Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευθεία απειλή του Ερντογάν προς τους στρατηγούς

Νέες διαστάσεις παίρνει η δημόσια διαμάχη στην Τουρκία γύρω από τη Συνταγματική Αναθεώρηση που θα επιτρέπει -μεταξύ άλλων- την παραπομπή σε δίκη των πραξικοπηματιών στρατηγών που ανέτρεψαν την κυβέρνηση το 1980 υπό τον Κενάν Εβρέν.
Εν μέσω ολοένα και εντονότερων πιέσεων που δέχονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, οι οποίες πρωταγωνιστούν σε σειρά σκοτεινών υποθέσεων που τις θέλουν να σχεδιάζουν την ανατροπή της κυβέρνησης και ενώ ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε χθες έκτακτη σύσκεψη με τον αρχηγό του Στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγκ, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Κιοκσάλ Τοπτάν, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Αναθεώρηση.
Αναφερόμενος στο άρθρο 15 του Συντάγματος, το οποίο αμνηστεύει εκ των προτέρων τους στρατηγούς και τα κυβερνητικά στελέχη που συνεργάστηκαν με αυτούς μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, ο Τοπτάν επεσήμανε ότι «ένα τέτοιο άρθρο δεν μπορεί να υπάρχει στο Σύνταγμα της σύγχρονης Τουρκίας».
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ρίχνουν φως και στις υπόλοιπες διατάξεις του «μεταρρυθμιστικού πακέτου» για το άρθρο 15 που προτίθεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση Ερντογάν και οι οποίες προωθούν, μεταξύ άλλων, και την αλλαγή «κριτηρίων» για το κλείσιμο των πολιτικών κομμάτων.
Οπως σπεύδουν να επισημάνουν αναλυτές, οι δηλώσεις Τοπτάν έρχονται να προστεθούν σε ανάλογες τοποθετήσεις Τούρκων πολιτικών που τάσσονται υπέρ της παραπομπής των πραξικοπηματιών και αναδεικνύει «μια σχετική μείωση της επιρροής των στρατηγών στην υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ Τουρκία».
Εξάλλου, υποστηρίζουν αρκετά ΜΜΕ, ακόμα και η συζήτηση επί του θέματος θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγο καιρό σε μια χώρα όπου οι στρατιωτικοί έχουν ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις μέσα σε 50 χρόνια.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]