Κοτζιάς: Η πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει βρεθεί από το 2017
Βέβαιος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων (MIA).
Όπως μεταδίδει το kathimerini.gr, ερωτηθείς εάν είναι ακόμη αισιόδοξος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο ο κ. Κοτζιάς απαντά: "Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Ναι, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί. Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στη κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν την συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους έναν αναγκαίο συμβιβασμό".
Ο κ. Κοτζιάς ερωτάται επίσης αν θα άλλαζε κάτι στη συμφωνία αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω. Απαντώντας αναφέρει: "Τίποτα. Πρώτον, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και δεύτερον είναι μια υποθετική ερώτηση και δεν έχει νόημα στην πολιτική […] Νομίζω το αποτέλεσμα είναι καλό και χρήσιμο και είμαι βαθιά πεπεισμένος, ότι η φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών θα υπάρχουν ανάμεσα και στη Βόρειο Μακεδονία και την Ελλάδα. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι υπάρχει αυτή η φιλία και τώρα της δώσαμε το θεσμικό πλαίσιο να εκφραστεί και να υλοποιηθεί".
Eπιπλέον ο κ. Κοτζιάς σημειώνει: "Όταν περάσει ένα διάστημα δύο – τριών ετών από την κύρωση της συμφωνίας και από τις δύο χώρες και όλοι θα δουν ότι η ζωή αλλάζει μόνο προς το καλύτερο με αυτή τη συμφωνία και πως ούτε εμείς παίρνουμε τα Σκόπια από εσάς, ούτε εσείς τη Θεσσαλονίκη από εμάς -όλες αυτές τις ανοησίες που λέγονται, τότε νομίζω ότι θα περπατώ χαμογελώντας στους δρόμους των Σκοπίων".
H συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων(άνω του 80%) , η οποία σταθερά εδώ και 25 -30 δεν επιθυμεί την εκχώρηση του όρου Μακεδονία,γλώσσα,ταυτότητα κ.λ.π , συμφωνίες λιμνών και Πρεσπών, περνάει τίποτε από το χοντρόπετσο μυαλό σου?Σου λέει κάτι?Αιντε τώρα χρονιάρες μέρες βγήκες να προκαλέσεις το κοινό αίσθημα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να επικαλεσθούμε πλάνη, απάτη, δωροδοκία, εξαναγκασμό με απειλή ή χρήση βίας και άλλα ανάλογα κατά την υπογραφή της συμφωνίας. Δεν προκύπτει ότι κάτι τέτοιο ίσχυσε, οπότε η πιθανότητα να χαρακτηρισθεί η συμφωνία άκυρη, δεν έχει βάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεύτερη πιθανότητα που πρέπει να εξετασθεί είναι αυτή της καταγγελίας. Η συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει στο άρθρο 20 ότι οι διατάξεις της «θα παραμείνουν σε ισχύ για αόριστο χρονικό διάστημα και είναι αμετάκλητες. Δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση της παρούσας συμφωνίας που περιέχεται στο άρθρο 1 (3) και στο άρθρο 1 (4)». Επομένως, κατ’ αρχήν προκύπτει ότι τα δύο κράτη θέλησαν να είναι αμετάκλητες οι διατάξεις της συμφωνίας. Επιπλέον, οι επίμαχες διατάξεις για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», για την υπηκοότητα του κράτους που ορίσθηκε ως «μακεδονική/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» και για την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας, περιβάλλονται με ιδιαίτερο κύρος και δεν τροποποιούνται. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται το άρθρο 56 της Συμβάσεως της Βιέννης που ορίζει ρητώς ότι συνθήκη που δεν περιέχει διάταξη για καταγγελία «δεν δύναται να καταγγελθή ή να λυθή διά αποχωρήσεως».
Μοναδική εξαίρεση είναι να θεωρηθεί η φύση της συνθήκης των Πρεσπών τέτοια, που να δικαιολογεί την καταγγελία. Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα. Στο διεθνές δίκαιο αναφέρονται οι κατηγορίες των συνθηκών που δικαιολογούν την καταγγελία. Δεν προκύπτει με σαφήνεια ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να υπάγεται σε κάποια από αυτές.
Στην πραγματικότητα, μετά την κύρωση της συμφωνίας θα ισχύει ο γενικός κανόνας του διεθνούς δικαίου που ορίζει ότι «τα συμπεφωνημένα πρέπει να τηρούνται».
Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα λήξεως ή αναστολής εφαρμογής της συνθήκης σε περίπτωση ουσιώδους παραβιάσεως των όρων της (άρθρο 60). Η Ελλάδα καλείται να παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή της συμφωνίας. Εάν διαπιστώσει ουσιώδη παραβίαση, θα μπορεί να κινηθεί για να απαλλαγεί από τη συμφωνία. Από την καθημερινή.
"Μοναδική εξαίρεση είναι να θεωρηθεί η φύση της συνθήκης των Πρεσπών τέτοια, που να δικαιολογεί την καταγγελία. Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα. Στο διεθνές δίκαιο αναφέρονται οι κατηγορίες των συνθηκών που δικαιολογούν την καταγγελία. Δεν προκύπτει με σαφήνεια ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να υπάγεται σε κάποια από αυτές."
ΔιαγραφήΣαφως και μπορει να καταγγελθει ως αντισυνταγματικη!!
Υπαρχει αμεσος δολος μεσω αυτης της "Συμφωνιας" εις βαρος του Ελληνικου λαου!
Αποδεικνυεται παρακατω:
Αυτό που έγινε με τη σύναψη της «Συνθήκης των Πρεσπών», αγγίζει τα όρια του νομικά και πολιτικά «διαβολικού».
Ενώ συνάφθηκε μια κανονική συνθήκη, της οποίας δεν μπορεί να αλλάξει ούτε ένα σημείο στίξης από το κείμενο που υπογράφηκε, με την προσθήκη της αναβλητικής αίρεσης της ολοκλήρωσης των διαδικασιών, κυρίως από την πλευρά των Σκοπιανών, γιατί τους Έλληνες τους έχει κυριολεκτικά «γραμμένους» το πολιτικό σύστημα, εντούτοις το έκαναν έτσι ώστε να μην μπορεί να αντιδράσει νομικά κανένας Έλληνας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, οπότε και ο ελληνικός λαός θα βρεθεί προ τετελεσμένων.
Συγκεκριμένα, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα, όπως υπαγορεύει το άρθρο 36 του Συντάγματος, αυτό ακριβώς το ίδιο κείμενο να υπογραφεί από τον ΠτΔ και τον υπουργό εξωτερικών, μετήλθαν το τέχνασμα να υπογραφεί μόνο από τον υπουργό των εξωτερικών.
Και τι σημαίνει αυτό, θα διερωτηθεί ο νομικά αδαής; Σημαίνει πάρα πολλά.
Αν υπογραφόταν το ίδιο κείμενο από τον ΠτΔ και τον υπουργό των εξωτερικών, έστω και αν περιελάμβανε και πάλι την πιο πάνω αναβλητική αίρεση, τότε θα είχαμε από τώρα μια κανονικά συναφθείσα συνθήκη και κάθε Έλληνας θα μπορούσε να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη και να την ακυρώσει ή να ματαιώσει τα αποτελέσματά της. Ειδικά αν αναφερόμαστε στην παράγραφο 1 του άρθρου 36 του Συντάγματος, ακόμα καλύτερα.
Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ακολούθησε αυτή την συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία, και τι έκανε; Υπέγραψε μόνο ο υπουργός των εξωτερικών. Γιατι το έκανε αυτό;
Το έκανε για τον απλούστατο λόγο, για το ότι η υπογραφή αυτή ως υπουργική πράξη έχει ασυλία από τον έλεγχο της δικαιοσύνης. Δηλαδή είναι απρόσβλητη στα ελληνικά δικαστήρια. Θα μπορεί να προσβληθεί μόνο όταν ψηφιστεί πλέον από την ελληνική βουλή και τεθεί σε ισχύ. Όμως τότε, όλοι θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων.
Πιθανολογώ λοιπόν ότι αυτό το νομικά και πολιτικά «διαβολικό» τέχνασμα σκέφτηκαν και ακολούθησαν στην κυβέρνηση, προκειμένου να δέσουν τα χέρια του ελληνικού λαού και να τον οδηγήσουν δεμένο χειροπόδαρα στην εκχώρηση των δικαίων της Μακεδονίας μας.
Πέτρος Χασάπης
https://kostasxan.blogspot.com/2018/08/blog-post_934.html
Η παρανομία από την ίδια την κυβέρνηση.
Διαγραφή