Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Paradise Papers: Πώς οι ζάμπλουτοι του πλανήτη «εξαφάνισαν» μερικά... τρισ. δολάρια


Περισσότερα από 130 ονόματα Ελλήνων στην λίστα των ισχυρών και πλούσιων φοροφυγάδων του πλανήτη

Ο αμερικάνος υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, ο γαμπρός του Putin, ο οικονομικός σύμβουλος του Trump, ο Rex Tillerson από την εποχή στην Exxon Mobil, ένας στενός συνεργάτης του καναδού Justin Trudeau, βρετανοί πολιτικοί, αλλά και η... βασίλισσα Ελισάβετ είναι μόλις κάποιοι απ' τους εμπλεκόμενους στη νέα διαρροή μεγατόνων που βγήκε στη δημοσιότητα και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι ζάμπλουτοι του πλανήτη διατηρούν και αναπαράγουν την περιουσία τους κρύβοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους.

Τι περιλαμβάνουν;

Μετά τα Panama Papers, τα Paradise Papers, συνολικά 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) και περιέχουν νέες αποκαλύψεις για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους και για μερικά από τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτά.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες πληροφορίες αφορούν πολιτικούς, celebrities και ζάμπλουτους που προστατεύουν τα χρήματά τους από τους φόρους, κρύβουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και πραγματοποιούν κρυφές συναλλαγές. Οι περισσότερες από τις συναλλαγές που βγήκαν στο φως είναι νόμιμες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθούν ανήθικες. Άλλωστε όπως είχε αναφέρει μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers, ο Barack Obama, «το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά είναι νόμιμα και όχι παράνομα».

Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη ICIJ, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.

Ποιος εκτέθηκε;

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Wilbur Ross, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, βρέθηκε να έχει επιχειρηματικούς δεσμούς με τον γαμπρό του ρωσικού προέδρου Vladimir Putin και με έναν Ρώσο ολιγάρχη που του έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις.

Μετά την ένταξή του στην κυβέρνηση Trump, ο W. Ross φέρεται να έχει διατηρήσει ένα ποσοστό στην Navigator Holdings, μια ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει εν μέρει στην πρώην εταιρεία επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων του Ross. Ένας από τους κορυφαίους πελάτες της Navigator αποκαλύφθηκε ότι είναι η Sibur, ένας ρωσικός ενεργειακός γίγαντας του οποίου οι ιδιοκτήτες περιλαμβάνουν τον Gennady Timchenko, ρώσο δισεκατομμυριούχο και σύμμαχο του Putin. Άλλοι κορυφαίοι μέτοχοι της Sibur είναι ο Leonid Mikhelson, επίσης σύμμαχος του Putin, και ο γαμπρός του Putin Kirill Shamalov.

Το μερίδιο του Wilbur Ross στη Navigator συνδέεται με εταιρείες στα νησιά Κέιμαν.

Τα μυστικά της Ελισάβετ και του... Bono των U2

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ διαθέτει περίπου 13 εκατ. δολάρια σε ιδιωτικούς λογαριασμούς σε υπεράκτιες εταιρείες. Αν και δεν είναι παράνομο, προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το γιατί η επικεφαλής της βρετανικής βασιλικής οικογένειας επενδύει περιουσιακά στοιχεία εκτός της χώρας.

Μεταξύ άλλων στα έγγραφα εντοπίστηκαν και τα ονόματα των Bono των U2 και της Madonna, όπου ο πρώτος έχει επενδύσει σε ένα εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία μέσω μιας εταιρείας στη Μάλτα και η Madonna επένδυσε σε μια εταιρεία με ιατρικές προμήθειες μέσω υπεράκτιων λογαριασμών.

Ο Stephen Bronfman, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού του Καναδά, Justin Trudeau, φέρεται να έχει φοροδιαφύγει κατά εκατομμύρια δολάρια μέσω υπεράκτιων λογαριασμών. Πρόκειται για μια αμήχανη στιγμή για τον καναδό πρωθυπουργό, καθώς έχει δεσμευτεί να «πατάξει» τους φορολογικούς παραδείσους.

Ο Gary Cohn, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Trump, συνδέεται με 22 εταιρίες με έδρα τις Βερμούδες, την περίοδο που εργαζόταν στην Goldman Sachs.

Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θέσης του ως διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil.

Πάνω από 130 Έλληνες

Περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες που εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby. Όπως αναφέρει το «Έθνος», μεταξύ των ελληνικών ονομάτων υπάρχουν και πρόσωπα που συνδέονται με Έλληνες πολιτικούς, ενώ επίσης εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών οι οποίοι χρησιμοποιούν τις offshore για το στόλο τους και για να μειώσουν φορολογικά βάρη.

Στη διαρροή εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις παρακάτω περιοχές: Εκάλη, Πολιτεία, Διόνυσος, Παλαιό Φάληρο, Μαρούσι, Νέο Φάληρο, Γλυφάδα, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, Βούλα, Άλιμος, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Ψυχικό, Νέα Ερυθραία και Βύρωνας.

Ανάμεσα στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα ο όρος «Ελλάδα» εμφανίζεται 6.000 φορές σε 13 φορολογικούς παραδείσους. Στις offshore της Μάλτας για παράδειγμα ο όρος «Ελλάδα» εμφανίζεται σε 5.553 έγγραφα, στις Μπαχάμες σε 539 έγγραφα, στα Μπαρμπέιντος σε 222 έγγραφα στις Βερμούδες σε 33 και στην Αρούμπα σε 10 έγγραφα.

Στα Paradise Papers περιλαμβάνονται και off shore εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore fund, αλλά και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.

Facebook και Twitter

Σύμφωνα με τα έγγραφα, τόσο το Facebook όσο και το Twitter επέτρεψαν επενδύσεις από δύο ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Putin μέσω του Yuri Milner, ενός επιχειρηματικού εταίρου του Jared Kushner, ανώτερου συμβούλου του Trump αλλά και γαμπρός του.

Ο Y. Milner δήλωσε στον Guardian ότι οι επιχειρηματικές σχέσεις του δεν συνεπάγονταν κάποιου είδους επιρροή στο Twitter και τόνισε ότι οι επενδύσεις δεν είχαν πολιτικά κίνητρα από πίσω. «Δεν ήταν τίποτα περισσότερο από επιχειρηματικές συναλλαγές», δήλωσε, σύμφωνα με τους New York Times.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Η κρίση ήρθε επειδή ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας, όχι επειδή κάποιοι φάγανε τον αγλέουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσο εγώ όσο και όλοι όσοι γνωρίζω δεν έζησαν ούτε στιγμή πάνω από τις δυνατότητές τους. Έζησαν με τη δουλειά τους, με τον ιδρώτα τους και με την αγωνία της κάθε ημέρας. Λυπάμαι που θα σου το πω, αλλά αν εσύ έζησες πάνω από τις δυνατότητές σου, τότε να γυρίσεις πίσω όσα δεν έπρεπε να πάρεις και να ξοδέψεις χωρίς να σε νοιάζει η επόμενη ημέρα, έχοντας ενδεχομένως στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως κάτι θα γίνει και δεν θα πληρώσεις εσύ όσα κατανάλωσες ζώντας πάνω από τις δυνατότητές σου. Άντε με αυτή την καραμέλα που θα βγάλει άσπιλους τους πολιτικούς και τους κάθε λογής Πάγκαλους, που έφαγαν από μίζες, εξαγόρασαν ψήφους και αλλοίωσαν εκλογικά αποτελέσματα υπέρ τους και συνεχίζουν να παραμένουν ατιμώρητοι, επειδή πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν την ατάκα "μαζί τα φάγαμε". Όχι! Όσοι τα φάγατε μαζί με τους πολιτικούς, όσοι ζήσατε πέρα και πάνω από τις δυνατότητές σας, καλύτερα είναι να σωπαίνετε (κοινώς να βγάζετε τον σκασμό) παρά να τολμάτε να επιχειρείται να διαμοιράσετε τις δικές σας ευθύνες σε όσους δεν τους αναλογούν. Και το γιατί ήρθε η κρίση αμφιβάλω πολύ αν μπορείς να το καταλάβεις, αφού αφορά γεωπολιτικά, γεωοικονομικά και γεωενεργειακά συμφέροντα "φίλων", "εταίρων" και "συμμάχων" που προσπαθούν να καταλάβουν θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη ισχύος όπως αυτός θα λειτουργήσει για τα επόμενα εκατό χρόνια

      Διαγραφή
    2. Άσε ρε ανώνυμο παλικάρι που ψάχνεις να βρεις θύματα να φορτώσεις τις ευθύνες και τα εγκλήματα πολιτικών και κομμάτων. Αν μετά από 7 χρόνια μνημονίων δεν έχεις καταλάβει τι έγινε τότε είσαι κλινική περίπτωση και πρέπει να σε αναλάβει η επιστήμη

      Διαγραφή
    3. Το ποσοστό της μίζας που έδινε η γαλλική Thales στους... υπουργούς, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της εταιρείας, Μεσιέ Ζοσεράν ήταν το 7% έως το 10% της σύμβασης.
      Δηλαδή, π.χ, από τα 383 εκ που ήταν το κόστος αναβάθμισης των φρεγατών τυπου S το 2003, περίπου 30 εκ έως 38 εκ ήταν η μίζα του... υπουργού!!!
      «Μαζί τα φάγαμε»... βγαίνουν και λένε τώρα τα σημιτόπαιδα

      Διαγραφή
    4. Εσύ πρώτε ανώνυμε μπορεί να ζούσες πάνω από τις δυνατότητες σου με διακοποδάνεια όμως δεν είναι δυνατόν να μιλάς για τους συμπολίτες σου κοιτάζοντας τον εαυτό σου στον καθρέπτη.
      Εσύ μπορεί να τα έφαγες παρέα με κάποιους αυτό όμως δεν ισχύει για όλους.
      Ας σου θυμίσω ποιος το πρωτοείπε αυτό που γράφεις:
      Schäuble:
      Probleme in Griechenland sind. Die liegen nicht in Brüssel, Europa oder Deutschland. Sie liegen darin, dass Griechenland lange über seine Verhältnisse gelebt hat. -
      δηλ. Οι αιτίες των προβλημάτων στην Ελλάδα δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες, στην Ευρώπη ή τη Γερμανία, βρίσκονται στο ότι η Ελλάδα ζούσε για πολύ καιρό υπεράνω των δυνατοτήτων της.
      Μετά θυμώνετε που σας λέμε γερμανοτσολιάδες.

      Διαγραφή
  2. ΤΕΤΟΙΕΣ "ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΔΩ.
    ΠΟΥ ΣΑΙ ΜΩΡΗ ΜΑΝΤΟΝΑ..ΠΟΥ ΛΕΓΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙΣ ΠΙΠΕΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΕΝΤΣΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΔΕ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]