Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συμφωνήσαμε με την Αλβανία στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων;


Οι Αλβανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια για να μη δυσαρεστήσουν την Άγκυρα

Με δυσκολία βγάζω άκρη από τις κυβερνητικές δηλώσεις και τις διαρρέουσες πληροφορίες. Στις 31 Ιανουαρίου ε.έ. ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανακοίνωσε την μονομερή ανακήρυξη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στις περιοχές που εφάπτονται με την Αλβανία.

Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων έχει γίνει αποδεκτή από την αλβανική κυβέρνηση, δήλωσε κατηγορηματικά ο Κοτζιάς, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως για την ανακήρυξη δεν χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη άλλης χώρας, επειδή πρόκειται για μονομερή ενέργεια. Όπως και για την ΑΟΖ, αλλά αυτό φαίνεται πως δεν το αναγνωρίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των ειδικών, πλην του κ. Ροζάκη-Ροζεστάιν.

Όμως, δύο μήνες αργότερα, φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσιεύει ότι «Ελλάδα και Αλβανία συζητούν επίσης την επέκταση των χωρικών τους υδάτων στα 12 μίλια, στο Ιόνιο πέλαγος». Γιατί συζητούσαν, αφού ο υπουργός διαβεβαίωσε, δυο μήνες νωρίτερα, ότι η αλβανική κυβέρνηση συμφώνησε;

Πέραν τούτου, υπήρξαν δημοσιεύματα, ότι σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία βλέπει ως πολύ κακό προηγούμενο για τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά μια επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Ούτε αυτό το δημοσίευμα το αντιλαμβάνομαι, επειδή οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, άφηναν να καταλάβουμε πως δεν προχωρούσαν στην επέκταση των χωρικών υδάτων μόνον στο Ιόνιο, επειδή αυτό θα εθεωρείτο ως παραδοχή, ότι δεχόμαστε την τουρκική απειλή στο Αιγαίο.

Πάντως, οι Αλβανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, διότι όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν την Άγκυρα. Αλλά, πώς συμφώνησαν, όπως διαβεβαίωσε ο Ν. Κοτζιάς, τον Ιανουάριο;

Πρέπει να σημειώσω, ότι το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 15 ναυτικά μίλια, σε μια εποχή που κυριαρχούσε το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που ήταν στα 12 ναυτικά μίλια. Η αλβανική "Gazeta Tema" αποκάλυψε αμερικανική παρέμβαση το 1989 στην τότε κομμουνιστική κυβέρνηση στα Τίρανα, να αναγνωριστεί το καθεστώς των 12 μιλίων και έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να διευθετηθεί το θέμα μεταξύ μας.

Υπάρχουν όμως αντιδράσεις από αλβανικές κοινωνικές ομάδες, οι οποίες διοργάνωσαν διαδήλωση μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού, για να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους σε αυτό που ονομάζεται ως «δώρο τα 12 μίλια των χωρικών υδάτων της Αλβανίας προς εύνοια της Ελλάδας», μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Όσον δε αφορά, την επέκταση των χωρικών υδάτων μας στο Αιγαίο, μάλλον έχουν υπάρξει υπόγειες συνεννοήσεις με τους Τούρκους - όπως και με τον 25ο μεσημβρινό, που χωρίζει καθέτως το Αιγαίο, στα δύο. Με τον τίτλο "12 μίλια, το πρώτο βήμα πίσω της Ελλάδας", η τουρκική εφημερίδα "Sabah", είχε παρουσιάσει προ ετών, το βιβλίο του π. πρεσβευτή κ. Ντενίζ Μπολούκμπασι, που αναφέρεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Ο Μπολούκμπασι συμμετείχε σε 36 από τους 50 γύρους ελληνοτουρκικών συζητήσεων και αποκαλύπτει ότι ήδη από το 2002 η Ελλάδα, συμφώνησε να είναι 6 τα μίλια των χωρικών υδάτων της σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον π. πρεσβευτή, τα όσα λέγονται, ότι τα 12 μίλια στο Αιγαίο αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, λέγονται για εσωτερική κατανάλωση, αφού η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τα έξη μίλια σε ορισμένες περιοχές. Μόνο στο θέμα των "γκρίζων ζωνών", λέγει, δεν επιτεύχθηκε λύση.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η Ελλάδα συμφώνησε να μη επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια: α) στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και τις περιοχές μπροστά από τις τουρκικές ακτές, β) στη Σαμοθράκη και Λήμνο (πλην της δυτικής περιοχής), γ) στη Μυτιλήνη, Ψαρά και Χίο, βόρεια και νότια, δ) στην Ικαρία, ε) στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Ικαρίας και στ) ανάμεσα σε Ρόδο-Κάρπαθο, Αντικύθηρα και Κάσο με Κρήτη.

Όπως φαίνεται, μπορούμε ελεύθερα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, στις… λίμνες και τους ποταμούς μας. Αυτό, δεν χρειάζεται να πούμε ότι είναι επίτευγμα του τότε υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]