Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα από τον 6ο Στόλο!


Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η ένταση της παρουσίας του 6ου Στόλου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα tweet με θέμα τις επικείμενες ασκήσεις στην περιοχή από τα αμερικανικά πλοία, με στόχο την «σταθερότητα» στην περιοχή, ήταν αρκετό για να απαντήσει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Το tweet έγινε από τον λογαριασμό των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και προαναγγέλλει ναυτικά γυμνάσια με σκοπό την «αύξηση της ασφάλειας και της σταθερότητας» στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να καταστήσουν σαφές ότι δεν θέλουν προβλήματα με τις γεωτρήσεις της ExxonMobil. Για τον λόγο αυτό τρία αμφίβια σκάφη και το 26ο Εκστρατευτικό Σώμα με 2.500 πεζοναύτες τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα να «συνοδεύσουν» τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία φαίνεται ότι έλαβε το μήνυμα και δια του εκπροσώπου του Ερντογάν και απάντησε ότι θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή. Ωστόσο, από την διατύπωση της απάντησης εκτιμάται ότι το μήνυμα στους Αμερικανούς είναι πως η Άγκυρα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην γεώτρηση της ExxonMobil, όπως έκανε με την ιταλική ENI.

«Σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται στην ανατολική Μεσόγειο υφίσταται ένα καθεστώς. Υπάρχουν κατανεμημένες οικονομικές περιοχές. Η θέση μας είναι ότι η νότια και η βόρεια Κύπρος πρέπει να προβούν σε κοινές έρευνες – δραστηριότητες. Αυτήν την αρχή παραβιάζει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις περιοχές που ανήκουν σε αυτούς. Υπάρχουν περιοχές που επικαλύπτονται με τις δικές μας. Όταν σε αυτές τις περιοχές έγιναν παραβιάσεις, τότε αμέσως αναλάβαμε δράση. Όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των πολιτών της ΤΔΒΚ, έτσι από δω και πέρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Στις περιοχές που βρίσκονται στη δική μας διαχείριση θα συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας για έρευνα και εξόρυξη».

Η Άγκυρα φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα ότι οι αμερικανικές γεωτρήσεις θα προχωρήσουν στο οικόπεδο 10 και επιχειρεί να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη, έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ένα καλό ερώτημα είναι εάν Τουρκία θα επιχειρήσει να κάνει γεώτρηση στο οικόπεδο όπου επρόκειτο να γίνει η γεώτρηση της ιταλικής ENI, η οποία προς το παρόν την ανέβαλε μετά τις τουρκικές απειλές.

Η ανακοίνωση διεξαγωγής στρατιωτικών γυμνασίων δίπλα στην περιοχή ενδιαφέροντος των Αμερικανών είναι μια συνήθης τακτική. Στέλνουν μήνυμα ότι πρόκειται να προασπίσουν ακόμα και με στρατιωτικά μέσα τα συμφέροντά τους εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές, ειδικά με τις επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή όπου υπήρχε αμερικανική εμπλοκή, αλλά και εσχάτως στον Ειρηνικό με την Κίνα και την Βόρεια Κορέα. Τα στρατιωτικά γυμνάσια είναι ο τρόπος για να διαμηνύσουν ότι είναι έτοιμοι να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]