Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην «καυτή ζώνη» στο νότο του Αιγαίου τα πλοία του Στόλου


Και ας τελείωσαν προς το παρόν οι ασκήσεις
- Επίδειξη σημαίας και εγρήγορση
- Ρευστή η κατάσταση με την Τουρκία
- Ευκαιρία για κοινές ασκήσεις με Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηρά
- Πληρώματα πλοίων, οι ήρωες που δίνουν ζωή στα καράβια
- Στόλος παλιός μα ανορθόδοξη ψυχή στο Πολεμικό Ναυτικό
Διατηρείται η αυξημένη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στο Αρχιπέλαγος και μετά την άσκηση- κορωνίδα, όπως χαρακτηρίστηκε από την ηγεσία, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, που ήταν οι βολές με πραγματικά όπλα στη Μεσόγειο, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέσα στις θαλάσσιες ζώνες που προβλέπει το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο.

Τα πληρώματα των πλοίων μπορεί να έφτασαν για να εκπαιδευτούν λίγα ναυτικά μίλια πριν το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, γνώριζαν όμως ότι μετά το πέρας των βολών και των τεχνικών ασκήσεων που έγιναν στα νερά της Μεσογείου, δεν θα επέστρεφαν στη Σαλαμίνα.

Συνεπώς για επιχειρησιακούς λόγους αλλά και σε μια ακόμη εντατική προσπάθεια επίδειξης σημαίας στα νερά του Αιγαίου, φρεγάτες και πυραυλάκατοι που έλαβαν μέρος στην άσκηση διατηρούνται ανατολικά και σε σημεία που σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας είχαμε χαρακτηρίσει ως «καυτά».

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον δυο φρεγάτες και οι τρεις από τις τέσσερις πυραυλακάτους, έμειναν στα «εξοχικά» τους, στους δικούς τους βράχους και παραμένουν εκεί αγκιστρωμένα.


Η ρευστή κατάσταση με τη γειτονική χώρα και παρά τις προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο να σπάσει ο πάγος, σημείωναν ανώτατα χείλη, επιβάλλει την διαρκή εγρήγορση και την πιο έντονη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού σε αυτές τις περιοχές που έχουν στοχοποιηθεί όσο ποτέ από την Τουρκική πλευρά.

Άλλωστε η Αθήνα αναμένει με πράξεις να δει ότι η Άγκυρα θα ρίξει τους τόνους της ιδιαίτερα αυξημένης έντασης που η ίδια έχει δημιουργήσει στον ουρανό και τη θάλασσα του Αιγαίου.

Μέχρι τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν αυξημένο το πλαίσιο ασφαλείας με το οποίο οφείλουν να περιβάλλουν την Ελληνική επικράτεια.

Ταυτόχρονα, εξηγούσαν οι ίδιες πηγές ότι η παρουσία αυτή των Πολεμικών πλοίων είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη διατήρηση των συνεργασιών με τους άλλους δυο κλάδους, την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς, οι οποίοι δεν θα σταματήσουν ούτε τις πτήσεις, ούτε κυρίως τις «ειδικές» εκπαιδευτικές δραστηριότητες σ’ όλο το Αιγαίο.

Οι Αμφίβιοι δίνουν το παρόν πάντα (και στο μεταναστευτικό) και παντού, με ένα πρόγραμμα που δεν περνά μέρα χωρίς να βρίσκονται στο θέατρο επιχειρήσεων που πιθανό να κληθούν να επιχειρήσουν για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας.

«Οι καλοί ναύται νικούν», αλλά τα μέσα γερνάνε για τα καλά

Πάντως μετά τον μήνα που τα πλοία του Ελληνικού Στόλου δεν σταμάτησαν να οργώνουν το Αιγαίο «μεθ’ ορμής ακαθέκτου», για ορισμένα πληρώματα έχει έρθει η στιγμή της αποκατάστασης στις μονάδες επιφανείας. Δηλαδή επιθεωρήσεις, συντηρήσεις, ετοιμασίες και εξυπηρέτηση του πλοίου ώστε να είναι ξανά έτοιμο για απόπλου.

Σίγουρα αυτό δεν σημαίνει ξεκούραση, αλλά ευθύνες για όλους όσοι υπηρετούν στα καράβια που έδεσαν στο ναύσταθμο. Άλλωστε τα πλοία πρέπει πάντοτε να είναι έτοιμα. Τα πληρώματα, το έχουμε επισημάνει, πως όχι μόνο αγαπούν τα πλοία που υπηρετούν και τα βλέπουν ως μέρος του σπιτιού τους, αλλά κάνουν τ’ αδύνατα, δυνατά ώστε να κρατήσουν ζωντανά αυτά τα καράβια που έχουν καταπονηθεί από τις χιλιάδες των αποστολών.

Σίγουρα στον Στόλο κρατούν τις παραδόσεις και πιστεύουν τα λόγια του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, που έλεγε «και με ασθενέστερο υλικό, οι καλοί ναύται νικούν.» Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί στο διηνεκές να στηρίζεται στη φιλοπατρία, στο μεράκι, στην καλωσύνη, στη ναυτοσύνη των στελεχών. Η απαίτηση για νέα πλοία που θα μείνουν στο Στόλο για τα επόμενα 40 χρόνια είναι επιβεβλημένη κι έχει ήδη καθυστερήσει.

Και μπορεί να γράφτηκαν ήδη πάρα πολλά για νέα πλοία που μπορεί να παραδοθούν άμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό, για τις «τσουχτερές» σε τιμή Γαλλικές φρεγάτες Belh@ra ή τις αμερικανικές προτάσεις για νέα πλοία, όμως όλα αυτά δεν μεταφράζονται σε κάτι ετοιμοπαράδοτο.

Οι Επιτελείς στο Πολεμικό Ναυτικό διαβάζουν πολλά και ξέρουν ακόμη περισσότερα για το πικρό ποτήρι του ιδιαιτέρως χαμηλού προϋπολογισμού του όπλου τους και ταυτόχρονα πως πρέπει με ότι έχουν να πορευτούν.

Γι’ αυτό λένε ξανά και ξανά πως για να υπερασπιστούν το Αρχιπέλαγος ακόμη και ανορθόδοξες μεθόδους θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]