Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης απέναντι στην λαθρομετανάστευση είναι η Ελλάδα

Σκληρό δημοσίευμα της Observer

Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν απελπισμένα να αντιμετωπίσουν την αύξηση των μεταναστών στα νησιά της χώρας όπου τα κέντρα υποδοχής μεταναστών έχουν… πήξει. Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Observer, την προηγούμενη εβδομάδα η Μυτιλήνη έγινε πεδίο μάχης και εκτυλίχθησαν σκηνές… χάους.
Την προηγούμενη εβδομάδα χιλιάδες μετανάστες διαδήλωσαν ενάντια στις «απάνθρωπες συνθήκες» σε κέντρο κράτησης στην πρωτεύουσα της Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ανήλικοι απεργοί πείνας έβαλαν φωτιά σε στρώματα και επιτέθηκαν σε φύλακες. Οι συγκρούσεις, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, ανέδειξαν το πρόβλημα των ακριτικών νησιών που κατακλύζονται από ορδές τουριστών και παράνομων μεταναστών.
«Η Ελλάδα είναι ο πιο… αδύναμος κρίκος του φρουρίου που ονομάζεται Ευρώπη» δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι για τους λαθρεμπόρους που μεταφέρουν ανθρώπους στη Δύση, τα ελληνικά σύνορα είναι σαν μια «ορθάνοιχτη πόρτα». Την προηγούμενη εβδομάδα οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να βγάλουν τους μετανάστες που βρίσκονταν σε στρατόπεδο του Καλέ, το λεγόμενο και «ζούγκλα». Οι διαστάσεις που έχει το πρόβλημα όμως στη Γαλλία όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ωχριούν μπροστά στο πρόβλημα των ελληνικών νησιών.
Σύμφωνα με τις Αρχές, η Μυτιλήνη, όπως και άλλα νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία, δέχονται σε καθημερινό επίπεδο μέχρι και 500 «παράνομους». Έχει γίνει από τους…αγαπημένους προορισμούς των μεταναστών. «Το γεγονός ότι παιδιά 12 ετών κάνουν απεργία πείνας στην Ελλάδα είναι μια τεράστια αποτυχία για τη χώρα που δεν μπορεί να τους φροντίσει» δηλώνει ο Σιμόν Τρόλερ της οργάνωσης Human Rights Watch.
Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που προτιμούν οι λαθρέμποροι. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα έχουν δεχτεί κύματα μεταναστών αλλά η Ελλάδα και τα νησιά της θεωρούνται η πιο βολική «πίσω πόρτα». Σύμφωνα με την αστυνομία, πέρσι εισήρθαν στη χώρα γύρω στους 150,000 μετανάστες, από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Η φύλαξη της ελληνικής ακτογραμμής συνεχίζει το δημοσίευμα, μήκους 18.400 χιλιομέτρων καθώς και της ηπειρωτικής χώρας δυσκολεύει κατά πολύ τη δουλειά των Αρχών. Οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα δεν φοβούνται να πάρουν τεράστια ρίσκα προκειμένου να διασχίσουν τα σύνορα κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους Έλληνες συνοριοφύλακες. Πολλοί από τις εμπόλεμες ζώνες του Ιράκ και του Αφγανιστάν, διακινδυνεύουν τη ζωή τους προκειμένου να περάσουν τα σύνορα.
Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα σε αυτούς που περνάνε αυτές τις κακουχίες είναι και πολλές γυναίκες έγκυες καθώς και ορφανά παιδιά. Πέρσι, τα ανήλικα παιδιά που βρέθηκαν …πεταμένα στις ακτές του Αιγαίου έφτασαν τα 3,000.
Σε μια προσπάθεια να σώσουν την κατάσταση, οι λιμενικές αρχές έχουν εξοπλιστεί με ταχύπλοα σκάφη καθώς και μηχανήματα με υπέρυθρες. Η Ισπανία και η Γαλλία τέλος έχουν στείλει ελικόπτερα στην περιοχή.
Εν όψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν σε έξι ημέρες, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας έχει προβεί σε συλλήψεις συμπληρώνει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας. Οι συλλήψεις κυρίως εντοπίζονται στην Αθήνα όπου και η άνοδος της εγκληματικότητας έχει συνδεθεί με τους μετανάστες.
Τον Ιούλιο η κυβέρνηση είχε προτείνει έναν πολύ σκληρό νόμο ο οποίος αύξανε κατά πάρα πολύ τον χρόνο κράτησης για έναν παράνομο μετανάστη, χωρίς χαρτιά. Ως εκ τούτου παρατηρεί η εφημερίδα, αυξήθηκαν οι συλλήψεις από την πλευρά της αστυνομίας. Παρόλο που τόσο ελληνικές οργανώσεις αλλά και οργανώσεις μεταναστών διαδήλωσαν κατά του συγκεκριμένου νόμου ο οποίος θα δημιουργήσει αυτό που ονομάζουν «στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών» η συντηρητική κυβέρνηση έχει προτείνει μέχρι και την κράτηση των «παράνομων» σε παλιές στρατιωτικές βάσεις.
«Πρόκειται για μια κατάσταση κρίσης» δήλωσε ο Νίκος Κόπλας, δικηγόρος που βοηθάει τους αιτούντες άσυλο μετανάστες. «Εν μέρει έχει δημιουργηθεί από το γεγονός ότι τα κέντρα κράτησης έχουν πολύ παραπάνω κόσμο από ότι χωράνε… Η απάντηση βρίσκεται στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει γίνει αποθήκη για λαθραίους μετανάστες από την Ασία. Πρέπει να μοιραστεί το πρόβλημα.»
Στις πρωτεύουσες της Βόρειας Ευρώπης που καταλήγουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, η αύξηση των αφίξεων έχει προκαλέσει ανησυχία. Από τους 278 ανήλικους που βρέθηκαν προχτές στο Καλέ, οι περισσότεροι μπήκαν στην Ευρώπη από την Ελλάδα. Ένας από τους λόγους που οι ακτές της Ελλάδας προσελκύουν τόσο κόσμο είναι ότι η Δυτική Μεσόγειος έχει πάρα πολύ καλή αστυνόμευση. Ειδικά η Νότια Ιταλία και οι Κανάριοι Νήσοι.
Οπότε «…πλέον οι μετανάστες εισέρχονται όλο και περισσότερο από την Ανατολική Μεσόγειο» δηλώνει ο Μάρτιν Μπάλντγουιν Έντγουαρντς υπεύθυνος του Μεταναστευτικού Παρατηρητηρίου της Μεσογείου στο Πάντειο πανεπιστήμιο. «Οι περισσότεροι μετανάστες θέλουν να συνεχίσουν την πορεία τους. Όταν δουν ότι οι συνθήκες που βρίσκουν δεν είναι όπως τις περίμεναν, μπαίνουν πιο βαθιά στην Ευρώπη. Πολλοί προτιμούν την Μεγάλη Βρετανία γιατί υπάρχει μια ολόκληρη μυθολογία γύρω από τη χώρα. Έχουν ακούσει από οικογένεια και φίλους ότι εκεί έχουν πιο ποιοτική δημοκρατία, με καλύτερες συνθήκες, λιγότερη ανεργία και καλύτερες συνθήκες για μετανάστες».
Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό παραχώρησης ασύλου στους μετανάστες. Από τις 20.000 αιτήσεις, μόνο σε 379 δόθηκε το άσυλο.
Ως εκ τούτου οι μετανάστες παραπονιούνται ότι πρέπει να ψάξουν για άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως ακριβώς και οι γαλλικές αρχές, οι ελληνικές χρησιμοποιούν μπουλντόζες για να κατεδαφίσουν χειροποίητα στρατόπεδα, όπως αυτό του λιμανιού της Πάτρας, το οποίο ήταν και αυτό γεμάτο ανήλικα παιδιά καταλήγει το άρθρο.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα
Μαρία Λιβανού

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. «Η Ελλάδα είναι ο πιο… αδύναμος κρίκος του φρουρίου που ονομάζεται Ευρώπη»

    Καλά δεν έχει λίγο φιλότιμο ο παράξενος Ευρωπαϊκός αξιωματούχος, που δηλώνει τέτοια πράγματα? Αν ήταν φρούριο μεγάλε, δεν θα μπαίνανε. Σε αυτό φταίμε εμείς.

    Ωστόσο...

    θα είχε το αναφέρετο δικαίωμα να μας θεωρεί το πιο αδύναμο κρίκο της Ευρώπης, και να μας ζητάει και τα ρέστα, την ώρα που σαν Ευρώπη θα είχε θέσει τις βάσεις ώστε να προστατεύσει και εκείνη τα σύνορα της, απέναντι σε μια χώρα που ντροπιάζει την ανθρώπινη ύπαρξη.

    Αντί αυτού...τους γλύφουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η πουτάνα η Observer δεν θα γράψει ποτέ κάτι καλό για την Ελλάδα;
    Αυτή μας διέσυρε σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως με τα ψυχιατρεία της Λέρου και σήμερα μας διασύρει πάλι με αυτό το δημοσίευμα.
    Εμείς μπορεί να είμαστε (αφού το λέτε εσείς οι Άγγλοι)Ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, αλλά εμείς αγαπάμε και στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή ιδέα, εσείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Αγγλοι ειναι μισελληνες!!!
    Δεν προκειται ποτε να γραψουν ιστορικες αληθειες ,αντιθετως υποστηριζουν τους εχθρους μας (Σκοπια, Τουρκια).
    Προτου ασχοληθουν ομως με τους λαθρομεταναστες εν Ελλαδι, καλο θα ηταν να ασχοληθουν με την δικη τους "πολυπολιτισμικη κοινωνια" ,η οποια εφτασε στο σημειο να χρησιμοποιει τρομοκρατικες μεθοδους(7η και 21η Ιουλιου 2005 )!!
    Για να μην αναφερουμε το πληθος αποτυχημενων τρομοκρατικων ενεργειων!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]