Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης σήμερα γιορτάζουν και τιμούν τον Άγιο Γεώργιο!!!

Τιμούν τον Άγιο οι Έλληνες μουσουλμάνοι
Έλαμψε η κυβέρνηση με την απουσία της
Θαύμα που περιγράφει μουσουλμάνος!!!


Εderlez (Εντερλές) ονομάζεται η γιορτή κατά την οποία οι μουσουλμάνοι της Θράκης και ιδιαίτερα οι Πομάκοι (κάτοικοι της ορεινής περιοχής των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης) γιορτάζουν τον ερχομό της άνοιξης, αλλά ταυτόχρονα τιμούν και τον Άγιο Γεώργιο.
Σύμφωνα με το έθιμο, λοιπόν, και σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο, σαν σήμερα εορτάζεται ο Άγιος Γεώργιος, τον οποίο τιμούν, σέβονται και εορτάζουν τη μνήμη του οι μουσουλμάνοι της Θράκης.
Έτσι, η σημερινή ημέρα είναι μία μεγάλη γιορτή, κατά την οποία ο κόσμος βγαίνει στην εξοχή και γίνονται τα γνωστά «κουρμπάνια» (σφαγή ζώου και στη συνέχεια το μαγειρεύουν) στα οποία οι συναθροίσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες και η καλή διάθεση είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα της χαρμόσυνης εορτής του Αγίου.

Ederlez, λοιπόν, σήμερα στη Θράκη και την ημέρα δεν μπορούσε να αφήσουν ανεκμετάλλευτη οι «γνωστοί» του Προξενείου Κομοτηνής, οι οποίοι ξεχύθηκαν στα ορεινά, αλλά οργάνωσαν και εκδρομές από την Τουρκία προς την Ελλάδα, προκειμένου τα «αδέλφια» να συναντηθούν και να συνεορτάσουν την μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Γνωστό εξάλλου είναι πως ο Άγιος Γεώργιος (ο Κουδουνάς) τιμάται και στην Τουρκία, όπου χιλιάδες Τούρκων προστρέχουν στο μοναστήρι του (που βρίσκεται στα Πριγκηπόννησα), προκειμένου να προσευχηθούν αλλά και να αφήσουν το «τάμα» ή την ευχή τους στα χέρια του Αγίου Γεωργίου, έχοντας πλήρη πεποίθηση πως ο Άγιος θα ικανοποιήσει το αίτημά τους.
Η εκμετάλλευση της θρησκευτικότητας για μία ακόμη φορά γίνεται από την Άγκυρα και τους ανθρώπους της στην Θράκη, ελέω ανυπαρξίας της Ελληνικής κυβέρνησης. Η υπουργός Εξωτερικών έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα (όπως αυτό της διαδοχής στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας), ενώ ο υπουργός Εσωτερικών κύριος Παυλόπουλος έχει να ασχοληθεί με την οργάνωση των Ευρωεκλογών!!!
Λυπάμαι πολύ, αλλά για μία ακόμη φορά το Ελληνικό Κράτος και τα όργανά του έλαμψαν δια της απουσίας τους, χωρίς να τιμήσουν ως πρέπει, τους Έλληνες μουσουλμάνους κατοίκους της Θράκης, δημιουργώντας αλγεινές εντυπώσεις και κυρίως επαναλαμβάνοντας και τονίζοντας τις «κακές γλώσσες» που συζητούν για ολική εγκατάλειψη της Θράκης στα χέρια…
Περιγραφή μουσουλμάνου για θαύμα του Αγίου
Η περιγραφή που ακολουθεί μου εξιστορήθηκε μόλις εχθές από έναν γέροντα μουσουλμάνο. Οι κρίση ανήκει σε εσάς για την αλήθεια που υπάρχει σε αυτήν:
«Ήμουν μικρός, περίπου δεκαπέντε χρονών, όταν το έμαθα. Έγινε στο διπλανό χωριό και είχε γίνει μεγάλος ντόρος από το θαύμα. Στο χωριό εκείνο έμενε κάποιος που ήταν ανάπηρος από τη μέση και κάτω από τότε που ήταν μωρό. Μεγάλος άντρας όμως ήταν όταν στον ύπνο του παρουσιάστηκε κάποιος μέσα στα χωράφια, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιώργη και του είπε να μην φοβηθεί και την επομένη να ανεβεί στο κάρο και να πάει μόνος του στο εκκλησάκι. Ο άντρας (μουσουλμάνος) το είπε το πρωί στους συγγενείς του και αυτοί τον ανέβασαν επάνω σε ένα κάρο και του έδωσαν τα γκέμια για να το οδηγήσει. Μόνος του ο μουσουλμάνος προχώρησε με το κάρο και όταν έφτασε στο εκκλησάκι άκουσε μία φωνή να του λέει «μην φοβάσαι, κατέβα από το κάρο κι έλα εδώ». Η φωνή ακουγόταν από το εκκλησάκι. Ο άντρας δεν είχε περπατήσει ποτέ του. Έβαλε δύναμη στα χέρια και κατέβηκε από το κάρο. Τότε κατάλαβε πως μπορούσε να στέκεται στα πόδια του!!! Πλησίασε το εκκλησάκι, ασπάστηκε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και αφού άναψε ένα κερί, από αυτά που υπήρχαν για να εξυπηρετούν τους διαβάτες, γύρισε στο χωριό περπατώντας…»
Πλήθος περιστατικών θαυμάτων έχουν να αφηγηθούν πολλοί γέροντες μουσουλμάνοι για τον Άγιο Γεώργιο, τον οποίο τιμούν, ενώ εμείς…
Κωνσταντίνος
Υ.Γ.: Αύριο το ιστολόγιο ελπίζει να μπορέσει να δημοσιεύσει φωτογραφίες από την γιορτή προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, που γίνεται από τους μουσουλμάνους της Θράκης


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Μου ελεγε η μαμα μου,οτι στη γειτονια της προ-γιαγιας της,στο χωριο, κατοικουσαν οικογενειες μουσουλμανων,που το δεκαπενταυγουστο πηγαιναν στην εκκλησια με αρτους και προσφορες για να προσευχηθουν στη χαρη της,να κανει το θαυμα της για το αρρωστο μελος της οικογενειας τους,ακομη και για να καρποφορησει το χωραφι τους η να γινει καλα το αρρωστο ζωο τους.Βεβαια ξεφευγουμε απο το θεμα,αλλα ειναι μια μαρτυρια που πρεπει να μαθευτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι παλαιοί μουσουλμάνοι της Θράκης πιστεύω ότι είναι ΕΛΛΗΝΕΣ εξισλαμισθέλεντες. Οι δε Πομάκοι πρέπει να είναι απόγονοι αρχαίων θρακών και κατά πάσα πιθανότητα ΑΓΡΙΑΝΕΣ.
    Αυτά μου τα είχε πει μια πομάκα μεγάλης ηλικίας πριν από πάρα πολλά χρόνια.
    Επίσης μου είχε πει ότι
    όταν ετοίμαζαν την ζύμη για να ψήσουν το ψωμί το σταύρωναν,
    πίστευε στην Παναγία και επισκεπτόταν σχεδόν κάθε χρόνο την Παναγία της Τήνου κι
    την άνοιξη γιόρταζαν τον Αγιο Γεώργιο.
    Ήμουν πολύ νέος τότε και δεν ήξερα τίποτα για τους πομάκους, πολύ αργότερα έμαθα γι αυτούς.
    ΓΑΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΑΓ Δεν έχει σημασία αν κάποιος έχει ελληνική ή ξένη καταγωγή όταν δεν ξέρουμε καν την δικιά μας καταγωγή...Αυτό το κείμενο δεν έχει νομίζω τέτοιο χαρακτήρα, δεν μου φαίνεται να είναι από τα κείμενα "οι Έλληνες είμαστε θεοί και μας προσκυνάνε όλοι"...Στην περιοχή των βαλκανίων και στην Μικρά Ασία, άνευ συνωμοσιολογιών και παραμυθιών, ζούσαν πάντοτε αγαπημένοι οι ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...όσο υπάρχει σεβασμός στα πιστεύω και στη ζωή του άλλου. Όταν αρχίζουν τα μπερδέματα με την ιδιοκτησία και καταγωγές, αρχίζουν οι σφαγές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]