Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Μικρό καλάθι», παρά το άνοιγμα Ερντογάν, κρατά η Αθήνα


Το διαλλακτικό προφίλ που επέδειξε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, εξερχόμενος από την Αγιά Σοφιά, δεν αλλάζει την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης, που διατηρεί στάση αναμονής, ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου.

«Οι εκπρόσωποί μας μπορούν να συναντηθούν, ενώ το ίδιο μπορώ να κάνω κι εγώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έχουμε πει πως μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, με την Αθήνα να αξιολογεί θετικά τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ωστόσο να κρατά «μικρό καλάθι» για τις εξελίξεις.

«Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό, και εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι «ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει τη βούλησή του για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία στο ανώτατο επίπεδο». Τονίζουν δε ότι «θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση ότι συναντιούνται οι ηγέτες δύο γειτονικών χωρών».

Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει κλειστεί κάποιο ραντεβού μεταξύ των δύο ηγετών, ωστόσο παρακολουθεί με προβληματισμό από την άλλη μια σειρά γεγονότων και άλλων δηλώσεων, που μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι για την εξέλιξη των συνομιλιών. Χθες, λόγου χάρη, η Άγκυρα εξέδωσε σειρά από Navtex δεσμεύοντας, κατά διαστήματα, περιοχές στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, για ολόκληρο το 2021.

Την ίδια ώρα, την άποψη πάντως πως στις διερευνητικές θα τεθούν όλα τα «αμφιλεγόμενα» ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών και ό,τι συζητήθηκε στις προηγούμενες 60 συναντήσεις, τα ίδια θα συζητηθούν και στην 61η. Εάν πουν "δεν θέλουμε να μιλήσουμε γι’ αυτά", τότε δεν έχουν νόημα οι διερευνητικές συνομιλίες. Δεν είναι μόνο το θέμα των θαλάσσιων ζωνών. Εάν προτείνουν μια ξεχωριστή συνάντηση για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, τότε θα πούμε "ναι ή όχι". Αυτό είναι άλλο πράγμα», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου και συνέχισε: «Αλλά αρχικώς δεν ήθελαν διερευνητικές επαφές. Τελευταία, έδειχναν σαν να τις ήθελαν. Κι αυτό δεν είναι σωστό. Εμείς από την αρχή λέγαμε, "είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, θα μιλήσουμε για όλα τα θέματα". Στις διερευνητικές επαφές θα συζητηθούν όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση εκπέμπει το μήνυμα ότι προσέρχεται «με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση» και την ελπίδα ότι η Τουρκία θέλει την ομαλοποίηση των σχέσεών της όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρώπη. Οι διερευνητικές επαφές, επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία στο Μέγαρο Μαξίμου, «ξεκινούν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Πρώτον ότι δεν θα υπάρχει ερευνητική δραστηριότητα σε περιοχή που καλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και δεύτερον, ότι το μοναδικό θέμα που θα συζητήσουμε είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η μοναδική συζήτηση θα έχει να κάνει με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο», σημειώνουν.

Τη δική του σημασία έχει, εξάλλου, το γεγονός ότι, όπως έγινε γνωστό, οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από μια περίοδο μεγάλης έντασης, συμφώνησαν, με ανταλλαγή επιστολών, να ξαναρχίσουν τον διάλογο. Διπλωματικές πηγές ερμηνεύουν την κίνηση Ερντογάν ως ένα ακόμα άνοιγμα προς την Ευρώπη, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου όπου θα αξιολογηθεί συνολικά η στάση της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

Φίλιππος Πανταζής
Euro2day



 
 



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]