Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία ζητά από ΕΕ αλλαγή της ενταξιακής της πολιτικής


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με επιστολή του προς Ευρωπαίους αξιωματούχους ζητά την αναθεώρηση της ενταξιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το philenews.com.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, η επιστολή έχει αποσταλεί στους Γιόσεπ Μπορέλ (Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ), Όλιβερ Βαρχελέι (επίτροπο διεύρυνσης) και Γκόρνταν Γκέρλιτς-Ράντμαν (υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας η οποία προεδρεύει αυτή την περίοδο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου).

Στην επιστολή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογραμμίζει την σημασία η διαδικασία διεύρυνσης να διεξάγεται κατά τρόπο αξιόπιστο, βιώσιμο, δίκαιο και ευέλικτο. Καταγράφοντας παράλληλα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Παράλληλα στην επιστολή ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η μέθοδος που πρέπει να ακολουθείται κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επίσης σημειώνει το περιφερειακό και διεθνή ρόλο που θέλει να παίξει τη ΕΕ στο μέλλον.


Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδεικνύει πως ο τρόπος που προσεγγίστηκαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες ξεκίνησαν το 2005, και τα πολιτικά εμπόδια που έχουν εγερθεί "μπορεί κάποιος να πει ότι έχει πληγεί η αξιοπιστία της όλης διαδικασίας διεύρυνσης".

Στην επιστολή αναφέρει πως "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται βάσει των κοινών συμφερόντων της ΕΕ και όχι των εθνικών συμφερόντων ορισμένων κρατών μελών". Με τη θέση του αυτή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραπέμπει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Περαιτέρω υπογραμμίζει την σημασία της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο ρεπορτάζ του το Ανατολού αναφέρεται στην πρόταση της Γαλλίας "για νέες μεθόδους και κανόνες αποδοχής των υποψηφίων για ένταξη χωρών". Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει πως το εν λόγω σχέδιο προβλέπει όπως η εξέταση της κάθε χώρα θα περάσει από εφτά διαφορετικά στάδια. Στο κάθε στάδιο θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα μεταρρυθμίσεων και τότε μόνο όταν ολοκληρώνεται το κάθε στάδιο θα μπορεί να περάσει στο επόμενο.

Τα εφτά βήματα είναι: 1. Κράτος Δικαίου και Θεμελιώδη Δικαιώματα, 2. Εκπαίδευση και Έρευνα, 3. Απασχόληση και Κοινωνικές Υποθέσεις, 4. Οικονομικά θέματα, 5. Ενιαία αγορά, Γεωργία, Αλιεία, 6. Εξωτερικές Υποθέσεις, και 7. Άλλα θέματα.

Όπως σημειώνει το Ανατολού η πρόταση της Γαλλίας έχει προκαλέσει αναστάτωση ανάμεσα στα υποψήφια κράτη καθώς "έρχεται να αλλάξει τους κανόνες όταν έχει ήδη ξεκινήσει το παιχνίδι".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]