Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Der Spiegel: Το NATO «δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει» τυχόν ρωσική επίθεση


Το NATO δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τυχόν ρωσική επίθεση στο ανατολικό πλευρό του, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση της Συμμαχίας που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον διοικητικό συντονισμό, στη μεταφορά στρατευμάτων και στην επιμελητεία. «Η ικανότητα του NATO να υποστηρίζει […] την ταχεία ενίσχυση της πολύ διευρυμένης περιοχής» που είναι πλέον υπό την προστασία του στην Ευρώπη «έχει ατροφήσει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», συμπεραίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ούτε καν η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, που συγκροτήθηκε ακριβώς ώστε να δώσει στο NATO παρουσία επί του πεδίου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεν εξαιρείται από το πρόβλημα. «Το σημερινό στάτους […] δεν γεννά επαρκή εμπιστοσύνη ότι η Δύναμη Αντίδρασης μπορεί να απαντήσει γρήγορα και να υποστηριχθεί, όπως χρειάζεται», αναφέρει η μελέτη.

Το δημοσίευμα αφηγείται καταστάσεις γραφειοκρατικής τρέλας, όπως ότι μία αμερικανική οχηματοπομπή ακινητοποιήθηκε για μία ώρα στη μεθόριο Ρουμανίας και Βουλγαρίας γιατί οι συνοριοφύλακες ήθελαν να ελέγξουν και να καταγράψουν όλα τα οχήματα. Για τη μεταφορά δυνάμεων από τη Γερμανία έως τις Βαλτικές Χώρες μέσω Πολωνίας απαιτούνται εβδομάδες προετοιμασίας, λόγω των γραφειοκρατικών λεπτομερειών.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα προβλήματα αντανακλούν την στελεχιακή αποδυνάμωση της Συμμαχίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν τα κράτη της Ευρώπης άρχισαν να απολαμβάνουν το αποκαλούμενο «μέρισμα της ειρήνης» και ανακατεύθυναν πόρους που προορίζονταν για αμυντικές δαπάνες σε άλλες προτεραιότητες.

Η εποχή αυτή εν πολλοίς έληξε μετά την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, το 2014, και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Αν και η έκθεση δεν φαίνεται να το αναφέρει ανοιχτά, τα προβλήματα καταδεικνύουν και τις προκλήσεις που προκάλεσε η διεύρυνση προς ανατολάς τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Skai


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]