Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τσαβούσογλου «στριμώχνει» όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους


Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι είναι σημαντικό να αναζωογονηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα στους δεσμούς των δύο πλευρών και ότι απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για να καταστεί αυτή βιώσιμη. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρίσκεται στις Βρυξέλλες για διήμερη επίσκεψη και συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ώστε να απλώσει για μια ακόμη φορά τα προπαγανδιστικά δίχτυα της Άγκυρας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζόζεπ Μπορέλ, ο Τσαβούσογλου είπε: «Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά για να είναι βιώσιμη αυτή η ατζέντα χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο πλευρές».

Προσθέτοντας ότι το 2020 ήταν μια «προβληματική» χρονιά (σ.σ. μόνο;) για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο Τούρκος δήλωσε ότι «και οι δύο πλευρές έδειξαν τη βούλησή τους για μια πιο θετική ατμόσφαιρα μετά την κοινή δήλωση που της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Δεκέμβριο (σ.σ. αυτή για την οποία πανηγύριζε η ελληνική κυβέρνηση). Έκτοτε και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει τη βούλησή τους, προκειμένου να δημιουργήσουν μια θετική ατμόσφαιρα για την ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι αυτός και ο ομόλογός του στην ΕΕ Μπορέλ συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ενόψει και της προγραμματισμένης συνάντησης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θα μιλήσουμε για τη συμφωνία μετανάστευσης που έχει ήδη προτείνει η Τουρκία για ανανέωση. Θα μιλήσουμε επίσης για τις λεπτομέρειες μιας πολυμερούς διάσκεψης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ακόμα στους δημοσιογράφους.

Ορισμένα άλλα ζητήματα όπως η απελευθέρωση των θεωρήσεων, ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης του 1995 της Τουρκίας με την ΕΕ και «άλλα συγκεκριμένα βήματα που θα οικοδομήσουν το μέλλον της ΕΕ και της Τουρκίας μαζί» θα συμπεριληφθούν επίσης στην ημερήσια διάταξη (σ.σ. η ταμπακιέρα).

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε ακόμα με τον Μαργαρίτη Σχοινά και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και άλλους αξιωματούχους, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Τελωνειακή Ένωση πρέπει να επικαιροποιηθεί και η ελευθέρωση των θεωρήσεων πρέπει να εφαρμοστεί. Πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό, τις διακρίσεις και την ισλαμοφοβία που αυξάνονται στην Ευρώπη», έγραψε σε ανάρτησή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Με το «σεις» και το «σας» ο Μπορέλ

Ο Ζοζέπ Μπόρελ από την πλευρά του είπε ότι αν και το τελευταίο έτος ήταν περίπλοκο για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, το 2021 έχει ήδη βελτίωση και ορισμένα σημαντικά βήματα. «Αυτή η συνάντηση σήμερα είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναζήτησης αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.

Περιγράφοντας την ανακοίνωση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ως «ένα άλλο καλό βήμα», ο Μπόρελ τόνισε: «Οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες» (σ.σ. μεταφράζονται… NAVTEX, Ίμια, συνεχείς προκλήσεις…).

Ο επικεφαλής της εξωτερικής διπλωματίας τη ΕΕ σημείωσε ότι ένα άλλο σημαντικό βήμα ήταν οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για επανεκκίνηση συνομιλιών μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων ηγετών. «Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε την ταχεία επανάληψη αυτών των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε έντονα να δούμε μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας την Τουρκία ως σημαντικό εταίρο και γείτονα του 27μελούς μπλοκ, ο Μπόρελ είπε ακόμα: «Θα μιλήσουμε επίσης με πλήρη σεβασμό ο ένας στον άλλο και με ειλικρίνεια και ανοιχτό τρόπο, για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία».

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης

«Οι συνομιλίες μεταξύ του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσαν την ευκαιρία να αποτιμηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στο πλαίσιο που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και να συζητηθούν οι μελλοντικές εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποτελεί κεντρικό στοιχείο της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Προσθέτει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο κάλεσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και σχετικά με τα μέσα και τις επιλογές για τον τρόπο προόδου» και συμπληρώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης, που βασίζεται σε αξίες και αρχές».

«Η συνάντηση μεταξύ Ζοζέπ Μπορέλ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέτρεψε μια εγκάρδια, ειλικρινής και διεξοδική ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

 

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]