Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκτεταμένη διαφθορά στη χώρα βλέπει το 85% των Βούλγαρων


Το 68% θεωρεί απίθανο οι εμπλεκόμενοι σε διεφθαρμένες πρακτικές να βρεθούν ενώπιον της αστυνομίας ή των εισαγγελικών αρχών

Το 85% των Βούλγαρων πιστεύει ότι υπάρχει διαδεδομένη διαφθορά στη χώρα τους και το 68% θεωρεί απίθανο οι εμπλεκόμενοι σε διεφθαρμένες πρακτικές να βρεθούν ενώπιον της αστυνομίας ή των εισαγγελικών αρχών, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα ευρήματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων μεταξύ 300 Βουλγάρων μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 8 Οκτωβρίου.

Το 70% των Βουλγάρων, σε σύγκριση με το 48% των πολιτών των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, δήλωσε ότι είναι απίθανο όσοι εμπλέκονται σε διεφθαρμένες πρακτικές να αντιμετωπίσουν κατηγορίες και να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το 77% των Βούλγαρων, σε σχέση με το 55% των πολιτών της ΕΕ δήλωσε ότι είναι απίθανο να τιμωρηθούν σε μεγάλο βαθμό οι διεφθαρμένοι άνθρωποι ή οι επιχειρήσεις από δικαστήριο.

Το 75% των Βουλγάρων και το 56% των πολιτών της ΕΕ διαφώνησαν με τη δήλωση ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις που κατηγορούνται για δωροδοκία ανώτερου υπαλλήλου τιμωρούνται κατάλληλα στη χώρα τους.


Οι πιο διαδεδομένες πρακτικές διαφθοράς -σύμφωνα με τους Βούλγαρους- είναι η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων σε αντάλλαγμα δημόσιες συμβάσεις ή επιρροή στη χάραξη πολιτικής (46%), δωροδοκίες (27%) και η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών υπέρ φίλων, συγγενών και των μελών του οικογενειακού περιβάλλοντος (27%). Στην ερώτηση εάν την τελευταία τριετία, η διαφθορά εμπόδισε τους ίδιους ή τις εταιρείες που έχουν ή εργάζονται να κερδίσουν ένα δημόσιο διαγωνισμό ή μία δημόσια σύμβαση, το 49% των Βούλγαρων έδωσε θετική απάντηση και το 46% αρνητική. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ποσοστά των πολιτών που απάντησαν στην ίδια ερώτηση είναι 30% (θετική απάντηση) και 63% (αρνητική απάντηση).

Το 12% των ερωτηθέντων στη Βουλγαρία, σε σύγκριση με 5% στο σύνολο των υπολοίπων χωρών της ΕΕ, δήλωσαν ότι τους έχει ζητηθεί να δωροδοκήσουν για τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες άδειες ή υπηρεσίες: οικοδομικές άδειες, αλλαγή χρήσης γης, περιβαλλοντικές άδειες, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας των αποβλήτων και των υδάτων, πινακίδες κυκλοφορίας ή άδειες που σχετίζονται με οχήματα, κρατικές ενισχύσεις και κοινωνικά ταμεία.

Οι Βούλγαροι θεωρούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη χώρα τους, την πολυπλοκότητα των διοικητικών διαδικασιών (64%), την ταχέως μεταβαλλόμενη νομοθεσία (61%), τον παρεμβατισμό και τον νεποτισμό (57%) και την ανεπαρκή υποδομή 54%.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]