Ας είμαστε επιφυλακτικοί με το νικητή της Κωνσταντινούπολης
Επειδή είμαστε λαός της υπερβολής, καλό είναι να μετριάσουμε τον ενθουσιασμό μας, μέχρι να δούμε αν Ιμάμογλου ταυτίζεται με τον Κιλιτσντάρογλου
Η νίκη του Ιμάμογλου χαιρετίστηκε από τον ελληνικό λαό με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Το ερώτημα είναι αν η χαρά προήλθε από την ήττα του μισητού Ερντογάν, ή από τη νίκη του χαρακτηρισθέντος ως φιλέλληνος, Ιμάμογλου; Ποιο προέχει;
[Γράφηκε ότι ο Ιμάμογλου ευχαρίστησε και τους Έλληνες για την συμβολή τους στην επιτυχία του. Για του λόγου το ασφαλές, τους Ρωμιούς ευχαρίστησε -οι Τούρκοι απεχθάνονται τον όρο Έλληνες- όρο ενίοτε δυσφημιστικό στα τουρκικά χείλη].
Επειδή είμαστε λαός της υπερβολής, καλό είναι να μετριάσουμε τον ενθουσιασμό μας, μέχρι να δούμε κατά πόσο ο Ιμάμογλου ταυτίζεται με τον Κιλιτσντάρογλου, τον αρχηγό του κεμαλικού κόμματος στο οποίο ανήκει, και του οποίου την ηγεσία φαίνεται ότι θα καταλάβει συντόμως.
Το κόμμα αυτό παίρνει πολύ πιο ακραίες ανθελληνικές θέσεις από τον Ερντογάν και τους ισλαμιστές. Πριν τρεις μέρες ο ίδιος ο αρχηγός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρολγου, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να ανακαταλάβει τα 18 νησιά που κατέχει παράνομα η Ελλάδα.
Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην εξωτερική πολιτική. Θα έλεγα μάλιστα, ότι η ανθελληνική ρητορική είναι πιο έντονη στα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, από ό,τι στο κόμμα του Ερντογάν. Τον κατηγορούν άλλωστε, ότι είναι υποχωρητικός προς την Ελλάδα.
Μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «το 2019 θα έρθει και θα πάρει 18 νησιά και μια βραχονησίδα», που κατέχει παράνομα η Ελλάδα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά πιο μετριοπαθής, δήλωσε ότι «το Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι σήμερα» και πως «δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη» επεσήμανε δε «πως τα γκρίζα σημεία του Αιγαίου είναι περίπου οι 132 νησίδες ή βραχονησίδες».
Είναι αλήθεια, πως πριν από τις δημοτικές εκλογές, ελάχιστα γνωρίζαμε για τον Ιμάμογλου. Δεν αποτελούσε από τα πιο ισχυρά χαρτιά του CHP, αλλά είχε αρκετή επιρροή στα κοινωνικά δίκτυα. Διακρίθηκε με την χαμηλών τόνων προεκλογική εκστρατεία του, που τον κατατάσσει μεταξύ των μετριοπαθών πολιτικών, όταν μεταξύ άλλων καταδίκασε και τη λαϊκιστική ρητορική που συνηθίζεται στην τουρκική πολιτική.
Το ζήτημα όμως, δεν είναι μόνον αν πράγματι ο Ιμάμογλου είναι μετριοπαθής και συνεννοήσιμος, αλλά ως αρχηγός ενός ακραίου ανθελληνικού κόμματος των κεμαλιστών, με ελάχιστη διαφορά από τους Γκρίζους Λύκους, πόσο μπορεί να κατευνάσει τους αφιονισμένους οπαδούς του; Επί σειρά ετών απαιτούν την κατάληψη ελληνικών νησιών, και ο Ιμάμογλου θα τους πείσει ότι πρόκειται περί λάθους;
Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν καθορίζεται από την θέση ενός αρχηγού ή ενός κόμματος. Παραμένει σταθερή στις διεκδικήσεις της, όποιο κόμμα και αν βρίσκεται στην εξουσία, επειδή το βαθύ τουρκικό κράτος καιροφυλακτεί.
Ας είμαστε επομένως επιφυλακτικοί με τον Ιμάμογλου, έως ότου μας δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής, αν και θα περάσει καιρός.
Ο Μακεδών
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...