Στα 500 δισ. δολ. συρρικνώθηκε η αξία των ευρωπαϊκών τραπεζών
Η κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, όταν βρισκόταν στο αποκορύφωμά της η κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, και απέχει ελάχιστα από το επίπεδο όπου είχε υποχωρήσει το 2008, στο ζενίθ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τότε οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη βιωσιμότητα πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, σήμερα ανησυχούν για τη χαμηλή κερδοφορία τους.
Ο τραπεζικός δείκτης των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών (SX7E) του πανευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη STOXX Europe 600 υποχώρησε την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012. Πράγμα που σημαίνει πως η χρηματιστηριακή αξία των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι σήμερα εξίσου χαμηλή με όσο ήταν το 2012, όταν Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία βρίσκονταν σε προγράμματα οικονομικής διάσωσης, η Κύπρος ετοιμαζόταν να κατασχέσει ορισμένες τραπεζικές καταθέσεις και η κακή κατάσταση των ισπανικών τραπεζών ανάγκαζε τη Μαδρίτη να ζητήσει πρόγραμμα για τη διάσωσή τους.
Από το 2007, οπότε ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έχει χάσει το 84% της αξίας του και βρίσκεται μια ανάσα από το επίπεδο όπου είχε υποχωρήσει το 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers απειλούσε με διάλυση το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ορισμένα από τα αίτια της εξαέρωσης της χρηματιστηριακής αξίας των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι η ύπαρξη αρνητικών επιτοκίων δανεισμού, η υποχώρηση της απόδοσης των ομολόγων, το σκληρότερο κανονιστικό πλαίσιο και τα όλο πιο συχνά σημάδια περί επερχόμενης οικονομικής ύφεσης.
Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία του ευρύτερου ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα είναι χαμηλότερη από 500 δισ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν η μισή από την αξία της Microsoft. Την Πέμπτη είχε υποχωρήσει κατά 3%, μετά την ανακοίνωση ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2019, αλλά και εξαιτίας των σημάτων περί επερχόμενης οικονομικής ύφεσης που στέλνει η αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Το 2007, η χρηματιστηριακή αξία των ευρωπαϊκών τραπεζών είχε ανέλθει στο απόγειό της, δηλαδή στο 1,7 τρισ. δολάρια. Ήταν δηλαδή σημαντικά υψηλότερη από την αξία των αμερικανικών τραπεζών, που ανερχόταν τότε περίπου στο 1,4 τρισ. δολάρια.
Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η αξία των οποίων έχει υποχωρήσει μόλις στο ένα τρίτο της αξίας των αμερικανικών τραπεζών. Η γερμανική οικονομία βιώνει σημαντική επιβράδυνση τους τελευταίους 12 μήνες και βρίσκεται στα πρόθυρα της τεχνικής ύφεσης (σ.σ. δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητική ανάπτυξη), ενώ οι επενδυτές προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο για τράπεζες κατά ακόμη 20 μονάδες βάσης (βρίσκεται στο -0,4%).
Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν να επιδείξουν συντριπτικά καλύτερες επιδόσεις απ’ ό,τι οι ευρωπαϊκές, κυρίως χάρη στα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ, στην καλύτερη επίδοση των επενδυτικών τους τραπεζών και στο υψηλότερο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας που απολαμβάνουν. Επίσης, δεν είχαν υποστεί πλήγμα από την κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης.
Αναφερόμενος στην καταβαράθρωση της αξίας των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο Ζερόμ Λεγρά, επικεφαλής αναλύσεων στην Axiom Alternative Investments, επισημαίνει πως αυτή είναι «απλώς συνέπεια μιας δεκαετίας επιπλέον κανονισμών, αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής και απομόχλευσης... Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να γλιτώσουν από αυτά».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...