Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πόσοι ψηφοφόροι θα ενδιαφέρονταν για τις υποσχόμενες 34.500 προσλήψεις


Το colpo grosso με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και το εμπόριο ελπίδας της κυβέρνησης μέσω διορισμών, που δεν έχουν συντελεστεί

Γράφει ο Σαλονικιός

Πριν καν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου κάτω από τη συμφωνία των 15 σημείων η οποία δημοσιοποιήθηκε με κοινό ανακοινωθέν το βράδυ της Τρίτης, έσπευσε την επομένη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος να την… εργαλειοποιήσει, όπως είναι ο μοντέρνος όρος αυτού που λέγαμε παλαιότερα «πολιτική εκμετάλλευση».

Καλά και άγια (κατά κυριολεξία!) τα 15 σημεία, αλλά, ποιος νοιάζεται και για πόσο, για μια λιμνάζουσα, αναξιοποίητη περιουσία για την οποία φιλονικούν εδώ και δεκαετίες Κράτος και Εκκλησία; Οι μόνοι που καίγονταν ήταν οι 10.238 ορθόδοξοι ιερείς και 100 αρχιερείς (επαρχιούχοι μητροπολίτες, τιτουλάριοι και σχολάζοντες μητροπολίτες, βοηθοί επίσκοποι, πρεσβύτεροι, διάκονοι, ιεροκήρυκες κ.ο.κ.) οι οποίοι μισθοδοτούνται από το δημόσιο (σύμφωνα με στοιχεία του 2016).

Άρα λοιπόν, η κυβέρνηση έπρεπε κάτι να κάνει για να συγκινήσει ολόκληρο το χριστεπώνυμο πλήθος. Έτσι προέκυψε το colpo grosso με τον κ. Τζανακόπουλο να βγαίνει την επομένη και να ανακοινώνει ότι η διαγραφή των 10.000 μισθοδοτούμενων της Εκκλησίας από το δημόσιο, συνεπάγεται αυτομάτως και την αντικατάστασή τους από ίσο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Το Μέγαρο Μαξίμου ξέρει ότι μπορεί ο κόσμος να είναι μπουκωμένος από σανό, όμως, γνωρίζει πολύ καλά πως όταν είσαι για χρόνια στην πείνα όλο και κάτι κατεβαίνει.


Και φτάσαμε στην Πέμπτη, στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό Alpha όπου ο αριθμός των διορισμών για την τριετία 2019 – 2021 ανέβηκε αίφνης στους 34.500! Καμιά 15αρια χιλιάδες στην Εκπαίδευση, άλλες τέσσερις χιλιάδες στην Υγεία, τόσοι δεξιά, τόσοι αριστερά, το πιάσαμε το νούμερο.

Θα μου πείτε, και τι θα κερδίσει η κυβέρνηση από 34.500 διορισμούς, όταν μάλιστα οι περισσότεροι απ’ αυτούς θα γίνουν πιθανότατα εκτός της δικής της θητείας. Μα, εδώ ακριβώς είναι το μυστικό.

Πόσους άραγε θα αφορούσαν οι 34.500 διορισμοί; Υπολογίζοντας και τον οικογενειακό περίγυρο των διορισθέντων, άντε να φτάσουν στους 138.000. Είναι αυτός ο αριθμός ικανός να επηρεάσει μια εκλογική αναμέτρηση; Αν μιλούσαμε για διορισμούς, ασφαλώς όχι. Εν προκειμένω, όμως, δεν πρόκειται για διορισμούς οι οποίοι έχουν συντελεστεί, αλλά για εμπόριο ελπίδας.

Προσέξτε τι προκύπτει από τον πλέον πρόσφατο διαγωνισμό τον οποίο τρέχει αυτή την εποχή το ΑΣΕΠ. Πρόκειται για τον διαγωνισμό με κωδικό 6Κ/2018 ο οποίος αφορά την πρόσληψη 588 υπαλλήλων στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Μάλιστα, η πλειονότητα των θέσεων (557) απευθύνεται σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή στον πολύ κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία βρήκα στη σελίδα του ΑΣΕΠ γι’ αυτές τις 588 θέσεις υποβλήθηκαν συνολικά 8 .668 αιτήσεις, δηλαδή, η κάθε θέση, διεκδικείται από 15 άτομα (μάλιστα για τις θέσεις αυξημένων προσόντων οι ενδιαφερόμενοι φτάνουν ως και τους 66 ανά διεκδικούμενη θέση).

Από κει και πέρα δεν έχετε παρά να κάνετε απλές μαθηματικές πράξεις.

Για τις 34.500 θέσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον 517.500 άτομα.

Όμως, πέρα από τους εν δυνάμει υποψήφιους δημοσίους υπαλλήλους, ενδιαφέρον, άρα και προσδοκίες θα υπάρχουν και στον άμεσο οικογενειακό τους περίγυρο, τον οποίο, εάν υπολογίσουμε στη βάση τετραμελούς οικογένειας, θα δούμε ότι ο συνολικός αριθμός στον οποίο απευθύνεται η κυβερνητική εξαγγελία για τις 34.500 προσλήψεις, φτάνει στα 2.070.000 άτομα!

Τώρα, αν θυμηθούμε ότι στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 είχαν ψηφίσει συνολικά 5.567.483, εύκολα συνεπάγεται ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις περί 34.500 διορισμών επηρεάζουν το 37% του εκλογικού σώματος. Καθόλου άσχημα…

Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Από πού και έως πού είναι υποχρεωμένοι οι αιτησόμενοι να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ; Θα τους δώσουν προσημειωμένα ψηφοδέλτια ή θα τους παίρνει μάτι ο εκπρόσωπος του κόμματος στο παραβάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]