Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «σαφάρι» του Ερντογάν στην Αφρική


Η εφημερίδα Financial Times συνεχίζει το αφιέρωμα της στις γεωπολιτικές φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε διάφορες περιοχές του κόσμου μέχρι και την προβληματική σχέση του με την ΕΕ, εξετάζοντας στο τέταρτο μέρος την εμπλοκή του στην Αφρικανική ήπειρο.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία αγνόησε σε μεγάλο βαθμό την Αφρική καθώς οι ηγέτες της επέλεξαν να επικεντρωθούν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγήθηκε της αναβίωσης των δεσμών με την ήπειρο. Από το 2009, η Τουρκία έχει αυξήσει τον αριθμό των πρεσβειών στην Αφρική από 12 σε 42 και ο Ερντογάν είναι συχνός επισκέπτης, κάνοντας ταξίδια σε περισσότερες από 20 πρωτεύουσες.

Η Άγκυρα εστιάζει σε συμφωνίες για μεγάλες κρατικές υποδομές σε ολόκληρη την Αφρική - από μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων στη Σενεγάλη έως τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική της μονάδα στη Σομαλία και ένα μεγάλο τζαμί στο Τζιμπουτί - υπογραμμίζοντας την οικονομική και γεωπολιτική σημασία που αποδίδει στην ήπειρο.

Από συνολικά 6 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη επενδυθεί από τουρκικές εταιρείες στην υποσαχάρια Αφρική, 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν πάει στην Αιθιοπία. Το 2005, υπήρχαν μόνο τρεις τουρκικές εταιρείες στην Αιθιοπία. Σήμερα, υπάρχουν 200, που κυμαίνονται από σύρματα και υφάσματα έως ποτά.

«Η Τουρκία είναι σαφώς μεγάλος παίκτης στη Σομαλία, αλλά κυρίως είναι ένας πολύ σημαντικός εμπορικός παίκτης στην Αιθιοπία», δήλωσε ο Ρασίντ Άμοντι ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας στο Κέρας της Αφρικής. "Η Αιθιοπία είναι μια τεράστια, τεράστια ευκαιρία για την Τουρκία γιατί είναι μια μεγάλη αγορά και αναπτυσσόμενη οικονομία».






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]