Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Sabah: Ο Ερντογάν επανεκκινεί την εξωτερική πολιτική


Για να παγιώσει τα πολιτικά κέρδη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων με βασικούς παίκτες της ευρύτερης περιοχής, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τα πρόσφατα πολιτικά του κέρδη, δήλωσε ο Μπουρχανετίν Ντουράν, επικεφαλής του φιλοκυβερνητικού τουρκικού think tank SETA.

Η πρωτοβουλία του Ερντογάν πρέπει να ερμηνευθεί σωστά, καθώς δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα παραιτηθεί από τα εθνικά της συμφέροντα, όπως η συνεργασία με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ντουράν σε στήλη της εφημερίδας Daily Sabah την Τρίτη.

"Η νέα ατζέντα εξωτερικής πολιτικής αφορά τη συμπλήρωση και όχι την αντικατάσταση", είπε. "Πράγματι, οι εν λόγω χώρες θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με μια πιθανή προσέγγιση με την Τουρκία βάσει των στρατηγικών τους υπολογισμών".

Εκτός από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα, αναμένεται επίσης προσέγγιση με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), δήλωσε ο Ντουράν.

"Περιττό να πούμε ότι η Τουρκία προωθεί τη διεθνή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο για να συγκεντρώσει όλα τα σχετικά μέρη", είπε.

Ο Ντουράν είπε ότι ένα σχέδιο του Ερντογάν για την ανάπτυξη θερμών σχέσεων με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σταματήσει η συνεργασία με τη Ρωσία ή ότι η Τουρκία θα παραβλέψει την υποστήριξη των ΗΠΑ για τους Κουρδούς μαχητές στη Συρία.

"Ομοίως, η ιδέα των στενότερων σχέσεων με το Ισραήλ δεν συνεπάγεται την παρόραση από πλευράς Τουρκίας της πολιτικής του Τελ Αβίβ για την Παλαιστίνη ή τις πρόσφατες συμφωνίες 'ομαλοποίησης' με ορισμένα αραβικά καθεστώτα", είπε.

"Ο μεγάλος ανταγωνισμός δύναμης στην μετά - Covid εποχή και η προεδρία του Μπάιντεν θα παρουσιάσει σε όλους τους παίκτες νέες ευκαιρίες και προκλήσεις", δήλωσε ο Ντουράν. "Η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο των κρίσιμων ζωνών κρίσης και εν μέσω μεταβαλλόμενων ισορροπιών εξουσίας".

Στο εσωτερικό, ο Ερντογάν είπε ότι το 2021 θα είναι έτος δημοκρατικής και οικονομικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, η κυβέρνησή του πιθανότατα θα πραγματοποιήσει τη διαδικασία σταδιακά και "χωρίς να βγάλει από το οπτικό πεδίο τον αγώνα", δήλωσε ο Ντουράν.

"Θα υπάρξει μια προσπάθεια εκ νέου παγίωσης του προεδρικού συστήματος στην Τουρκία και η επαναφορά των σχέσεων με βασικούς παγκόσμιους παίκτες είναι ένα άλλο σημάδι αυτού", είπε.

Πέτρος Κράνιας
Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]