Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύπρος: Πόλεμος με... όπλα γεωτρύπανα


Ακήρυκτο πόλεμο με γεωτρύπανα έχει αρχίσει η κατοχική Τουρκία στην Κύπρο. Η Άγκυρα εκσυγχρονίζοντας τον πόλεμο των κανονιοφόρων σε αυτό των γεωτρύπανων προχωρεί στην παράνομη εδραίωσή της στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος".

Η αποστολή του γεωτρύπανου "Γιαβούζ" στο θαλασσοτεμάχιο 7 και η έναρξη γεωτρήσεων, τις επόμενες ενδεχομένως ημέρες, αποτελούν βήμα προς την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο για τον πλήρη στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου.

Η Τουρκία διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να σταματήσει τις γεωτρήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησής της από την περιοχή. Είναι δε σαφές πως οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να διενεργούν εργασίες οι οποίες σε κάποιες φάσεις θα είναι παράλληλες με αυτές των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.


Μετά την επιβολή και την εδραίωση νέων τετελεσμένων ενδέχεται η Τουρκία να ασχοληθεί με το Κυπριακό, στοχεύοντας να καθορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι συζητήσεις. Η συνομοσπονδία σαφώς και την εξυπηρετεί καθώς θα παραμείνει το μόρφωμα που θα προκύψει εντός της Ε.Ε., ενώ θα ελέγχει και το νότιο συνιστών κρατίδιο, το ελληνοκυπριακό. Επί τούτου σερβίρονται νέες προσεγγίσεις στο θέμα της πολιτικής ισότητας, που παραπέμπουν στα μοντέλα της συνομοσπονδίας ή των δύο κρατών.

Η Λευκωσία κινείται έντονα σε διπλωματικό επίπεδο. Βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Αθήνα, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες. Στόχος, η έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίως από τις χώρες εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται ενεργειακά στην κυπριακή ΑΟΖ. Το εγχείρημα τούτο φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται να εξετάζει το σενάριο να μη συναινέσει στο κονδύλι προς την Άγκυρα για το Μεταναστευτικό. Με αυτό, βέβαια, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με εταίρους μας, κυρίως με χώρες που επηρεάζονται από μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο, μετά την εισβολή της Τουρκίας στο θαλασσοτεμάχιο 7, δύσκολα η Λευκωσία μπορεί να συναινέσει στην έγκριση του κονδυλίου.

Περαιτέρω εξετάζεται η εφαρμογή μέτρων που αφορούν το κατοχικό καθεστώς. Έχουν τύχει επεξεργασίας μέτρα, απομένουν να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις. Κινήσεις αναμένονται, χωρίς εκπλήξεις, και από τη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]