Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τούρκος πρόεδρος συγκρίνεται με δικτάτορες…


Καταπέλτης για τον Ερντογάν: Ποιες μεταρρυθμίσεις;

Στη στήλη του «Γράμμα από την Κωνσταντινούπολη» ο Bülent Mumay, Τούρκος δημοσιογράφος που έχει κατηγορηθεί στην Τουρκία για αντικαθεστωτική δράση, ζητά να μην γίνει πιστευτή η υπόσχεση του Ταγίπ Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις.

Στον τίτλο, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνει: «Η Γερμανία δεν πρέπει να πιστέψει τις “μεταρρυθμίσεις” του Erdogan», και στον υπότιτλο γράφει: «Στην Τουρκία επικρατεί η αυθαιρεσία»

Γράφει, μεταξύ άλλων:

«Το Μάλι, μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Αφρικής, κυβερνάται από στρατιωτική χούντα εδώ και ένα χρόνο, μετά από την αναταραχή που επικράτησε στη χώρα κατά την τελευταία δεκαετία. Οι δικτάτορες συνέλαβαν τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο, οι οποίοι είχαν ανέλθει στην εξουσία μέσω εκλογών, και κυβερνούν την χώρα με σκληρότητα. Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα στην Τουρκία, η οποία ζει στην «προηγμένη Δημοκρατία» του Erdogan, και μάλιστα εδώ και 19 χρόνια!»…

«Ο Erdogan βάζει την Τουρκία στην ίδια κατηγορία με το Μάλι, αλλά η αδιάκοπα επαναλαμβανόμενη φράση του «το 2021 θα είναι η χρονιά των μεταρρυθμίσεων» προκάλεσε ελπίδες μεταξύ των αισιόδοξων ότι περιστατικά όπως αυτά που περιγράφηκαν παραπάνω δεν θα συμβαίνουν μελλοντικά.

Πριν από λίγες μέρες, ο Erdogan παρουσίασε πακέτο μεταρρυθμίσεων και όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα που είχε ανασταλεί εξαιτίας του βγήκαν στην επιφάνεια. Οι μεταρρυθμιστικές του υποσχέσεις αποτελούν απάτη. Σχετίζονται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ελευθερία της έκφρασης που κατοχυρώνονται ήδη στον νόμο αλλά δεν εφαρμόζονται.

…Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί σε μια χώρα που κυβερνά ο Erdogan δεν εφαρμόζονται ούτε καν τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, η «ομάδα-στόχος» των μεταρρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν δεν είναι οι άνθρωποι που ζουν στην Τουρκία. Αντίθετα, ο Erdogan βρίσκεται σε δύσκολη θέση στις σχέσεις του με την Δύση και προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του από τότε που εξελέγη ο Joe Biden.

Με τις υποσχέσεις του επιδιώκει να αποτρέψει τις κυρώσεις από την ΕΕ, η οποία έχει δηλώσει ότι προτίθεται να ενεργήσει από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανακοινώνοντας φαντασιακές μεταρρυθμίσεις, επιχειρεί , μεταξύ άλλων, να αντιστρέψει την φυγή επενδύσεων από την Τουρκία. Επιπλέον, δίδει υποσχέσεις με ευρωπαϊκά χρήματα.

Η Ένωση κατέβαλε κονδύλια 1,2 εκ. Ευρώ για το «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» που ανακοίνωσε ο Erdogan. Πιθανότατα δεν έχει ποτέ στο παρελθόν ξοδέψει τόσα πολλά χρήματα για μια ψευδαίσθηση.

Τα χρήματα έχουν ήδη εκταμιευθεί, αλλά «θα αγοράσουν» οι χώρες της ΕΕ αυτές τις υποσχέσεις; Κατόπιν αιτήματος της τουρκικής σύνταξης της Deutsche Welle, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε το πακέτο μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι κριτήριο θα αποτελέσει η άμεση και πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Είπε επίσης ότι δεν θα ληφθούν υπόψη τα λόγια, αλλά οι πράξεις. Ακόμα κι αν αυτό φαίνεται καταρχήν λογικό, ο τρόπος αντιμετώπισης του Erdogan από το Βερολίνο κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει προκαλέσει αμφιβολίες. Να μην γίνουν και πάλι τα πράγματα όπως ήταν στις μέρες που η ελευθερία περιοριζόταν σοβαρά στην Τουρκία, αλλά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης συνέχιζαν να κάθονται στις χρυσές πολυθρόνες του Erdogan!

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, μιλούσε πριν από δύο μήνες στην Άγκυρα, την ώρα που ήταν φυλακισμένοι δεκάδες δημοσιογράφοι, ο Kavala ήταν στην φυλακή ήδη τρία χρόνια και ο Demirtas τέσσερα. Μέχρι τώρα το βλέμμα ήταν στραμμένο στο παρελθόν, τώρα υπάρχει η διάθεση να διεξαχθούν συνομιλίες «στραμμένες προς το μέλλον με μία θετική ατζέντα».

Ο Kavala, ο Demirtas και οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται εδώ και χρόνια πίσω από τα κάγκελα αναμένουν επίσης μια «θετική ατζέντα».

Frankfurter Allgemeine Zeitung
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]