κανείς εισερχόμενος στους Δελφούς στις προσόψεις ιερών, ήταν για τους αρχαίους Έλληνες και εξακολουθεί να είναι το πιο βασικό στάδιο για την ηθική και πνευματική ανέλιξη του ανθρώπου. "

    Θα παρακαλούσα τον αξιότιμο κύριο Καθηγητή της Φιλολογίας να μας απαντήσει σε τούτο : Το "γνώθι σ΄ αυτόν" ανευρίσκεται και υπάρχει στο βιβλίο του Ιώβ. Να μας πει λοιπόν ποιός και τι το αρχαιότερον, ώστε εκεί να αποδώσουμε "τα περωτεία", το βιβλίο του Ιώβ ή ο Λακεδαιμόνιος Χίλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυπριανε Χριστοδουλίδη,

    Στο προοιμιο του Διογενους Λαερτιου γραφεται:
    "Ολοι ομως οι συγγραφεις
    (Μαγοι,Χαλδαιοι,Γυμνοσοφιστες,Δρυϊδες,Σεμνοθεοι) πλανωνται απο αγνοια,αποδιδοντας στους ξενους τα επιτευγματα των Ελληνων,διοτι οι Ελληνες οχι μονο την φιλοσοφια δημιουργησαν,αλλα αποτελεσαν και την αρχη ολοκληρου του ανθρωπινου γενους....Οι Ελληνες λοιπον,ειναι εκεινοι που δημιουργησαν την φιλοσοφια,της οποιας και αυτο το ονομα αρνηθηκε να διατυπωθει ξενικα".

    Και κατι αλλο εξισου σημαντικο,
    η Μονοθεϊα υποτιθεται οτι καθιερωθηκε απο τους Ιουδαιους,αλλα γνωριζεις πολυ καλα οτι καθιερωθηκε απο τους Ορφικους!!Δυστυχως οι Εβραιοι Σιωνιστες προβαλλουν τους Ιουδαιους ως πρωτεργατες φιλοσοφιας(και οχι μονο) και προσπαθουν να διαδιδουν την προπαγανδα οτι βαρβαρα,μη ελληνικα φυλα κατοικουν την Ελλαδα προ του 1100 π.Χ και οτι η ελληνικη Ιστορια αρχιζει απο το 876 π.Χ!!
    Οποτε κρινε ο ιδιος ποιος λεει αληθεια!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ τον Ανώνυμο ΓΜ για την απάντηση. Το ερώτημα που έθεσα, δεν ήταν για να προσποριστώ εύσημα για τη δική μας ή για κάποια άλλη φιλοσοφία. Οι φιλοσοφίες, κατ΄επέκταση και οι πολιτισμοί που προκύπτουν, πάντα υφίστανται "ώσμωση" και δεν θεωρώ μεμπτό, αν κάποιοι τη στερούνται για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερον εμού.

    Δεν μπορώ να γνωρίζω, για παράδειγμα, τι ήταν εκείνο που έκανε τους Εβραίους πέρα από ένα ναό το Σολομώντα να μην έχουν τίποτα άλλο να επιδείξουν όσον αφορά το γενικό όρο του πολιτισμού. Πολύ πιθανό να το ξέρουν οι ίδιοι, αφού είχαν θητεύσει για μακρό χρονικό διάστημα στον ακμάζοντα Αιγυπτιακό πολιτισμό, που κρατούσε στην άγνοια και στα σκοτάδια της αμάθείας τους ανθρώπους.

    Ζητούμενο δεν είναι αυτό, να αποδείξουμε την υπεροχή του ενός έναντι του άλλου, αλλά η ικανότητα που δίδεται στον άνθρωπο να παρακάμπτει εφήμερα και ευτελή συμφέροντα, σκοπιμότητες κλπ., για να φανερώσει, να αποκαλύψει, κάτι που ξεπερνά τον άνθρωπο χωρίς όμως και να τον αγνοεί. "Διδακτοί του Θεού" καλούμεθα να γίνουμε κι εμείς επιστρατεύουμε την επιστήμη για να ρίξουμε περισσότερο σκοτάδι, αφθονότερη ημιμάθεια και σύγχυση.

    Αν το βιβλίο του Ιώβ είναι αρχαιότερο από τον Λακεδαιμόνιο Χίλωνα, άρα και το απόφθεγμα του "γνώθι σ΄ αυτόν", τούτο δεν είναι προς τιμήν εκείνων, οι οποίοι μολονότι το γνώριζαν, το είχαν πεταμμένο μαζί με πολλά άλλα, για να πετάξουν στη συνέχεια και αυτόν (ή αυτούς) που τους άνοιξε τα μάτια, κατά την κοινή έκφραση.

    Τέλος, οι Ορφικοί μπορεί να καθιέρωσαν τη Μονοθεΐα. Τόσα όμως ήξεραν περί αυτής, όσο και όλοι αυτοί που σήμερα την προβάλλουν, την προπαγανδίζουν και μας καλούν να γίνουμε αποδέκτες του "ενός θεού με πολλά ονόματα και ποικίλες λατρευτικές εκφράσεις".

    Αυτά, όσο σύντομα και ευσύνοπτα μπορούσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυπριανε Χριστοδουλίδη,

    αν θεωρεις οτι οι Ελληνες φιλοσοφοι χρειαστηκαν την συμβολη των Εβραιων για να ανοιξουν τα ματια τους ,τοτε πλανασαι πλανην οικτραν!!
    Αυτοι που προσπαθουσαν να κλεισουν μια ζωη τα ματια μας ηταν παντα οι Εβραιοι.Μεχρι και πριν την ανακαλυψη της Γραμμικης Β' οι Μυκηναιοι και οι Κρητες θεωρουνταν Ετρουσκοι!!
    Τετοιος ειναι ο ζηλος και ο φθονος τους κατα του Ελληνισμου μεχρι και σημερα!!
    Οσον αφορα τους Ορφικους και το τι ηξεραν στο παραθετω παρακατω και σε αρχαιο κειμενο και σε μεταφραση:
    στιχοι 44-47
    "ηδ'όσον Αιγύπτω ιερόν λόγον
    εξελόχευσα,
    Μέμφιν ες ηγαθέην πελάσας,ιεράς τε
    πόληας
    Απίδος,ας πέρι Νείλος αγάρροος
    εστεφάνωται.
    πάντα μάλ'ατρεκέως απ'εμών στέρνων
    δεδάηκας"

    Μεταφ.
    "Επίσης σου είπα και οσα ιερά λόγια εξεγέννησα(διεκήρυξα)στην Αίγυπτο,
    όταν προσήγγισα στην ιερά Μέμφη και τις
    ιερές πόλεις της Απίδος,
    τις οποίες στεφανώνει(περιβάλλει) ο Νείλος,
    που χύνει πολλά νερά.
    Όλα αυτά με μεγάλη ακρίβεια τα έμαθες
    από τα δικά μου στέρνα "

    Στιχοι 102-104
    "ήδη γάρ μοι άλις καμάτων,άλις έπλετω
    μόχθων,
    ων ικόμην επί γαίαν απείριτον ηδέ
    πόληας,
    Αιγύπτω,Λιβύη τε βροτοίς άνα θέσφατα
    φαίνων"

    Μεταφ.
    "διότι τώρα πλέον μου είναι αρκετοί οι κόποι
    και οι ταλαιπωρίες που πέρασα
    διερχόμενος την απέραντη γη και τις
    πόλεις,
    αποκαλύπτων στους ανθρώπους τα θέσφατα
    (τους χρησμούς)στην Αίγυπτο και στην Λιβύη"

    Το να εξομοιωνεις τους Ορφικους με τους αλλους λαους δεν εχει καμια ιστορικη βαση!!
    Ο εκπολιτισμος της ανθρωποτητας και η πνευματικη αναγκη αναζητησης απαντησεων σχετικα με τον κοσμο που μας περιβαλλει ξεκινα απο τους Ορφικους!
    Το πως εξελισσεται απο τους αλλους λαους που το μονο που τους ενδιαφερει ειναι πως να κλεψουν λιγη δοξα για να υπερηφανευονται και αυτοι οτι προσεφεραν κατι ειναι τελειως αλλο θεμα!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Ανώνυμε ΓΜ,

    "αν θεωρεις οτι οι Ελληνες φιλοσοφοι χρειαστηκαν την συμβολη των Εβραιων για να ανοιξουν τα ματια τους ,τοτε πλανασαι πλανην οικτραν!!"

    Οπωσδήποτε, δεν εννοώ αυτό. Μάλλον το αντίθετο. Και τώρα εις το προκείμενο. Αν η φιλοσοφία δεν γνωρίζει την έννοια της φιλίας και ακόμη περισσότερο τι σημαίνει και τι είναι η σοφία, τότε, θα έλεγα, δεν ξέρει τι της γίνεται. Η έννοια της φιλίας παρέχεται στο "υμάς είρηκα φίλους" και τα εξής. Η δε ένοια της σοφίας στη λέξη πατέρας κατά το : "Εξομολογούμαι σοι, πάτερ, Κύριε του ουρανού και της γης, ότι απέκρυψας ταύτα από σοφών και συνετών και απεκάλυψaς αυτά νηπίοις". Άλλο η σοφία του κόσμου τούτου και έτερο η σοφία - έστω - των νηπίων. Κατ΄ επέκταση, δε, άλλη και η φιλία των μεν και των δε. Παραλείπω και δεν επεξηγώ το "νηπίοις".

    Αν ανηφορίσουμε ανατολικότερα θα συναντήσουμε κάτι "μαχαμπαράτες" κλπ. κλπ., οπότε θα αρχίσουμε ακόμη μεγαλύτερη φαγωμάρα, που δεν θα έχει τελειωμό. Τούτο, σε απάντηση του : "Ο εκπολιτισμος της ανθρωποτητας και η πνευματικη αναγκη αναζητησης απαντησεων σχετικα με τον κοσμο που μας περιβαλλει ξεκινα απο τους Ορφικους!", χωρίς να υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες.

    Ο φθόνος και ο ζήλος κατά του ελληνισμού είναι φθόνος και ζήλος κατά του πνεύματος. Οπωσδήποτε, όχι του οποιουδήποτε, αλλά εκείνου του πνεύματος που έλάλησε δια των προφητών, σε άλλους, δε, "σπερματικά". Δεν είναι ιδιοκτησία και αποκλειστικότητα ουδενός. Είναι χρέος, και μάλιστα μεγάλο, εκείνων που, ακόμη επί των ημερών μας, το φανερώνουν δια του λόγου με τον οποίο μας αποκαλύφθηκε. Όποιος μισεί και φθονεί τον ελληνισμό, μισεί και φθονεί το πνεύμα ακόμη και όταν προσπαθεί να το διασώσει δια των Ορφικών ή άλλων συστημάτων της κατά κόσμον φιλοσοφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητε Κυπριανε Χριστοδουλιδη,

    αν καταλαβα καλα ισχυριζεσαι οτι η φιλοσοφια και φιλια πανε μαζι,διαφορετικα δεν μιλαμε για φιλοσοφια!!!!
    Πριν την συναψη φιλιας ομως υπαρχει και κατι αλλο εξισου σημαντικο που το διατυπωνει ο Σολων
    "πεφυλαγμένος άνδρα έκαστον, όρα
    μη κρυπτόν έχων έχθος κραδίη
    φαιδρώ προσεννέπη προσώπω,
    γλώσσα δέ οι διχόμυθος
    εκ μελαίνης φρενός γεγωνή"
    Μετφ.
    "Φυλαξου απο καθε ανθρωπο, και
    κοιταξε μηπως εχει στην καρδια του
    καποιο κρυφο μισος,κι'οταν ακομα
    παρουσιαζει μια συμπαθητικη εμφανιση.
    Και μηπως τα λογια του ειναι απατηλα
    εξ'αιτιας της μαυρης ψυχης του"

    Τοσο η φιλοσοφια οσο και η φιλια ειναι θεματα καθαρως υποκειμενικα και σχετικα!
    Γι'αυτο αλλωστε υπαρχουν τοσοι διαχωρισμοι στην φιλοσοφια!!
    Αλλο οι επιδρασεις στην φιλοσοφια απο αλλους λαους και αλλο η προπαγανδα περι "πρωτιας" και "κλοπης"!!
    Εισαι σιγουρος πως υπηρχε παντοτε «φιλια» μεταξυ των Ελληνων φιλοσοφων διαφορετικων αντιληψεων???
    Σου απαντω πως οχι και αυτο διοτι υπονομευε η μια σχολη την αλλη για να κερδιζει την προσοχη περισσοτερων μαθητων!!

    Αναφερεσαι σε "ανακολικοτερα τμηματα" ομως δεν αναφερεσαι χρονολογικως!!
    Ειτε σου αρεσει ειτε οχι,οι Ελληνες ηταν οι πρωτοι που εγκατελειψαν πληρως τις παλαιες μυθολογικες δοξασιες περι θεοποιησεως των φυσικων φαινομενων και επιδοθηκαν σε ευρυτερες και πλεον θετικες και χρησιμες ερευνες!
    Οι Ορφικοι γνωριζαν και κατεγραφαν φυσικα φαινομενα απο το 11.860 π.Χ!
    (Πηγη:»Τα Ορφικα»,Κ.Χασαπη, Ι.Πασσα)
    Εκτος αν θεωρεις τους παντες σωβινιστες και ψευτες,γεγονος που θα πρεπει να το τεκμηριωσεις!!
    Ισχυριζεσαι οτι
    «Όποιος μισεί και φθονεί τον ελληνισμό, μισεί και φθονεί το πνεύμα ακόμη και όταν προσπαθεί να το διασώσει δια των Ορφικών ή άλλων συστημάτων της κατά κόσμον φιλοσοφίας»

    Απαντηση
    Μακαρι να μαθαιναμε ολες τις λεπτομερειες της Ιστοριας μας!!!
    Ειδικα μεσω των Ορφικων αποδεικνυεται η αμεση σχεση μεταξυ Ελληνισμου και Ορθοδοξιας!!
    Μακαρι να ηξερε ο κοσμος οτι ο σταυρος ειναι ορφικο(αποτελουσε ηλιακο συμβολο) και οχι ιουδαϊκο συμβολο!!
    Μακαρι ο Ελληνας σημερα να ηξερε την σημασια της Αρχαιας Θρακης και πως επεδρασε μετεπειτα στην μετεξελιξη στον Χριστιανισμο!!
    Αν θεωρεις την αναδειξη της ιστορικης αληθειας ως μισος και φθονο του πνευματος,τοτε καταλαβαινω γιατι η Ελλαδα εχει φτασει εδω που εφτασε!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΜ : "αν καταλαβα καλα ισχυριζεσαι οτι η φιλοσοφια και φιλια πανε μαζι,διαφορετικα δεν μιλαμε για φιλοσοφια!!!!"

    ΚΧ : Όχι, δεν καταλάβατε καλά. Αναφέρομαι και αναφέρθηκα στην φιλία και στην φιλία της σοφίας, δίνοντας έμφαση τόσο στην έννοια της φιλίας, όσο και σε αυτή της σοφίας.

    Τι σημαίνει όταν λέμε φιλία και τι σημαίνει όταν λέμε σοφία; Τι είναι αυτά; Αέρας κοπανιστός ή έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, φανέρωση ή υπόσταση;

    Χρονολογικώς δεν αναφέρθηκα, όπως κι εσείς δεν αναφερθήκατε - στο "... διότι τώρα πλέον μου είναι αρκετοί οι κόποι και οι ταλαιπωρίες που πέρασα
    διερχόμενος την απέραντη γη και τις
    πόλεις" κλπ, - σε ποιές πόλεις της απέραντης γης, πέρα από τις αναφερόμενες, διεξήλθε ο συγγραφέας των Ορφικών. Για να μιλεί για "απέραντη γη" πάει να πει ότι δεν ήταν μόνο η ιερά Μέμφις και οι ιερές πόλεις της Άπιδος (ποιές ή ποιά;).

    Είπα, και το ξαναγράφω, ότι η πολιτισμοί στη λεκάνη της Μεσογείου δεν ήταν αμιγείς, δεν ήταν αυτοφυείς, δεν βγήκαν από το πουθενά. Υπήρξε αυτό που λέμε "ώσμωση". Πώς και γιατί τελικά υπερίσχυσε το ελληνικό πνεύμα, είναι άλλη μεγάλη κουβέντα και μόνο ακροθιγώς μπορούμε να την ψαύσουμε σχολιάζοντας σ΄ αυτό τον φιλόξενο χώρο.

    Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω, μιας και λόγος έγινε περί "πρωτιάς" και "κλοπής", ότι μου φαίνεται πως κάποιοι μας εκδικούνται με τη "ματσεντόνια". Εμείς τους κλέψαμε (και παραποιήσαμε) τη θρησκεία τους κι αυτοί παίρνουν το αίμα τους πίσω. Έβαλαν κάποιους άλλους να κλέψουν και να παραποιήσουν την ιστορία μας. Μόνο που η δική μας ιστορία, είναι η Ιστορία για όλο τον κόσμο, όπως και η δική τους θρησκεία, είναι η Αποκεκαλυμένη Θρησκεία - όχι αυτή των στοών, των αποκρυφιστών, θεοσοφιστών κλπ. - για όλο τον κόσμο, για όλους τους ανθρώπους. Δεν είναι ούτε ιδιοκτησία, ούτε προνόμιο κανενός.

    (Παρενθετικά για το : "Ειδικα μεσω των Ορφικων αποδεικνυεται η αμεση σχεση μεταξυ Ελληνισμου και Ορθοδοξιας!!", γράφω κι εγώ : Ειδικά μέσω της Μαχαμπαράτας αποδεικνύεται (για τους άσχετους) η άμεση σχέση μεταξύ του ινδουϊσμού και της ορθοδοξίας ( σημ. με μικρό το όμικρον, επειδή η σημερινή ορθοδοξία είναι της ευρύτητας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πραγματικα δεν αντιλαμβανομαι τον τροπο σκεψης σου!!
    Κριμα!!
    Ή μαλλον τον υπερεκτιμησα!!
    Οσο για το "παραποιησαμε" και "κλεψαμε" την "θρησκεια τους",και εδω δεν εχω να γραψω τιποτα!!
    Θα μπορουσα να σου γραψω δεκαδες αποδειξεις οτι η Ορθοδοξια και Ελληνισμος ειναι το ενα και το αυτο αλλα καταλαβα οτι δεν αξιζει!!
    Αναρωτησου απο το συμβολο $ και το πενταλφα το μεγεθος του μυστικισμου!!
    Σου αναφερω και μερικα αποσπασματα αυτων ,τους οποιους "κλεψαμε"

    Ιεζεκιήλ κεφ.ΚΕ’ παρ.16
    «Τάδε λέγει ο Κύριος: Ιδού εγώ εκτείνω την χείρα μου επί τους αλλoφύλους και εξολοθρεύσω Κρήτας και απολώ τους καταλοίπους τους κατοικούντας την παραλίαν,και ποιήσω εν αυτοίς εκδικήσεις μεγάλας,και επιγνώσονται διότι εγώ Κύριος εν τω δούναι την εκδίκηση μου επ’αυτούς.»
    Μετάφραση:
    (Αυτά λέγει ο Κύριος: Να εγώ θα σηκώσω το χέρι μου κατά των αλλοφύλων και θα εξολοθρεύσω τους Κρήτες και θα καταστρέψω τους παραλιακούς λαούς και θα τους εκδικηθώ πολύ,για να μάθουν ότι εγώ είμαι ο Κύριος που τους εκδικούμαι )

    Ζαχαρίας Κεφ Θ’ Παρ 11-16
    «...Και εξεγερώ τα τέκνα σου Σιών επί τα τέκνα των Ελλήνων και ψηλαφήσω σε ως ρομφαίαν μαχητού και Κύριος εσταί επ’αυτούς και εξελεύσεται ως αστραπή βολίς...και καταχώσουσι αυτούς εν λίθοις σφενδόνης και εκπίονται αυτούς ως οίνον και πλήσουσιν ως φιάλας θυσιαστήριον..»
    Μετάφραση:
    (Και θα ξεσηκώσω τα τέκνα σου ,ω Σιών,κατά των τέκνων των Ελλήνων και θα σε χειρισθώ ως μαχαίραν πολεμιστού.Και ο Κύριος θα επέλθη κατά τούτων ως βολίδα αστραπή..και θα καταστρέψουν αυτούς με λίθους σφενδόνης και θα πιουν το αίμα τους όπως πίνουν το κρασί, και θα γεμίσουν με αυτό τις φιάλες του θυσιαστηρίου)

    Την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο Ιησους Χριστός για του Έλληνες που ζήτησαν να τον συναντήσουν.
    Το πλήρες κείμενο βρέθηκε το 1974 σε χειρόγραφο του Ευσεβίου του Παμφίλου ,επισκόπου Καισαρείας το 265 μ.Χ στην βιβλιοθήκη του Βατικανού,υπό του καθηγητή Ελευθερίου Πρόκου συμμετέχοντας στην επιστημονική επιτροπή της UNESCO.
    «Νυν ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου.Ελλάς γάρ μόνη ανθρωπογονεί ,φυτόν ουράνιον και βλάστημα θείον ηκριβωμένον ,λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμην»
    Μετάφραση
    «Τώρα ήλθεν η ώρα δια να δοξασθεί ο υιός του ανθρώπου,διότι η Ελλάς είναι φυτόν ουράνιον και θείον κόσμημα ακριβούς γνώσεως , η οποία γεννά σκέψιν και λογισμόν που συνυπάρχουν και συλλειτουργούν με την επιστήμην.
    Τέλος ο Ιησούς στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο Η’ 44,45 αναφέρει:
    «....Εσείς (οι Ιουδαίοι) έχετε δια πατέρα σας τον Διάβολο και τις επιθυμίες του πατρός σας πραγματοποιείτε και δεν ακολουθείτε τον δρόμο της αλήθειας,διότι δεν υπάρχει κόντα στον Διάβολο...»

    Τελος,αναρωτησου για ποιον λογο ολοι εξεδιωκαν τους Εβραιους απο τις χωρες τους!!
    Αυτη η ερωτηση ισχυει και για τον διωγμο τους απο τους Ρωμαιους!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ ΓΜ,

    "Οσο για το "παραποιησαμε" και "κλεψαμε" την "θρησκεια τους",και εδω δεν εχω να γραψω τιποτα!!"

    ΚΧ : Ούτε κι εγώ. Έτσι αυτοί νομίζουν και μας εκδικούνται. Μας προστατεύει όμως εκείνος που αυτοί σταύρωσαν.

    "Πραγματικα δεν αντιλαμβανομαι τον τροπο σκεψης σου!!"

    ΚΧ : Γιατί; Τι το δύσκολο και το ακατανόητο;

    "Θα μπορουσα να σου γραψω δεκαδες αποδειξεις οτι η Ορθοδοξια και Ελληνισμος ειναι το ενα και το αυτο αλλα καταλαβα οτι δεν αξιζει!!"

    ΚΧ : Αξίζει και πολύ μάλιστα. Γι΄ αυτό κι εγώ, που δεν είμαι καθηγητής, δεν συμμετέχω σε επιτροπές της UNESCO και δεν ψάχνω στις βιβλιοθήκες του Βατικανού, βρήκα άλλα σχετικά με αυτό το πολυθρύλητο «Νυν ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου. (Ελλάς γάρ μόνη ανθρωπογονεί, φυτόν ουράνιον και βλάστημα θείον ηκριβωμένον ,λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμην)».

    Και τι βρήκα; Ιδού : "Δια τούτο εις παν πράγμα χρήζομεν διακρίσεως ίνα κατά τον καιρόν κρίνωμεν παν επιτήδευμα ... Έπειτα (να διακρίνουμε), των πραγμάτων την φύσιν, την χρήσιν, την ποσότητα, τα είδη, τον σκοπόν του Θεού τον εν ταις θείες Γραφαίς κείμενον, τον νούν της εκάστης λέξεως, οίον το λεγόμενον ρητόν εν τω κατά Ιωάννην Ευαγγελίω, ότε ήλθον οι Έλληνες ζητούντες ιδείν τον Κύριον, και ευθέως είπεν ελήλυθεν η ώρα και τα εξής. πρόδηλον, ότι έφθασεν η ώρα των εθνών. Ήρξατο γαρ ο καιρός του πάθους, και τούτο ως σημείον τίθησιν".

    Αυτά δεν τα γράφει ο Ευσέβιος του Παμφίλου και δεν χρειάζεται να φυλάσσονται στις βιβλιοθήκες του Βατικανού ή αλλού. Είναι γραμμένα στη Φιλοκαλία, από τον Ιερομάρτυρα Όσιο πατέρα Πέτρο το Δαμασκηνό, λόγος "Περί Διακρίσεως".

    Ελύληθεν η ώρα των εθνών λοιπόν, όχι η ώρα των Ελλήνων. Ως προς δε τα άλλα που αποτελούν ύμνο προς την Ελλάδα - κατ΄ επέκταση και προς τους Έλληνες - αυτά δεν αποτελούν αξιόπιστες αποδείξεις λόγων του Κυρίου. Οι Ευαγγελιστές και ουδείς εκ των Πατέρων κάνει μνεία περί αυτών. Αν βέβαια μας θέλγουν τα Απόκρυφα και άλλα παρεμφερή, τα πράγματα αλλάζουν.

    Δεν υποτιμώ και δεν μειώνω την αξία των προγόνων μου. Την εκτιμώ απεριόριστα διότι από πρόγονοι έγιναν πατέρες. Με ποιό τρόπο, το αφήνω στην καλή σας την προαίρεση να το αντιληφθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]