Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Παπανδρέου απάντησε στην επιστολή του Ερντογάν

Σε αυστηρό ύφος και αδιαπραγμάτευτος

Απορρίπτει διάλογο εφ΄ όλης της ύλης


Απορρίπτει διάλογο εφ΄ όλης της ύλης για τα θέματα του Αιγαίου ο κ. Γ. Παπανδρέου, στην απαντητική επιστολή του προς τον κ. Ερντογάν, ενώ κάνει σαφές ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να προσφύγει εάν συμφωνεί και η Τουρκία- στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.
Επίσης, στην ίδια επιστολή που αναμένεται να σταλεί στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, ο κ. Παπανδρέου κάνει σαφές στον κ. Ερντογάν ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπενθυμίζει ότι το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη δεν είναι διμερές αλλά εσωτερικό θέμα της Ελλάδας και δεν μπορεί να μπαίνει στη λογική της αμοιβαιότητας με τα δικαιώματα του Πατριαρχείου.
Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ των τελευταίων εβδομάδων εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου θα εξεταστεί η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ζητεί διάλογο εφ΄ όλης της ύλης με την Αθηνά για τα θέματα του Αιγαίου, αλλά και τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης (των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων) για το Κυπριακό.
Τελικές αποφάσεις. Αθήνα και Λευκωσία αναμένεται να καταλήξουν τις επόμενες μέρες στις τελικές αποφάσεις για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν στη Σύνοδο Κορυφής (11-12 Δεκεμβρίου) απέναντι στην Τουρκία. Η Λευκωσία κάνει ήδη λόγο για την ανάγκη η Άγκυρα να υποστεί συνέπειες (δηλαδή κυρώσεις) αν δεν συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στη Λευκωσία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μπλοκάρει κεφάλαια στη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Λευκωσίας να μπει φρένο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Λευκωσία δεν θα ήθελε να μπλοκάρει κεφάλαια. Η Αθήνα κρατά τα χαρτιά της κλειστά και παρ΄ ότι κάνει λόγο για την ανάγκη αυστηρής και αντικειμενικής αξιολόγησης τον Δεκέμβριο, είναι πολύ προσεκτική στη ρητορική της και δεν έχει χρησιμοποιήσει τη λέξη «κυρώσεις».
Τα κεφάλαια. Πάντως, αν και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, ενδεικτικό της δυσκολίας αλλά και της αμφιθυμίας τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας σε σχέση με το μπλοκάρισμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Άγκυρας, είναι το γεγονός ότι- σύμφωνα με πληροφορίες - το κεφάλαιο για το περιβάλλον, το οποίο Αθήνα και Λευκωσία εξέταζαν να μπλοκάρουν, προχωρά μέχρι στιγμής κανονικά, με τη σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Κύπρου. Το κεφάλαιο, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί συνδέεται άμεσα με ζητήματα διασυνοριακότητας, αναμένεται να ανοίξει στις 21 Δεκεμβρίου, αν και σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται να μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 7 Δεκεμβρίου.
«Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευ σης του ΟΗΕ»
Επικοινωνιακά τρικ για το Κυπριακό

Η Άγκυρα, παρά την κινητικότητά της, δεν εκδηλώνει τις προθέσεις της και αναλώνεται σε επικοινωνιακά τρικ.
Πρόσφατο παράδειγμα η πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης (των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων) για το Κυπριακό, η οποία, λένε διπλωματικές πηγές, δεν μπορεί να έχει τύχη στην τρέχουσα διαδικασία λύσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τ. Ερντογάν δήλωσε πως υπέβαλε την πρόταση για κοινή συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων και των δύο πλευρών στο Κυπριακό στον γ.γ. του ΟΗΕ, σε συνάντησή τους στη Ρώμη. Η ιδέα Ερντογάν για πενταμερή διάσκεψη είναι στην ουσία η συνέχεια της παλαιότερης τουρκικής πρότασης για τετραμερή (Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων), με την προσθήκη της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η πρόταση είναι πρόωρη και έρχεται σε λάθος χρονική στιγμή.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Γιώργο ξέχασες να του στείλεις τσίπουρο /ρακί /ζιβανια και ούζο του ερντι … δεν πειράζει θα του περάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απορριπτεται ο διαλογος, το οποιο ειναι καλο σημαδι!
    Δεν ειναι τυχαιες αλλωστε οι προκλησεις των Τουρκων τις τελευταιες μερες.
    Απορριπτονται ομως οι θεσεις των Τουρκων απο την ΕΕ και το ΝΑΤΟ,ή θα ειμαστε μονοι με τους Κυπριους τον Δεκεμβρη??

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=52&t=169221

    ΠΑΣΟΚ-ΝΔ A.E. το κόμμα σου λαέ...sponsored by Bilderberg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 11:41 μ.μ.
    ΚΙ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΙ ΠΕΙΡΑΖΕΙ; ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ. ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΘΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΕΤΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΤΕΝΟΧΟΡΗΘΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕΤΕ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μη χάφτετε δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση. Τα έχουν δώσει όλα. Και η κυβέρνηση Σημίτη τα ίδια έλεγε και άλλα είχαν πράξει.
    1)Είναι υπερ της ένταξης των Τούρκων στην Ε.Ε.
    2)Υπερ του σχεδίου Ανάν ή ανάλογου σχεδίου
    3)Δέχονται Τουρκική μειονότητα

    Τι άλλο δηλαδή θέλετε να δείτε;Και τι θα πει πάμε για συζήτηση περι υφάλων;
    1)Ίμβρος και Τένεδος δεν υπάρχει;
    2)Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια;
    3)Αποζημίωση Ελλήνων της Κων/πολης;
    3)Γενοκτονία Ποντίων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ22 Νοεμβρίου 2009 στις 9:54 π.μ.

    1.Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τις απαντήσεις του πρωθυπουργού αλλά δεν έχω καταλάβει εάν μας συμφέρει να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.Τα θέματα που εγείρει η Τουρκία για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεν είναι διμερές αλλά εσωτερικό θέμα της Ελλάδας και δεν μπορεί να μπαίνει σε διάλογο.Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει πέρα από το θέμα του πατριαρχείου να θίξουμε το βασικότερο θέμα που είναι οι ελληνικές περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη και φυσικά η Ίμβρος και η Τένεδος. Είναι αναγκαίο έστω και αυτή την στιγμή να θυμηθούμε ότι αδιαμαρτύρητα δεχθήκαμε τον οριστικό βίαιο αφελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και των νησιών Ίμβρου και Τενέδου και να επαναφέρουμε αυτά τα θέματα, και επιτέλους ας διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]