Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το φυσικό αέριο θα απομονώσει την Τουρκία;



Στην αυτοαπομόνωση οδηγεί την Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν με τη στάση του στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό Forbes, το οποίο κάνει αναφορές στο Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Με τίτλο “Will Natural Gas Isolate Turkey And Integrate Israel In The Eastern Mediterranean?” («Το φυσικό αέριο θα απομονώσει την Τουρκία και θα ενσωματώσει το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο;»), άρθρο του συντάκτη ενεργειακών θεμάτων Daniel Markind έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του περιοδικού Forbes.

Σημειώνει ότι η ανακάλυψη ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει δημιουργήσει κατακλυσμιαίες εξελίξεις σύναψης συμφωνιών και προσεγγίσεων προαιώνιων εχθρών, όπως μεταξύ Λιβάνου-Ισραήλ, με μοναδική εξαίρεση την Τουρκία του Erdogan, που αδυνατεί να ‘διαβάσει’ τις εξελίξεις και οδηγείται στην αυτο-απομόνωση.

Επί αιώνες η περιοχή γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο ήταν πεδίο αναταραχών και τα προβλήματα φάνταζαν δυσεπίλυτα, από τη διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστινίων, έως το Κυπριακό και τη γενικότερη εχθρότητα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και η διαμάχη για την εκμετάλλευσή τους, οδήγησε σε επαναπροσδιορισμούς ιστορικών σχέσεων.

Την ίδια στιγμή, η άρνηση χωρών όπως της Τουρκίας να ξανασκεφθεί από την αρχή αυτά τα ζητήματα, μπορεί και να την αφήσει στο περιθώριο, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν με απίστευτη ταχύτητα στην περιοχή. Εντός δύο μηνών, ο Λίβανος ξεκίνησε συνομιλίες συμφιλίωσης με το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος προχωρούν προς μια πολυμερή εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ και μόνον η Τουρκία, φαίνεται να μένει εκτός παιχνιδιού, αν και είναι νωρίς να κάνουμε τέτοιου είδους γενικεύσεις, σημειώνει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.

Στη συνέχεια αφού αναφέρεται στην υπόθεση του Λιβάνου και στις συνομιλίες με το Ισραήλ, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι στις 22 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα, η Ιταλία το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ιορδανία, και Αίγυπτος, δημιούργησαν κοινό οργανισμό περιφερειακής συνεργασίας για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Ενώ σχεδόν εντός δύο εβδομάδων ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν θεμελιωδώς αλλάξει την στάση τους έναντι του Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ενδυναμώσει τις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ, μόνον η Τουρκία είναι απούσα από αυτές τις συγκλονιστικές εξελίξεις.

Η Τουρκία επέλεξε να μην είναι μέρος της συμφωνίας εκμετάλλευσης που υπέγραψαν οι έξι χώρες παρά το γεγονός ότι έχει τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής. Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan έχει υιοθετήσει μια μη εποικοδομητική προσέγγιση συλλογικής εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών της Μεσογείου.

Έχει υιοθετήσει ρητορική και πολιτικές αντιπαράθεσης τόσο έναντι του Ισραήλ όσο και της Δύσης γενικότερα. Δεν συμμετείχε στη συμφωνία Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού ‘EastMed’. Αντιθέτως, η Τουρκία εστιάζει σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες κατά της εκμετάλλευσης από άλλες χώρες των πηγών αντί να αναπτύξει τη δική της.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να καρποφορούν οι προσπάθειές της για υπονόμευση της συνεργασίας των άλλων χωρών. Στην κυριολεξία, η Τουρκία κινδυνεύει να τεθεί εκτός παιχνιδιού συνεχίζοντας την τρέχουσα τακτική της. Ο κόσμος γύρω από την Τουρκία αλλάζει τάχιστα με γνώμονα την προοπτική οικονομικής επέκτασης μέσω συνεργασιών και όχι μέσω αντιπαραθέσεων.

Αντί να συμπαραταχθούν σε κοινή απόρριψη του Ισραήλ -όπως ήλπιζε ο Erdogan- τα άλλα κράτη της Μεσογείου, προχωρούν σε κοινή εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών. Και αυτό όχι μόνο με οικονομικούς όρους αλλά και ως αντίβαρο στον πολιτικό εξτρεμισμό της Τουρκίας και του Ιράν.

Μέχρι ο Erdogan να το συνειδητοποιήσει αυτό και να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές του, η Τουρκία και όχι το Ισραήλ, θα είναι η χώρα που θα βιώσει την απομόνωση της στην περιοχή, υπογραμμίζει εν κατακλείδι, ο αρθρογράφος.

FORBES, Will Natural Gas Isolate Turkey And Integrate Israel In The Eastern Mediterranean?
HellasJournal




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]