Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πατριαρχείο Μόσχας: Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το Φανάρι για τα δικά τους συμφέροντα


Το Πατριαρχείο Μόσχας έχει διακόψει από το φθινόπωρο του 2018 κάθε εκκλησιαστική κοινωνία με το Φανάρι 

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να υλοποιήσει την πολιτική του, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, επίσημος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, αναφερόμενος στις πρόσφατες αντιρωσικές δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο από την Κρήτη περί «ρωσικής προσπάθειας να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τις σχέσεις με την κοινωνία και τα ΜΜΕ σημείωσε ότι «η αμερικανική διπλωματία είναι ειλικρινής μέσα στην απλότητά της: χρησιμοποιώντας το Φανάρι για τα δικά της συμφέροντα από τα μεταπολεμικά χρόνια, επιδιώκει “να πολεμήσει την επιρροή” οποιουδήποτε άλλου κράτους δεν είναι έτοιμο να εκπληρώσει τη βούληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αυτή εκφράζεται από τα χείλη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως».

Ο κ. Λεγκόιντα, πρώην διπλωμάτης, που εκτελεί χρέη και εκπροσώπου Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, ανέφερε ως παράδειγμα «την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας στην Ουκρανία, όταν οι ΗΠΑ από κοινού με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, δημιούργησαν μια δήθεν θρησκευτική δομή με σκοπό την άσκηση της “καλοπροαίρετης” πολιτικής τους επιρροής, η οποία έφερε ταλαιπωρίες σε χιλιάδες πιστούς Ουκρανούς».

Υπενθυμίζεται ότι το 2018, παρά τις πολλές αντίθετες φωνές και πέραν του Πατριαρχείου Μόσχας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρωτοστάτησε στη δημιουργία μιας νέας αυτοκέφαλης «Ουκρανικής Εκκλησίας», στην «ενωτική Σύνοδο» της οποίας προσήλθαν δύο μη κανονικές έως τότε Εκκλησίες και μόνο δύο επίσκοποι της κανονικής και λειτουργούσας έως και σήμερα Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που ιστορικά υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας και δεν επεδίωξε ουδεμία αυτοκεφαλία. Έκτοτε αποχώρησε από τη «νέα Εκκλησία» υπό τον μητροπολίτη Επιφάνιο ο καλούμενος και «επίτιμος Πατριάρχης Κιέβου» Φιλάρετος, καταγγέλλοντας το Φανάρι για εξαπάτηση των Ουκρανών ορθοδόξων, ενώ η «νέα Ουκρανική Εκκλησία» έτυχε της αναγνώρισης μόνο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τις υπόλοιπες ένδεκα κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες να μην σπεύδουν να την αναγνωρίσουν, επισφραγίζοντας ένα πρωτοφανές στην πρόσφατη ιστορία της παγκόσμιας Ορθοδοξίας σχίσμα.

Χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου «εισπήδηση» στην δικαιοδοσία του, το Πατριαρχείο Μόσχας έχει διακόψει από το φθινόπωρο του 2018 κάθε εκκλησιαστική κοινωνία με το Φανάρι και εν συνεχεία με την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα, που αναγνώρισαν την «νέα Ουκρανική Εκκλησία» υπό τον Επιφάνιο.

Θανάσης Αυγερινός
Έθνος




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]