Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Επεισόδια μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων

Ευκαιρίας δοθείσης...

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο των Σκοπίων κατά τη διάρκεια επεισοδίων το απόγευμα μεταξύ οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας των Σκοπίων, «Βάρνταρ», και Αλβανών κατοίκων προαστίου των Σκοπίων.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σκληροπυρηνικοί Σλαβομακεδόνες οπαδοί της ομάδας «Βάρνταρ», επιτέθηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα Αλβανών κατοίκων σε προάστιο των Σκοπίων, την ώρα που οι πρώτοι κατευθύνονταν πεζή για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα ντέρμπι μεταξύ δύο Σλαβομακεδονικών ομάδων.
Κατά την επιστροφή των οπαδών της ομάδας «Βάρνταρ» από το γήπεδο, τα επεισόδια με Αλβανούς κατοίκους του προαστίου «Νέρεζι» επεκτάθηκαν και διαρκούν μέχρι και αυτή την ώρα, παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας.
Αλβανοί κάτοικοι της περιοχής και βουλευτές αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ κατηγόρησαν την αστυνομία για ολιγωρία. Επίσης ο Σλαβομακεδόνας δήμαρχος της περιοχής, Στέβτσε Γιακίμοφσκι, ο οποίος προέρχεται από την αντιπολίτευση, κατηγόρησε την αστυνομία για αδυναμία διατήρησης της δημόσιας τάξης.
Τα επεισόδια στο προάστιο «Νέρεζι», στο οποίο κατοικούν Αλβανοί και Σλαβομακεδόνες, προκάλεσαν έκπληξη καθώς ακόμη και στη διάρκεια της διεθνοτικής σύγκρουσης στην ΠΓΔΜ, το 2001, η συμβίωση στην περιοχή αυτή δεν απειλήθηκε σε καμία περίπτωση.
Οι οπαδοί της ομάδας «Βάρνταρ», επονομαζόμενοι και ως «κομιτατζήδες», θεωρούνται από τους πλέον σκληροπυρηνικούς οπαδούς στην ΠΓΔΜ και συχνά συνδέονται με εθνικιστικούς πολιτικούς κύκλους των Σκοπίων.
Όσο και αν επιθυμεί ο Νίκολα Γκρούεφσκι και το κυβερνών κόμμα VMRO να αποκρύψουν την τραγική αλήθεια, δηλαδή το μίσος που επικρατεί ανάμεσα σε πληθυσμιακές ομάδες των Σκοπίων οι οποίες έχουν διαφορετικά εθνοτικά χαρακτηριστικά, τόσο αυτή η αλήθεια θα εμφανίζεται συχνότερα, εντονότερα και με διαβαθμισμένα αποτελέσματα. Οι Αλβανοί προσπαθούν πλέον να σταματήσουν τις εις βάρος τους αδικίες -που γίνονται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής- με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία. Αυτή η αντίδραση των Αλβανών είναι πιθανότατα και ο λόγος της "εξέγερσης" των "κομιτατζήδων", που κινούνται πλέον με τέτοιο τρόπο προκειμένου να επιβάλουν τον τρόμο αλλά και να ξεκαθαρίσουν το ποιός έχει "το πάνω χέρι" στην ΠΓΔΜ.
Θα πρέπει ταυτόχρονα να θυμηθούμε πως οι Αλβανοί των Σκοπίων, έχουν προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλες καθυστερήσεις της εισόδου των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωρίζοντας πως αυτές οι είσοδοι αποκλείονται κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός...
Αναζητούν πλέον τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να "βάλουν φωτιά" στο εσωτερικό των Σκοπίων και γι αυτό "έτρεξαν" τα καλοπληρωμένα φανατικά εθνικιστικά "τσιράκια" του Γκρούεφσκι να επιβάλουν το νόμο της σιωπής και του τρόμου; Ίσως...
Όμως, πιθανότατα η εμπλοκή των "φιλάθλων" αποτελεί ένα μήνυμα προς την πολιτική εξουσία. Οι Αλβανοί απάντησαν στις επιθέσεις και η αστυνομία δεν τολμά να επέμβει (αν και θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο από την πρώτη στιγμή των επεισοδίων). Ένα σαφές μήνυμα στέλνουν πλέον οι Αλβανοί και δηλώνουν ευθαρσώς πως δεν διστάζουν να συγκρουστούν με τους Σλαβόφωνους των Σκοπίων και ιδιαίτερα με τους "κομιτατζήδες" και τους "γενίτσαρους" του VMRO. Άραγε τι έχουν να πούνε ή τι πρόκειται να κάνουν, οι παληκαράδες και οι φονιάδες του UCK που παραμονεύουν στο Κόσσοβο;

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Πρέπει να δώσουμε όπλα και στις 2 ομάδες (Τουρκαλβανούς και γυφτοσκοπιανούς κομιταντζήδες) για να δούμε ποιος θα νικήσει. Χα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεόφιλος Κυριακιδης17 Αυγούστου 2009 στις 8:18 μ.μ.

    Ὁπωσδήποτε ὄχι Σλαυομακεδόνες ἀλλὰ Βαρνταρσκανοὶ λέγονται (Bardarskans) - ὅπως καὶ μία ποδοσφαιρικὴ ὁμάδα τους λέγεται Βαρντάρ - ἢ Δαρδανοί ἢ Πολῖται τῶν Σκοπίων (Skopians, [κράτος State of Skopje]) ἢ Ἀλβανοσλαῦοι. Τὸ δὲ τμῆμα τῆς ἑλληνικῆς Μακεδονίας νὰ ἐπιστραφῇ εἰς τὴν Ἑλλάδα μαζὶ μὲ τὶς 350.000 τῶν καταπιεζομένων - καὶ ἐγκαταλειφθέντων ὑπὸ τῶν ἑλληνικῶν κυβερνήσεων - Ἑλλήνων κατοίκων τοῦ προσωρινοῦ αὐτοῦ κρατιδίου . Τὸ καζάνι αὐτὸ, τὸ ὁποῖον βράζει, θὰ ἐκραγῇ λίαν συντόμως, καὶ ἡ Ἑλλὰς πρέπει νὰ εἶναι ἕτοιμη νὰ διεκδικήσῃ καὶ νὰ λάβῃ τὸ τμῆμα τὸ ὁποῖον δικαιωματικῶς τῆς ἀνήκει, μαζὶ καὶ τὴν Μακεδονία τοῦ Πίριν (2.765 τ.χλμ.), τὴν Βόρειο Ἤπειρο, κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σλαβομακεδόνας σημαίνει σλάβος της Μακεδονίας. Επισήμως η ιστορία τους ονόμασε Νοτιοσλάβους και την περιοχή Νοτιοσλαβία (ή Νοτιοσλαυία αν θέλετε). Το φύλλο αυτό είναι ακαθόριστο, γι' αυτό επικρατεί το ''Γυφτοσκοπιανοί''. Θέλω να πω ότι, είναι ιστορικά νόθοι. Γι' αυτό βρίσκονται σε αναζήτηση ταυτότητος ή ορθώτερα πατρότητος. Μιά ''καλή'' λύση είναι οι Μακεδόνες. Αλλά οι μόνοι γνήσιοι Μακεδόνες των Σκοπίων είναι οι 350.000 Έλληνες, που είπε ο παραπάνω (εύ γε για το πολυτονικό το οποίο και εγώ γράφω χειρογράφως). Οι εσωτερικές συγκρούσεις δεν θα αργήσουν πολύ και το άρθρο αυτό λέει. Πάντως ίδιον των ομάδων, που απαρτίζουν το μόρφωμα αυτό, είναι ο ανθελληνισμός τους. Μακάρι να φαγωθούν, για να μάθουν να σέβονται την ιστορία και τους γείτονές τους, τους Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς τον σχολιαστη 17/8 10:41 μμ,

    ο ορος "σλαβομακεδονας" δεν υπαρχει ουτε γεωγραφικως, ουτε ιστορικως, ουτε εθνολογικως. Υπαρχουν Σλαβοι και Μακεδονες ,που εθνολογικως δεν εχουν καμια σχεση, διοτι οι Μακεδονες ειναι Ελληνες.
    Δεν μπορει εναν Τουρκο που διαμενει στην Βαυαρια να τον αποκαλεις "Τουρκοβαυαρο"!!!!
    Επισημως οι συγκεκριμενοι Σλαβοι απο το 1924 και μετα την ενοποιηση της Γιουγκοσλαβιας αποτελουν βουλγαρικη μειονοτητα και γλωσσα τους εθεωρειτο η Βουλγαρικη!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΜ ακριβώς έτσι. Γι' αυτό το λόγο δεν υφίσταται και κανένα συνθετικό που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία για τους άνω γείτονες, γείτονες της κακιάς ώρας. Πρόκειται για μιά άνευ προηγουμένου ιστορικής φύσεως καπηλεία. Για τα περί βουλγαρικής γλώσσας έχεις επίσης δίκαιο. Πρόκειται για βουλγαρικό ιδίωμα της δυτικής Βουλγαρίας. Στο σχόλιό μου δεν μπορούσα να αναφερθώ σ' όλα αυτά, και ο όρος Σλαβομακεδόνας είχε καθιερωθεί ατυχώς και από Έλληνες ιστορικούς των αρχών του 19ου αιώνα. Δια του λόγου το αληθές όταν ο Γκρούεφσκι συναντήθηκε με τον ομόλογό του Βούλγαρο, ζήτησε διερμηνέα, ο Βούλγαρος του είπε σχεδόν επί λέξει: ''Καλά, πλάκα μέ κάνεις τώρα;;''.
    Δήμος Μπουκουβάλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]