Η Άγκυρα επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει τη Δύση
Τις "κόκκινες γραμμές" της υπενθυμίζει η Αθήνα
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Μία εβδομάδα πριν την έναρξη του 61ου κύκλου των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα και δύο εικοσιτετράωρα πριν την ορκωμοσία του επόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η Τουρκία επιχειρεί, τις τελευταίες ημέρες, να…βηματίσει προς την κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης με τη Δύση. Όσο οι… οβιδιακές μεταμορφώσεις της ηγεσίας της γείτονος υπενθυμίζουν…έργα και ημέρες καλοκαιριού και φθινοπώρου του 2020, ο πρόεδρος Ερντογάν καλείται να αποδείξει το ενδιαφέρον του για την αποτύπωση ενός νέου modus vivendi και ενός νέου κύκλου σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο. Και αυτό, διότι η γειτονική χώρα έχει μπροστά της πλέον δύο μήνες, μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όταν και οι 27 ηγέτες θα κληθούν να εξετάσουν διεξοδικά τη συμμόρφωση της Άγκυρας έναντι των αποφάσεων των Βρυξελλών, σε συνέχεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο.
Αυτήν, ακριβώς, τη στρατηγική της…γέφυρας με τη Δύση υπηρετεί, προφανώς και η δήλωση του προέδρου της Τουρκίας για μία συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η Αθήνα, ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, που κινείται πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για ένα τέτοιο τετ α τετ των δύο ηγετών, υπό το πρίσμα, βέβαια, συγκεκριμένων προϋποθέσεων. "Ο κ. Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει τη βούληση του για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία στο ανώτατο επίπεδο. Θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση ότι συναντώνται οι ηγέτες δυο γειτονικών χωρών. Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό και, εφόσον διατηρηθεί, μία τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη", είναι το μήνυμα που εξέπεμπαν κυβερνητικές πηγές.
Με το χρόνο προς τις διερευνητικές να κυλάει πλέον αντίστροφα, στελέχη διαμηνύουν ότι η Αθήνα θα προσέλθει στις διαβουλεύσεις "με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση". Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση και δικαίωση των χειρισμών της, όπως αυτές ήρθαν στην πρώτη γραμμή, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών. "Από την αρχή, είχαμε συμπυκνώσει τη θέση μας στη φράση που κατ’ επανάληψη διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις”. Και είμαστε τώρα σε αυτό ακριβώς το σημείο. Η γειτονική χώρα έχει αποσύρει το Ορούτς Ρέις από περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, ζήτησε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών", επισημαίνουν παράγοντες, χαρακτηρίζοντας ως "θετικό" το γεγονός ότι η Άγκυρα, μετά από μία περίοδο απανωτών προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.
Όπως σημειώνεται, δε, σε αυτό διαδραμάτισε ρόλο και το γεγονός ότι η βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, που είναι απαραίτητες στη δύσκολη φάση που βρίσκεται η τουρκική οικονομία, περνάει και από την βελτίωση των σχέσεων της γείτονος με την Ελλάδα.
Στον επόμενο γύρο των διερευνητικών, από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχουν ο πρέσβης ε.τ., Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης, Αλέξανδρος Κουγιού. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, υπενθυμίζει εξακολουθητικά τις…κόκκινες γραμμές, όπως αυτές έχουν…χαραχθεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και, μάλιστα, εμφατικά από τον πρωθυπουργό και κορυφαία στελέχη. "Οι διερευνητικές επαφές ξεκινούν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Πρώτον ότι δε θα υπάρχει ερευνητική δραστηριότητα σε περιοχή που καλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και δεύτερον ότι το μοναδικό θέμα που θα συζητήσουμε είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η μοναδική συζήτηση θα έχει να κάνει με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, σε όλους τους τόνους. Σήμερα, ο κ. Δένδιας, θα ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, με το βλέμμα εμφανώς στραμμένο και στον επικείμενο 61ο γύρο των διερευνητικών.
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...