Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μαραμένο νεράντζι που δεν έχει χυμό


Με αφορμή το Σκοπιανό, όψιμοι «μεγαλοαναλυτές» εκφράζουν διαλυτικές απόψεις για την Ελλάδα και την ταυτότητά της

Από τον Γιώργο Κ. Στράτο

Στη ζωή, στη διαμόρφωση και την πορεία των εθνών και των κοινωνιών οι διανοούμενοι παίζουν ανέκαθεν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Οσο πιο δύσκολοι και «σκοτεινοί» είναι οι καιροί, άλλο τόσο μεγαλώνουν και οι ευθύνες τους αλλά και οι απαιτήσεις των συμπολιτών τους από το έργο και τη φωνή τους. Για ποια από τα τεκταινόμενα θα μας μιλήσουν, ποια θα φωτίσουν, ποια στάση θα κρατήσουν οι ίδιοι ως ενεργοί πολίτες, πόσο θα τολμήσουν;

Η πορεία της πνευματικής ζωής του τόπου μας εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια είναι φθίνουσα. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η παρουσία των πνευματικών ανθρώπων στη συντριπτική τους πλειονότητα κινείται μεταξύ της καλά προστατευμένης ιδιώτευσης και της ιδιοτελούς, γιατί τους προκύπτει μόνο για συγκεκριμένους λόγους και πρόσωπα, έκθεσης. Ο εναγκαλισμός τους με τις πάσης φύσεως εξουσίες υπήρξε τόσο ασφυκτικός, που δεν χρειάζεται να πούμε ποιοι «έσκασαν»… Γι’ αυτούς που το ’σκασαν δεν θα ξανακούσετε τίποτα…

Το έργο και οι απόψεις κινούνται εντός συγκεκριμένων πλαισίων, για να μην είναι «ενοχλητικά». Για να είναι αυτό που ονομάζουμε «πολιτικώς ορθά». Και τότε βρίσκονται όλα: έδρες, πανεπιστημιακές ή βουλευτικές, προσκλήσεις, προνόμια και όλα εκείνα που νοστιμεύουν αυτόν τον μάταιο κόσμο… Υπό μία απαράβατη προϋπόθεση: Την ώρα που πρέπει θα μας πεις αυτό που θα σου ζητήσουμε, γιατί, αλλιώς, κάηκες! Ακόμα και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι απλοί άνθρωποι ξέρουν να ξεχωρίζουν τους πραγματικούς διανοουμένους. Αυτούς που με το θάρρος της γνώμης τους επιχειρούν να προσφέρουν στην αναζήτηση της αλήθειας που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Αυτούς που δεν αντάλλαξαν την ελευθερία τους με θέσεις ή προνόμια, αυτούς που αντιστάθηκαν απέναντι στα κελεύσματα των ισχυρών, αυτούς που κατέβαλαν προσωπικό τίμημα. Τέτοια φυσιογνωμία ήταν ο πρόσφατα χαμένος Σαράντος Καργάκος. Καθώς και ο επίσης αείμνηστος Νεοκλής Σαρρής.


Εχουμε ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους. Κυρίως το απόσταγμα του έργου και του αγώνα τους. Πώς στη μακραίωνη πορεία του ο νεότερος Ελληνισμός από τη Χειμάρρα έως την Καππαδοκία και από τον Εύξεινο Πόντο έως την Κύπρο έχει απλώσει τη μία και τεράστια καρδιά του και με αυτήν ανασαίνει και πορεύεται. Κι αυτό συμβαίνει ακόμα κι όταν μιλάει άλλες γλώσσες (τουρκόφωνοι, βλαχόφωνοι), και όταν μπερδεύεται με τις καταγωγές του (γηγενείς και πρόσφυγες), και όταν «καβγαδίζει» για τους οικογενειακούς τοπικισμούς του (Μανιάτες και Κρητικοί). Και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρουμε για πού τραβά και πού πηγαίνει, πάντως δεν είναι παρέα μας!

Καλό είναι να τα θυμόμαστε αυτά, γιατί από τα μεγάλα κακά που έβγαλε στην επιφάνεια η συζήτηση για το Σκοπιανό είναι και θέσεις που εκφράζουν επ’ ευκαιρία διάφοροι όψιμοι μεγαλοαναλυτές.

Παίζουν εν ου παικτοίς, ανακατεύοντας επιπόλαια διαλυτικές απόψεις για το ενιαίο του ελλαδικού χώρου, αλλά και εκμεταλλευόμενοι δολίως την πληθωρικότητά του για να πλήξουν το ομοιογενές της ταυτότητάς του. Ακριβώς όπως το θέμα ήρθε στην επιφάνεια, κατά μέγα μέρος, ανεύθυνα και για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και χρήση, έτσι κι αυτοί, επειδή πιθανόν θεώρησαν ότι το «παραπήραν δεξιά» παλιότερα, είναι ώρα να ρεφάρουν τώρα, «παίρνοντάς το και λίγο αριστερότερα».

Ευτυχώς, οι απόψεις τους, συγκρινόμενες με τα αδιάψευστα της Ιστορίας, θυμίζουν εκείνο το μαραμένο νεράντζι, που λες και δεν είχε ποτέ χυμό…

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Κατερίνα Χατζηθεοδώρου27 Ιανουαρίου 2019 στις 1:51 μ.μ.

    Υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δικαιώνει Ελληνίδα πολίτη έναντι της συνθήκης των Πρεσπών;

    Αυτό ισχυρίστηκε η κ.Κ. Κλιαρά, μιλώντας χθες στον sky t.v. Διαβάζω σήμερα άρθρα στο διαδίκτυο που απορρίπτουν την αλήθεια των λόγων της. Ωστόσο, η κυρία αυτή κρατούσε έγγραφο που είπε ότι ήταν η Απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου και η συνέντευξη έκλεισε με το να της ζητηθεί να το παραδώσει στον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ που την παρουσίαζε.

    Επειδή το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, θαρρώ πρέπει να μπει ερωτηματικό στο γεγονός, αλλά ας μην απορριφθεί πριν δοθεί στη δημοσιότητα η Απόφαση. Οπότε θα διαπιστωθεί αφ ενός αν πράγματι υπάρχει και αφ ετέρου τι ακριβώς αναφέρει.

    Και ας μην περιμένουμε να το κάνει ο ΣΚΑΙ! Για το λόγο αυτό το θέμα πρέπει να εισαχθεί, με το απαραίτητο βέβαια ερωτηματικό, στο διαδίκτυο και ευρύτερα στα μη συστημικά μμε, ώστε να διαλευκανθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βοσκόπουλος: «τα μέλη της εθνικής Μακεδονικής μειονότητας στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στο κόμμα ΕΕΣ-ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ προτίθενται να βοηθήσουν την Ελλάδα στην «ιδεολογική της μεταρρύθμιση σχετικά με τη σύγχρονη Ελληνική εθνική ταυτότητα».
    Κάτι ξέρει από ιδεολογικές μεταρρυθμίσεις σχετικές με τη "σύγχρονη Ελληνική εθνική ταυτότητα" ο ξάδερφος του π. νομάρχη Φλωρίνης, που όταν ήταν στην 6η δημοτικού ήταν πρωταγωνιστής σε σχολική εκδήλωση ως "Παύλος Μελάς". Μόνο να ξέρει πως η μεταρρύθμιση που προκύπτει τελικά, έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη μάχη της Χαιρώνειας. Οι Έλληνες-Ρωμαίοι (= Ορθόδοξοι Χριστιανοί)-Γραικοί (με τους Λακεδαιμονίους αυτήν την φορά) και πάλι θα ακολουθήσουν τον Αλέξανδρο και τους Μακεδόνες τους στα πέρατα του κόσμου, ενώ οι Γραικύλοι και όσοι πάσχουν από αθηναϊκούς τοπικισμούς θα πάνε σε κάποιο ερημικό νησί για να αυτοκτονήσουν και πάνω τους θα βρεθούν οι "δαρεικοί" που τους έδωσαν οι Πέρσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]