Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε αδιέξοδο οδηγείται το Κυπριακό

  • Ο νέος κατοχικός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου διαπιστώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι εξυπηρετεί και αυτός –όπως και ο Ταλάτ- τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας. Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών για το κεφάλαιο «Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός των Εξουσιών» από τον Ταλάτ, αλλά και οι προτάσεις που κατέθεσε ο Έρογλου στο Περιουσιακό οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια συνομοσπονδιακή λύση
Του Μ. Μιχαήλ
Ο Έρογλου αποδεικνύεται «σκληρός παίκτης» στις απευθείας διαπραγματεύσεις, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να έχει εγκλωβιστεί στην τουρκική τακτική, που εξυπηρετεί την ενταξιακή πορεία μιάς αποενοχοποιημένης Τουρκίας.
Η άρνηση του νέου κατοχικού ηγέτη να συζητήσει το Περιουσιακό μαζί με συναφή κεφάλαια, όπως το Εδαφικό, και η θέση του ότι πρέπει να κλείνει ένα κεφάλαιο, προκειμένου να αρχίσουν τη συζήτηση πάνω σε άλλο κεφάλαιο, έχει εγκλωβίσει τον Ελληνοκύπριο συνομιλητή να συζητά ένα κεφάλαιο, στο οποίο οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να καταλήξουν σε συμφωνία, λόγω των μεγάλων και σημαντικών διαφορών που έχουν.
Η όλη ιστορία πάει να ομοιάσει με το… παραμύθι του Φράγκου που δεν είχε τελειωμό!!!
Αν λάβει κανείς υπόψη, ότι ο Έρογλου εξέφρασε την άποψη, ότι επειδή στα τρία κεφάλαια –«Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός των Εξουσιών», «Περί Οικονομίας», «Περί Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης»- που συζήτησε ο Ταλάτ, δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι δύο πλευρές και έχει το δικαίωμα να τα διαπραγματευτεί ξανά, αντιλαμβανόμαστε σε ποια χρονοβόρα διαδικασία έχουμε εμπλακεί.
Μια διαδικασία, που εξυπηρετεί την Τουρκία, η οποία δεν έχει την πολιτική βούληση να λύσει το Κυπριακό.
Μια διαδικασία, που οδηγεί στην παρέμβαση του ξένου παράγοντα (ΟΗΕ) –μέχρι το Φθινόπωρο, όπως είναι γνωστό.
Το ερώτημα είναι, πώς θα απεγκλωβιστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά από την ατέρμονη συζήτηση του Περιουσιακού και θα προτάξει τα κεφάλαια του Εδαφικού, των Εποίκων και των Εγγυήσεων.
Διότι, η τουρκική πλευρά οδηγεί τις συνομιλίες σε αδιέξοδο, με τις απαράδεκτες θέσεις της, μέχρι το Φθινόπωρο, που σίγουρα θα παρέμβει ο ΓΓ του ΟΗΕ με την εξαγγελθείσα Έκθεση του Νοεμβρίου.
Μέχρι το Νοέμβριο, η πολιτική μας ηγεσία πρέπει να αναστρέψει το κλίμα με μία νέα στρατηγική απεγκλωβισμού από το Περιουσιακό, η συζήτηση του οποίου δεν οδηγεί πουθενά, προκειμένου να συζητηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια –Εδαφικό, Έποικοι, Εγγυήσεις- και να αποδειχθεί η αδιαλλαξία και η απροθυμία της Τουρκίας να λύσει το Κυπριακό.
Με το να φανερωθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας –και όχι των Τουρκοκυπρίων- στα μάτια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διευκολύνει την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν θα θέτει εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία.
Οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού δεν οδηγούν, ούτε και αυτή τη φορά, στη θετική κατάληξή τους. Διότι, οι σχεδιασμοί της Τουρκίας και του Διεθνούς Σιωνισμού δεν βρίσκονται σε συμφωνία με όσα ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά να περιλαμβάνονται σε μία ομοσπονδιακή λύση.
Θα μπορέσουν, άραγε, τα ελεγχόμενα από τον Διεθνή Σιωνισμό Ηνωμένα Έθνη, αυτή τη φορά, να μας επιβάλουν ένα νέο σχέδιο –χειρότερο από το σχέδιο Ανάν/Χάνεϋ-, αφού όπως φαίνεται οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε αδιέξοδο;

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]