Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία μετρά το τεντωμένο σχοινί που τραβάει


Αν σπάσει, ο Ταγίπ ξέρει ότι θα πονέσει…

«Έχουν βάλει στόχο να μετρήσουν στον πιο ακραίο βαθμό, έως που μπορούν να φτάσουν τις προκλήσεις τους» ήταν μια από τις φράσεις που έλεγε ανώτατος Αξιωματικός για τις τελευταίες εναέριες προκλήσεις στις οποίες προχώρησαν οι Τούρκοι.

Και συνέχιζε σχολιάζοντας επιπλέον ότι «Δεν θα μπορούσα να ανεχτώ να έχω κάποιον πίσω μου, να ξέρω ότι είναι οπλισμένος κι εγώ να πηγαίνω καμαρωτός να κάνω κάτι άλλο που μου έχουν πει».

Η ηγεσία έχει αναλύσει ήδη τις συμπεριφορές των Τούρκων στον αέρα κι ένα πρώτο συμπέρασμα, εκτός των αψυχολόγητων ενεργειών που πολλές φορές καταγράφονται από τις κάμερες των Ελληνικών αεροσκαφών, είναι ότι όλοι όσοι παραβιάζουν το FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο έχουν κλειδώσει στο μυαλό τους μόνο ότι τους είπαν στο αρχικό briefing στο οποίο περιλαμβάνεται η αποστολή τους.

Η Ελληνική πλευρά έχει απαντήσει σε κάθε πρόκληση και από το κέντρο επιχειρήσεων οι εντολές ήταν δυο. Δεν θα μπαίνετε για κανέναν λόγο μπροστά από Τουρκικό αεροσκάφος (άρα θα είστε πάντα πίσω τους και θα τους κυνηγάτε) και επιπλέον σε κάθε περίπτωση πρέπει ν’ αποφεύγεται Ελληνικό αεροσκάφος να βρίσκεται εντός της εμβέλειας όπλων των Τουρκικών μαχητικών.

Η τακτική που δείχνουν στον αέρα οι γείτονές μας ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες είναι κατακριτέα όχι κυρίως ως προς τη συμπεριφορά αλλά ως την αεροπορική τακτική.

Και την στιγμή που οι εξ ανατολών ιπτάμενοι κάνουν «του κεφαλιού του επιτελείου τους» η Πολεμική Αεροπορία κάνει τ’ αδύνατα όχι απλώς δυνατά, αλλά ξεπερνούν τεχνικοί και ιπτάμενοι τους εαυτούς τους.


Εκπτώσεις στην παραβατική συμπεριφορά δεν γίνονται για κανέναν

Το ζητούμενο για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι να πιέζει τόσο, όσο απαιτείται για να εκδιώξει τους Τούρκους πιλότους εκτός Ελληνικού ουρανού, σ’ αυτό όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι ιπτάμενοι, «εκπτώσεις δεν γίνονται για κανέναν».

Πριν δυο ημέρες είχαμε γράψει ότι οι τουρκικές κινήσεις διακατέχονται από το αψυχολόγητο. Προφανώς και δεν σκέφτονται καν το ενδεχόμενο πως αν κάτι πάει στραβά γι’ αυτούς πάνω από τα Ελληνικά εδάφη κατά τις υπερπτήσεις ποιες θα είναι οι συνέπειες και πως το αφήγημά τους θα καταρρεύσει. Βέβαια η πολιτική της πόλωσης στην οποία επιδίδεται η Τουρκία θα θελήσει να τεντώσει μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο το σχοινί των σχέσεων ανάμεσα στα δυο κράτη.

Πάντως αν εξαιρέσει κανείς το μπαράζ των αεροπορικών προκλήσεων, στον χάρτη που βλέπουν στο Ελληνικό επιτελείο, η προκλητικότητα δεν φαίνεται τόσο πολύ. Τι εννοούν οι επιτελείς, πως όσο και να προσπαθούν να δείξουν την επιθετική τους στάση, όταν εισπράττουν επίθεση στον αέρα, σπεύδουν να εγκαταλείψουν ακόμη κι αν με διάφορους τρόπους προκαλούν περισσότερο τον κάθε Έλληνα αεροπόρο.

Το ρητορικό επίπεδο που έχει φτάσει και σε απειλές δεν συμβαδίζει με τις επιχειρησιακές ενέργειες του τουρκικού επιτελείου. Καταλαβαίνουν αρκετές φορές μέχρι που μπορούν να φτάσουν και στη συνέχεια επιστρέφουν με τ’ αποτελέσματα που έχουν πάρει.

Προσπάθειες να υποστηρίξουν οι στρατιωτικοί σε τακτικό επίπεδο την ρητορική της κυβέρνησης Ερντογάν γίνονται, όμως είναι δύσκολο να προσπεραστεί το Ελληνικό αμυντικό δόγμα, το οποίο έχει στηθεί εδώ και πολλά χρόνια και όλοι έχουν διαβάσει τις κινήσεις που θα προκαλέσουν, με αποτέλεσμα οι απαντήσεις να είναι έτοιμες σε πολλές περιπτώσεις κι σε άλλες να βρίσκονται μονίμως ένα βήμα μπροστά.

Οι επόμενες εβδομάδες, που θεωρούνται ημέρες εορτών, δεν θα είναι έτσι ούτε για τους ιπταμένους, ούτε για τα πληρώματα στο Πολεμικό Ναυτικό.

Οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή, ο fake «γάμος» Άγκυρας- Τρίπολης και οι κινήσεις που σίγουρα θα θελήσει να κάνει ο Ερντογάν, θα διατηρήσει την εγρήγορση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολύ υψηλά επίπεδα.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οι τουρκοι προκαλουν αλλα γνωριζουν καλα οτι ο Ελληνας δεν "κτυπαει καρτα" σε αφεντικα οταν πιλοταρει αλλα και πολυ καλα (ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΑ) ειναι εκπαιδευμενος αλλα και οτι για τον Ελληνα δεν προκειται για αναγκαστικη εκτελεση εντολων αλλα για θεμα ΥΠΑΡΞΗΣ πλεον με αυτον τον γειτονα.Αυτο ειναι ενα εκρηκτικο μειγμα που εχει και στο παρελθον αποδειξει οτι δεν "παιζεται" ευκολα απο κανενα εισβολεα.Και αυτο ειναι που φοβουνται οι απεναντι.Κατι αντιστοιχο συμβαινει με το Ισραηλ=Θεμα Υπαρξης!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]