Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Οι φιλοκούρδοι δήμαρχοι στέλνουν χρήματα στο PKK


Θα συνεχίσουμε να τους "ξηλώνουμε"

Συνέχιση και ένταση της εκστρατείας του κατά πολιτικών και τοπικών αξιωματούχων του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μετά και την αποτυχημένη επιχείρηση απελευθέρωσης 13 Τούρκων ομήρων του παράνομου Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, που οδήγησε στον θάνατό τους.

Η τουρκική κυβέρνηση κάνει λόγο για εν ψυχρώ εκτέλεση των ομήρων από το παράνομο στην Τουρκία PKK, με τον Ερντογάν να διατάζει ένταση της εκστρατείας στο εσωτερικό της χώρας κατά της οργάνωσης, η οποία θεωρείται τρομοκρατική τόσο από την Άγκυρα, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Το PKK διεξάγει αντάρτικο στη νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984.

Η κυβέρνηση του επικεφαλής του τουρκικού κράτους απήγγειλε εξάλλου κατηγορίες κατά βουλευτών του κεντροαριστερού - αριστερού HDP για αποσχιστική δραστηριότητα. Οι ακροδεξιοί εθνικιστές κυβερνητικοί εταίροι του Ερντογάν, Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχουν ζητήσει να τεθεί εκτός νόμου το HDP, τρίτη μεγαλύτερη δύναμη σε βουλευτές στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την πορεία της δημοκρατίας εντός της χώρας. Οι εθνικά Κούρδοι βουλευτές του τουρκικού κοινοβουλίου αρνούνται ότι διατηρούν δεσμούς με το PKK, σημειώνουν ωστόσο ότι η δράση της οργάνωσης αποτελεί παράγωγο της άρνησης της Τουρκίας να παραχωρήσει περισσότερο πολιτιστικά δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα της χώρας.

"Θα συνεχίσουμε να διορίζουμε εγγυητές και σήμερα και αύριο σε μέρη όπου η παραγωγή έχει σταματήσει, όπου τα χρήματα που δίνονται από το κράτος μεταφέρονται στο όρος Καντίλ (σ.σ. βόρειο Ιράκ, όπου εδρεύει η ηγεσία του PKK) και όπου οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν", τόνισε ο Ερντογάν, αναφοερόμενος στην απομάκρυνση από τις θέσεις τους περίπου 100 δημάρχων στη νοτιοανατολική Τουρκία, με την κατηγορία της υποστήριξης του PKK, μεταξύ άλλων και με χρηματικούς πόρους των δήμων.

Η ομιλία του Ερντογάν έγινε ενώπιον στελεχών του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται, στη πόλη Hakkari της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο δήμαρχος της οποίας έχει αντικατασταθεί με απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης σε προηγούμενη φάση. Η ομιλία έγινε λίγες ώρες μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην κοντινή επαρχία Mardin, στο πλαίσιο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά των μαχητών του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση, με αφορμή τον θάνατο των ομήρων, έχει εξαπολύσει επίθεση κατά των ΗΠΑ για τον εξοπλισμό του ένοπλου τμήματος (YPG) της αδελφής οργάνωσης του PKK στη Συρία, του συριακού κουρδικού PYD (Kόμμα Δημοκρατικής Ένωσης).

Οι YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) υπήρξαν βασική συμμαχική δύναμη των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]