Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ηχηρό χαστούκι του Έβρου στην ασύμμετρη απειλή


Νέες αυξημένες αποτροπές, ενίσχυση του φράχτη

Τα βλέμματα όλων στο Επιτελείο μπορεί να έχουν στραφεί προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά οι σπασμωδικές κινήσεις της Τουρκίας, αναγκάζουν ηγεσία και στελέχη να μην εφησυχάζουν ούτε στην περιοχή του Έβρου.

Μάλιστα, όπως μεταφέρουν πηγές από το Επιτελείο, στον ακριτικό Νομό και πάλι αυξήθηκαν μέσα σ’ ένα τριήμερο οι αποτρεπτικές ενέργειες, οι οποίες μάλιστα έφτασαν σε μερικές εκατοντάδες.

Και επειδή οι Καστανιές όχι μόνο έχουν σφραγιστεί, αλλά θεωρούνται απόρθητο φρούριο, οι οδηγίες που δίνονταν στους μετανάστες κυρίως από τις Τουρκικές αρχές αλλά και διακινητές- πληροφοριοδότες, ήταν να κινηθούν από την περιοχή του «Πετάλου» και πιο νότια, σε σημεία που λόγω του καλοκαιριού η στάθμη του ποταμού έχει πέσει αισθητά.

Ωστόσο η έντονη κινητικότητα και πάλι έγινε πολύ γρήγορα αντιληπτή από την Ελληνική πλευρά, οι περιπολίες και το προσωπικό αυξήθηκαν σ’ όλο το μήκος που διαπιστώθηκαν μετακινήσεις και οι αποτροπές στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν η φυσική παρουσία των στελεχών του Στρατού Ξηράς και της Συνοριοφυλακής.

Και μπορεί η στρατοχωροφυλακή να κατάλαβε ότι τα Ελληνικά σύνορα ενισχύθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε δεν θα είναι μια απλή υπόθεση η προσπέλασή τους με παράνομα μέσα όμως δεν σταμάτησαν να υποδεικνύουν τα πρώην παράνομα περάσματα στους μετανάστες, τα οποία όμως φτάνουν μέχρι την Ελληνική γραμμή.


Απ’ εκεί και πέρα τα αποτρεπτικά έργα αλλά κυρίως η ενισχυμένη αποτρεπτική παρουσία αναγκάζει τους μετανάστες σε οπισθοχώρηση και αναζήτηση άλλου σημείου, όπου και πάλι θα συμβεί το ίδιο.

Στρατιωτικές πηγές πάντως εξηγούσαν πως εκτός της χαμηλής στάθμης του ποταμού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιχειρούν να δοκιμάσουν εκ νέου την τύχη τους από τον Έβρο.

Μπορεί η πρώτη φορά που έφτασαν στην Ελληνοτουρκική μεθόριο να ήταν στον Έβρο, όμως τα επεισόδια και η ένταση ανάγκασε πολλούς- ορισμένους και καθ’ υπόδειξη της στρατοχωροφυλακής- να μετακινηθούν στα παράλια για να περάσουν δια θαλάσσης.

Αλλά και εκεί υπάρχει η επανάληψη του ίδιου σκηνικού, με το Λιμενικό να δίνει αγώνα στη θαλάσσια οριογραμμή και τις προσπάθειες να συνεπικουρούν Αμφίβιες δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό.

Κατά συνέπεια οι μετανάστες αφού έζησαν και είδαν πως ούτε μέσω της θάλασσας θα περάσουν στην Ελλάδα, επιστρέφουν κατά κύματα στο Νομό Έβρου.

Άλλωστε η εκδήλωση της νέας ασύμμετρης απειλής με όπλο το μεταναστευτικό, ακόμη η Τουρκία δεν το έχει ενεργοποιήσει. Ωστόσο και με κάποιες εκατοντάδες άτομα, βγάζει συμπεράσματα για την αναβαθμισμένη φρουρά του Νομού Έβρου, ακριβώς πάνω στη μεθοριακή γραμμή.

Μάλιστα οι δυνάμεις φρούρησης, όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ, είναι ενισχυμένες και με δυνάμεις των Καταδρομών που απ’ ότι σημειώνουν ανώτατες πηγές θα μείνουν ως μόνιμη φρουρά στον Έβρο, απλώς θα εναλλάσσονται. Και για την ηγεσία αυτό σημαίνει πως όλο και περισσότεροι θα γνωρίζουν καλύτερα τις «Θερμοπύλες» του Έβρου.

Παράλληλα τα έργα αποτροπής συνεχίζονται σε όλο το μήκος του ποταμού, αλλά υπάρχουν και στοχευμένες ενέργειες από τις διμοιρίες κατασκευών του Μηχανικού στα σημεία που θεωρούνται παραδοσιακά περάσματα.

Την ίδια στιγμή τα έργα για την επέκταση του νέου φράχτη μπορεί να βρίσκονται σε προκαταρτικό στάδιο αλλά κι’ αυτά δεν έχουν σταματήσει.
Πληροφορίες λένε πως εξετάζονται αυτό το διάστημα όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από εταιρίες που θέλουν ν’ αναλάβουν αυτό το τόσο σημαντικό για την Εθνική ασφάλεια έργο.

Ενισχυμένες είναι και οι αστυνομικές δυνάμεις μετά την απόφαση για την αποστολή 400 αστυνομικών από την Αττική. Πάνω από 120 αστυνομικοί μετέβησαν άμεσα στο Νομό και οι υπόλοιποι σταδιακά μετακινούνται και παίρνουν θέση στη ζώνη προκάλυψης μαζί με τους συναδέλφους τους και τα στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Και σε ότι αφορά την θαλάσσια οριογραμμή, η παρουσία του Λιμενικού και κυρίως η αλλαγή νοοτροπίας έχει φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα. Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα σταματήσει να έχει ενισχυμένη παρουσία, όχι μόνο για το μεταναστευτικό αλλά και για παν ενδεχόμενο καθώς η Τουρκία δείχνει τις προθέσεις να διατηρήσει την ένταση με την χώρα μας.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]