Η άνοδος της Κίνας ως παράγοντα ασφάλειας και η αντίδραση του ΝΑΤΟ
Της Helena Legarda
Τον Δεκέμβριο του 2019, για πρώτη φορά, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναγνώρισαν την Κίνα ως το νέο στρατηγικό σημείο εστίασης για τη Συμμαχία. Αυτό αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τη γεωπολιτική άνοδο της Κίνας και τις αυξανόμενες δυνατότητες προβολής ισχύος, καθώς και την επίδραση που αυτές θα έχουν στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.
Σήμερα, η Κίνα δεν έχει μόνο κεντρικό ρόλο στα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού, αλλά γίνεται ακόμη ένας όλο και πιο ορατός παράγοντας ασφάλειας στην περιφέρεια της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, το ζήτημα του πώς θα αντιμετωπιστεί μια όλο και πιο παγκόσμια Κίνα, υπήρξε σημαντικό μέρος της διαδικασίας του ΝΑΤΟ 2030 του γενικού γραμματέα Jens Stoltenberg.
Η Κίνα θέτει ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων για το ΝΑΤΟ. Το Πεκίνο βλέπει τη Συμμαχία ως αμερικανοκεντρική, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Ουάσιγκτον για να περιορίσει την Κίνα, και έχει ως εκ τούτου προσπαθήσει να επηρεάσει τις αποφάσεις μεμονωμένων μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αποδυναμώσει την ενότητα της Συμμαχίας. Οι στενοί δεσμοί μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας, υπήρξαν επίσης πηγή ανησυχίας για τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Εκτός των κοινών ναυτικών ασκήσεων Ρωσίας-Κίνας στη Βαλτική και στη Μεσόγειο, υπάρχει επίσης η δυνατότητα για περαιτέρω συντονισμό των δύο πλευρών -ή τουλάχιστον για ευθυγράμμιση της συμπεριφοράς τους- σε θέματα αναφορικά με τη συμμαχία, μεταξύ των οποίων ο υβριδικός πόλεμος και η κυβερνό-κατασκοπεία, ζητήματα ελέγχου των όπλων και η προσέγγισή τους στην διακυβέρνηση της Αρκτικής, μεταξύ άλλων.
Οι αμυντικές δαπάνες και η διαδικασία εκσυγχρονισμού του στρατού, μαζί με την αυξανόμενη δύναμη της αμυντικής βιομηχανίας, έχουν οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των πιο προηγμένων στρατιωτικών πλατφόρμων ανά τον κόσμο. Το Πεκίνο επίσης διευρύνει το απόθεμα του σε πυραύλους, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν την εμβέλεια να φτάσουν χώρες του ΝΑΤΟ.
Η προβολή των στρατιωτικών ικανοτήτων της Κίνας έχει παρομοίως προχωρήσει προς την Ευρώπη καθώς ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) έχει διευρύνει τη διεθνή παρουσία του τα τελευταία χρόνια.
Ενώ οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ίσως έχουν συμφωνήσει ότι η Κίνα θέτει σειρά προκλήσεων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συναινέσουν στο πώς θα τις αντιμετωπίσουν. Ορισμένα από αυτά τα ζητήματα βρίσκονται πίσω από τους παραδοσιακούς τομείς αρμοδιότητας του ΝΑΤΟ και θα απαιτήσουν εξειδίκευση που παρέχεται καλύτερα από εταίρους της συμμαχίας παρά από τη Συμμαχία την ίδια. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα χρειαστεί να δώσουν προτεραιότητα στο πώς, πότε, και με ποιους εταίρους θα χρησιμοποιήσουν τους συνδυασμένους πόρους τους για να τις αντιμετωπίσουν.
Την ίδια στιγμή, η Συμμαχία αναγνωρίζει ότι η Κίνα δεν είναι αντίπαλός της. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει ως εκ τούτου να βρει τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπου μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κίνα, αν και με μια πιο ξεκάθαρη προσέγγιση από ό,τι στο παρελθόν. Η αντιμετώπιση των ευκαιριών και προβλημάτων που θέτει η Κίνα ως συνεκτική συμμαχία, θα είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...