Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποτίμηση του ταξιδιού του Ερντογάν


Οι Έλληνες διακατεχόμαστε από φοβικό σύνδρομο έναντι των Τούρκων εξ αιτίας της μακραίωνης Οθωμανικής κατοχής μας . Παρά τα δεινά μας δεν μάθαμε τον Τουρκικό χαρακτήρα. Ο Τούρκος είναι σκληρός, αλαζών, απολίτιστος, βάρβαρος, δόλιος, διπλοπρόσωπος, παραβιάζει το δίκαιο και τις συμφωνίες που υπουγράφει Συμφωνίες και νόμους τα τηρεί όσο χρόνο τον βολεύουν. Νόμος γι’αυτόν είναι το γιαταγάνι του. Η Βυζαντινή πριγκίπισσα Άννα Κομνηνή (12ος αιώνας) είχε θαυμάσια περιγράψει τον χαρακτήρα των τούρκων: «ότι δεν τηρούν τις συμφωνίες των και τη μόνη δύναμη που σέβονται είναι αυτή των όπλων», Δυστυχώς εμείς δεν μελετούμε τους προγόνους μας ώστε να αρυσθώμεν μαθήματα.
Στην χθεσινή συνάντηση Ερντογάν με τον ΠτΔ κ. Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, αν προσέξατε καλά, οι δύο πλευρές μιλούσαν από διαφορετική βάση και με διαφορετική λογική. Ο κ. Ερντογάν μας είπε ότι δεν αναγνωρίζει πλέον την συνθήκη της Λωζάννης και εμείς του είπαμε ότι εμείς είμαστε προσκολλημένοι στη συνθήκη , δηλαδή στο διεθνές δίκαιο, το οποίον ο «σουλτάνος» δεν το αναγνωρίζει από παλιά και πιο πολύ τώρα. Και νομίζουμε ότι κερδίσαμε επειδή του τα είπαμε και ξεθυμάναμε; Βεβαίως ήταν μια διαφορική προσέγγιση σε σχέση με το παρελθόν, τότε που οι αλήστου μνήμης πρωθυπουργοί χόρευαν ζεϊμπέκικο, ή έκαναν κουμπαριές με τον σουλτάνο.

Δείξαμε ότι κατανοήσαμε την επιθετική πολιτική της Τουρκίας και έχουμε πλέον θάρρος να τον αντιμετωπίσουμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας . Σε αυτό μας έλυσε τα χέρια ο σουλτάνος που για μια ακόμη φορά μίλησε για «επικαιροποίηση» της συνθήκης της Λωζάννης και για τους «τούρκους» της Δυτικής Θράκης και μας έδωσε το χρόνο να προετοιμασμένοι να τον αντιμετωπίσουμε. Με την συμβατική διπλωματία ο κ. Ερντογάν υπέστη δεινή ήττα διότι:

1. Έχασε την ψυχραιμία του και συμπεριφέρθηκε στο σπίτι του φιλοξενούντος με απρέπεια , προκλητικότητα, σκαιότητα, επιθετικότητα χωρίς να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο που σέβεται η διεθνής κοινότητα. Φυσικά η αντίδραση ήταν άμεση και καταιγιστική που δεν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.

2. Με με την αρνητική του στάση σε στιγμές μάλιστα που είναι αρκετά στριμωγμένος από ΗΠΑ και Ε.Ε ο κ. Ερντογάν κατέστησε τη χώρα του στην διεθνή κοινότητα παράγοντα αστάθειας στην περιοχή με ολόγυρα της εχθρούς. Τουναντίον η Ελλάς με την πρόσκληση έδειξε ότι μπορεί να συνεργάζεται ακόμη και με δύστροπους γείτονες.

Όμως για τους Τούρκους δεν μετράει το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες. Αυτά τα γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους . Το μόνο που μετράει είναι η ισχύς των όπλων γι’αυτό η Τουρκία έχει αποδυθεί σε αγώνα ξέφρενων εξοπλισμών.

Η καμπάνα δεν χτύπησε μόνον για την Ελλάδα αλλά και για την Ε.Ε και τις ΗΠΑ που ως τώρα θεωρούσαν την Τουρκία αξιόπιστο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και η Ε.Ε θέλει να την κάνει και εταίρο. Είναι καιρός οι Βρυξέλλες να υλοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια, διότι η Ελλάς αρκετά εξοπλιστικά βάρη σήκωσε ως τώρα, δεν θα μπορεί όμως και μελλοντικά να διατηρεί χωρίς Ευρωπαϊκή συνδρομή μια σεβαστή ισορροπία δυνάμεων προς την Τουρκία. Η Ελλάς είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης και η Τουρκία το απειλεί ανοιχτά και απροκάλυπτα.
Και ο νοών νοήτω.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Υποστράτηγος ε.α, Συγγραφεύς


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]