Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ιρανικό τάνκερ και το δίλημμα της ελληνικής διπλωματίας


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Το πρώτο ιδιαίτερα σημαντικό crash test για τη νέα κυβέρνηση έρχεται από το μέτωπο της διπλωματίας. Και φέρνει τη χώρα μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα.

Το ιρανικό τάνκερ προσεγγίζει όπως είναι γνωστό το λιμάνι της Καλαμάτας (την Κυριακή αν δεν κάνω λάθος) και η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συστρατευθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες που απαιτούν με ιδιαίτερα πιεστικό και ξεκάθαρο τρόπο πλέον από τις ευρωπαϊκές χώρες να προσχωρήσουν στο μέτωπο κατά του Ιράν και στην κλιμάκωση των αποκλεισμών που έχουν θέσει. Την ώρα που οι κυριότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν διαχωρίσει τη στάση τους έναντι του Ιράν σε σχέση με όσα ζητούν - απαιτούν οι ΗΠΑ. Και η Γερμανία και η Γαλλία.

Μέχρι στιγμής, η γραμμή της εξωτερικής πολιτικής ήταν η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, όμως σε συγκεκριμένες επιλογές, όπως το Σκοπιανό, τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα ταυτίζονταν. Η προηγούμενη κυβέρνηση "ακούμπησε" σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά στην αμερικανική συνδρομή και υποστήριξη, ενώ και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού διαμορφώθηκε η πιο ευνοϊκή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις πολιτική των τελευταίων δεκαετιών. Με την ανάδειξη της Ελλάδας ως στρατηγικού συμμάχου.


Όμως είναι σαφές ότι η στήριξη δεν παρέχεται... δωρεάν. Οι υπερδυνάμεις πάντα ζητούν αργά ή γρήγορα δύσκολες "χάρες". Ποιο είναι το πρόβλημα; Αν η Ελλάδα τηρήσει στάση ανάλογη με εκείνη των Ευρωπαίων και αρνηθεί να "ακούσει" τις αμερικανικές απαιτήσεις σε σχέση με το Ιρανικό τάνκερ, είναι προφανές ότι ρισκάρει να θέσει σε κάποιου είδους κρίση τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη στάση των ΗΠΑ στο εξής στα θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, η συστράτευση με τις αμερικανικές κυρώσεις και η άρνηση ελλιμενισμού του τάνκερ, πέρα από τη διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή "γραμμή", μπορεί ενδεχομένως να επιφέρει ιρανικά αντίποινα στη ναυσιπλοΐα των ελληνικών πλοίων στον περσικό κόλπο. Το παιχνίδι δεν αναμένεται εύκολο. Θα απαιτηθούν πολύ λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί για να βγει η χώρα αλώβητη σε κάθε περίπτωση ως προς τα συμφέροντά της. Και το πρώτο αυτό crash test θα δείξει πολλά και για τη συνέχεια και τον γεωπολιτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική διπλωματία στην εκτόνωση εντάσεων...

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]