Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ ομολογούν πως η Τουρκία είναι περιφερειακή υπερδύναμη και δεν μπορούν να την επηρεάσουν!

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την πιέσουν πια...

Ο Αμερικανός Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάθιου Μπράιζα, που αφίχθη στην Κύπρο και άρχισε χθες επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της νήσου, εξέπληξε και πάλι.
Σε δηλώσεις του που έκανε, είπε πως ήλθε, για να πληροφορηθεί τις εξελίξεις στις συνομιλίες, αλλά και να διαπιστώσει τις προοπτικές που υπάρχουν. Φάνηκε, ωστόσο, να είναι πλήρως ενήμερος για τις εξελίξεις και τις δυσκολίες που συναντούν οι συνομιλίες, και θέλησε να πληροφορηθεί τις προθέσεις των δύο πλευρών, ως προς το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσουν οι συνομιλίες, καθώς πλησιάζει και το κρίσιμο ορόσημο του Δεκεμβρίου, κατά το οποίο θα αξιολογηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Χωρίς πολλές ωραιοποιήσεις, σχεδόν ωμά, ο Μάθιου δήλωσε στους συνομιλητές του ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία. Ίσως αυτό να μπορούσε να γίνει στις δεκαετίες ΄70, ΄80, ΄90. Δεν μπορεί να γίνει όμως σήμερα, που η Τουρκία κατέστη περιφερειακή υπερδύναμη και εξαρτάται απόλυτα από τις δικές της δυνάμεις».
Πέραν της ομολογίας του αυτής, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία, αξιοπρόσεκτα είναι δύο σημεία των δηλώσεών του.
1. Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσδοκούν να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου (αξιολόγηση της Τουρκίας).
2. Ενώ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν να παίξουν οποιοδήποτε ρόλο στο Κυπριακό, εντούτοις εκδήλωσε την αδημονία της χώρας του να λάβει πράσινο φως για να εισέλθει στη διαδικασία.
Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε οποιοδήποτε σχέδιο δικό μας, δεν έχουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, δεν προβλέπουμε να παίξουμε οποιοδήποτε νέο ρόλο, εκτός και εάν τα μέρη τα ίδια, ξεκινώντας από εδώ, τη Λευκωσία, πουν «παρακαλούμε, κάντε κάτι»!!!

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Κισινγκερ δεν είπε ότι οι ΗΠΑ διέταξαν την εισβολή των τούρκων στην κύπρο, γιατί ήθελε να συνεγαστή με την σοβιετική ένωση;
    Η κύπρος δεν έχει τώρα στην κυβέρνηση κουμουνιστικό κόμμα;
    Από την ρωσία δεν ψωνίζει(s300);

    Είναι αδύνατων οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν την Κύπρο σε οτιδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Κισινγκερ εκανε οτι εκανε στην Κυπρο για 2 λογους:
    Πρωτον ηθελε να κανει ζημια στον Ελληνισμο, γιατι ηταν γνωστες οι αποψεις του για τους Ελληνες και τον ιδιο τον Ελληνισμο, και δευτερον με την τουρκικη κατοχη τοσο οι Ελληνες οσο και οι Τουρκοι λογω της εντασεως και των τετελεσμενων της εισβολης θα επρεπε πλεον να ξοδευσουν τεραστια ποσα για στρατιωτικες δαπανες,γεγονος που συνεφερε οικονομικα τις ΗΠΑ.
    Οσο για την υποστηριξη των Αμερικανων, δεν εχει να κανει οτι ο Χριστοφιας ειναι κομμουνιστης,διοτι τοτε θα υποστηριζαν προηγουμενους Κυπριους προεδρους που δεν ηταν κομμουνιστες, κατι το οποιο δεν εγινε ποτε και ουτε προκειται να γινει.
    Υπαρχουν δυστυχως για την Ελλαδα κοινα αμερικανικα και τουρκικα γεωστρατηγικα και γεωπολιτικα συμφεροντα, με αποτελεσμα η Κυπρος να στηριζεται στην Ρωσια και σε καποιες χωρες -κλειδια της ΕΕ (π.χ Γαλλια).
    Οσο για το αν εχουν η δεν εχουν καποιο σχεδιο οι Αμερικανοι, αυτο δεν μπορει να το ξερει κανεις.
    Το σχεδιο Αναν ηταν αμερικανοαγγλικο σχεδιο και ηταν οτιδηποτε εκτος απο πολιτικη λυση.
    Δεν ειναι δυνατον να περιμενουμε τιποτα απο τους Αμερικανους.Μακαρι να αναλαβουν καποιες πρωτοβουλιες οι Ρωσοι.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]