Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΝΥΤ: Αυξάνονται οι τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα


Χιλιάδες Τούρκοι που εγκατέλειψαν την Τουρκία αφού έζησαν την κυβερνητική καταστολή, αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα, γράφει η δημοσιογράφος Νικολία Αποστόλου στους New York Times.

Ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα αυξήθηκε απότομα από λιγότερο από 50 το 2015, σε 1.827 το 2017, ενώ άλλοι 1.152 υποβλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Τούρκοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, εκ των οποίων περισσότεροι από 3000, συγκεντρώνονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Άλλοι φθάνουν με φοιτητικές βίζες ή έχουν άδειες εργασίας. Όσοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν ακίνητα: περισσότεροι από 1000 έχουν αγοράσει σπίτια αξίας άνω των 283.000 δολαρίων, πράγμα που τους δίνει δικαίωμα σε θεωρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που τους επιτρέπουν να παραμένουν στην Ελλάδα και να κυκλοφορούν ελεύθερα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ένας από τους Τούρκους εξόριστους, που μίλησε η Αποστόλου, είναι ο Serkan Zihli, 38 ετών, ο οποίος πριν λίγα χρόνια είχε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων στην Κωνσταντινούπολη. O Zihli έγινε στόχος των τουρκικών αρχών μετά τις διαμαρτυρίες του Gezi Park το 2013, στο οποίο διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο.

«Μου έκαναν μήνυση για προσβολή του προέδρου και της κυβέρνησης στο Twitter, παρόλο που απλά επικρίνω την κυβέρνηση. Αλλά μπορείτε να διωχθείτε ακόμη και αν απλώς retweet κάτι «, είπε,” Αυτό γίνεται για να τρομάξει τους απλούς ανθρώπους. Ποτέ δεν θα επιστρέψω στην Τουρκία”.

Τώρα που εργάζεται στην υποστήριξη πελατών σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Αθήνα, ο Zihli αναγνωρίζει ότι η καριέρα του έχει πάει πίσω. «Αυτή είναι η μόνη δουλειά που μπορώ να κάνω εδώ επειδή μου παρέχουν τη θεώρηση. Είμαι σε αρχική θέση”, είπε, προσθέτοντας, «αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είμαι ελεύθερος «.


Ο Σπύρος Σόφος, ερευνητής στο Κέντρο Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, αποκαλεί την καταστολή που έχει προκαλέσει τόσους πολλούς να εγκαταλείψουν την Τουρκία ως «κυνήγι μαγισσών”.

«Όλοι στην αντιπολίτευση τιμωρούνται”, δήλωσε ο Σοφός. «Επίσης, οποιοσδήποτε με προσωπική εχθρότητα εναντίον κάποιου άλλου μπορεί απλώς να τον κατηγορήσει ότι είναι μέλος της (οργάνωσης Gulen) ή των κουρδικών οργανώσεων και επειδή κανείς δεν είναι πρόθυμος να διερευνήσει τις κατηγορίες, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των υπόπτων. ”

Ο αυξανόμενος αριθμός των Τούρκων που αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα δημιουργεί πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει την έκδοση πολλών αιτούντων άσυλο, με ελάχιστη επιτυχία μέχρι στιγμής.

«Δεν είναι μόνο εγώ», δήλωσε ο Turgut Kaya, ένας από αυτούς της που ζητά πίσω η τουρκική κυβέρνηση. "Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayip Erdogan επιτίθεται σε φοιτητές, ακαδημαϊκούς, καθηγητές και πολλούς άλλους ανθρώπους που δεν έχουν σχέσεις, με κανέναν από τους οργανισμούς που θεωρεί τους εχθρούς του".

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]