Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσφυγικό: Ο ωμός εκβιασμός Ερντογάν, η αντίδραση της ΕΕ και το σχέδιο της Ελλάδας


«Συναγερμός» έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες σε Αθήνα και Βρυξέλλες λόγω της στάσης της Τουρκίας στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού μετά και τις νέες απειλές του Ερντογάν ότι μπορεί να αναγκαστεί να ανοίξει τον δρόμο σε πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη.

Με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο απάντησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον ωμό εκβιασμό του τούρκου προέδρου, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης, καθώς οι ροές αυξάνονται καθημερινά, οι συνθήκες στις δομές φιλοξενίας γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές, ενώ μέσα σε αυτή την κατάσταση οι κυβερνητικοί παράγοντες πρέπει να συνυπολογίσουν και τις αντιδράσεις τοπικών φορέων στα μέρη όπου μεταφέρονται οι πρόσφυγες.

Πιστός στην πολιτική που ακολουθεί τόσα χρόνια στη διπλωματική πολιτική, ο «σουλτάνος» αποκάλυψε πως έχει καταστρώσει σχέδιο δημιουργίας ευρείας ουδέτερης ζώνης στα σύνορα με τη Συρία, εντός του συριακού εδάφους, ζητώντας από την ΕΕ την «αναγνώριση» της επιχείρησής του ή ακόμη και τη συνδρομή της, με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές, πίσω από τις οποίες κρύβεται ο έλεγχος των περιοχών που βρίσκονται υπό τη διοίκηση των Κούρδων.


Ο ωμός εκβιασμός

Με χθεσινές του δηλώσεις για το προσφυγικό, ο Ερντογάν απείλησε για μια ακόμα φορά ευθέως Ευρώπη και Ελλάδα με άνοιγμα της «κάνουλας» των προσφύγων.

«Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες. Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; Ή θα γίνει αυτό, η ζώνη ασφαλείας ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Ή στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο και, για να πάρουμε τη στήριξη, ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, κάνοντας λόγο για τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει στη Συρία.

Ο τουρκικός στρατός έχει τεθεί ήδη σε θέση ετοιμότητας εντός του συριακού εδάφους, ενώ έχει περάσει και ψήφισμα στην τουρκική βουλή για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία. Πηγές από τη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για «τεχνητή επέκταση συνόρων», αλλά καμία επίσημη πηγή δεν επιβεβαιώνει το συγκεκριμένο σχέδιο.

Η απάντηση των Βρυξελλών

Σηκώνοντας το γάντι, οι Βρυξέλλες απάντησαν με σκληρή ρητορική -χωρίς πάντως να φαίνεται πως υπάρχει πρόθεση να προχωρήσουν σε πράξεις- στις απειλές του Ερντογάν, τονίζοντας τη συμφωνία που έχουν συνάψει οι δύο πλευρές στο προσφυγικό.

«Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και τα εναπομείναντα 400 εκατ. πρόκειται να δοθούν σύντομα» υπενθύμισε η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

«ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό» πρόσθεσε η Μπερτό.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη εάν δε λάβει περαιτέρω βοήθεια για τους πρόσφυγες, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει «εμπιστοσύνη» πως θα αυτή συνεχιστεί με «καλή πίστη».

Στα σκαριά συνολικό σχέδιο από την κυβέρνηση

Από την πλευρά της η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και αυτό της γενικευμένης εισροής προσφύγων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και τον Έβρο.

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση, προχωρά στην κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου (master plan), με πολιτικές και μέτρα που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το πέρας της διϋπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος στους δημοσιογράφους, «διαπιστώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος» γι’ αυτό η κυβέρνηση προχωρά «στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου», το οποίο θα παρουσιαστεί «σύντομα».

Τη διυπουργική σύσκεψη συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού στο ΚΥΣΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας.

Όπως επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, η επαφή των εκπροσώπων των υπουργείων θα είναι «μια συνεχής διαδικασία συντονισμού» και για το σκοπό αυτό ορίστηκαν συγκεκριμένα άτομα αναφοράς που θα είναι σε καθημερινή επικοινωνία, προκειμένου να διαχειρίζονται όλα τα ζητήματα που θα προκύπτουν.

Ο αναπληρωτής υπουργός στη δήλωσή του επανέλαβε πάντως ότι η πυξίδα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ότι «το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και στην εξωτερική και στην εσωτερική του διάσταση με πολλή δουλειά και με γνώμονα και την προάσπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, με γνώμονα την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως την προάσπιση του πολύτιμου αγαθού της ασφάλειας, του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της ασφάλειας της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η προετοιμασία των απαραίτητων πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως η ενίσχυση των δομών στα νησιά με περισσότερους γιατρούς, η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους ως προς το προσφυγικό, η στενότερη συνεργασία με τη Frontex, η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και οι κινήσεις που θα γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και σχολίασε ότι «διαπιστώθηκε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία η χαοτική κατάσταση που παρέλαβαν στο θέμα αυτό, την οποία διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «η παρούσα κυβέρνηση αυτή τη χαοτική κατάσταση θα την αλλάξει».

Το Βήμα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]