Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν σε πανικό, στέλνει τους αμερικανούς στην Ελλάδα


Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι βρίσκεται σε πανικό και μάλλον αποφάσισε να παίξει το παιχνίδι του «καλού και κακού ανακριτή»

Παρόλο που είναι προβλέψιμη η τακτική των Τούρκων, εν τούτοις ειδικά στην περίπτωση του κουρδικού ζητήματος, τα πάντα μπορεί να αποφασιστούν από τον Ερντογάν. Φαίνεται ότι βρίσκεται σε πανικό, και μάλλον αποφάσισε να παίξει το παιχνίδι του "καλού και κακού ανακριτή", όπου τον ρόλο του "καλού" τον ανέθεσε στον Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός επί των Εξωτερικών, φάνηκε διαλλακτικός εχθές σε δύο περιπτώσεις. Αφενός έστειλε μήνυμα στην Γερμανία, ότι είναι καιρός να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να επανέλθουν οι γερμανοτουρκικές σχέσεις στην προτέρα κατάσταση.

Αφετέρου, εστάλη μήνυμα και προς τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία θα ακυρώσει την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα για την από κοινού κατασκευή των εν λόγω συστημάτων. Είναι καταφανέστατο ψεύδος, το αναφερόμενο στη συνέχεια ότι ο Πούτιν ο ίδιος είχε πει ότι μπορούν να προχωρήσουν στην από κοινού κατασκευή. Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος για ζητήματα τεχνολογικής και στρατιωτικής συνεργασίας, Βλαντίμιρ Κόζιν, είχε υπογραμμίσει ότι «το ζήτημα της μεταβίβασης τεχνολογίας που απαιτείται για την κατασκευή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 δεν συζητείται».

Ο Τσαβούσογλου έστειλε και μήνυμα στην Δύση. «Εάν οι χώρες που διάκεινται αρνητικά έναντι της Ρωσίας δεν θέλουν να αγοράσει η Τουρκία του S-400, πρέπει να μας παρουσιάσουν την δική τους πρόταση», είπε.

Να μη ακολουθεί ο Τσαβούσογλου την γραμμή Ερντογάν, δεν φαίνεται πιθανό, αν και δε αποκλείεται. Είχε γραφεί στον τουρκικό Τύπο, ότι μπορεί να τον απολύσει ο Ερντογάν, επειδή ήταν δυσαρεστημένος με την ανεπιτυχή τακτική που ακολούθησε το τουρκικό ΥΠΕΞ, και δεν μπόρεσε ούτε ο Ερντογάν ούτε οι υπουργοί του να μιλήσουν στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ίσως, αντιλαμβανόμενος ο Τσαβούσογλου ότι επίκειται η απόλυσή του, να εμφανίζει άλλο πρόσωπο, ως παρακαταθήκη για την πολιτική του καριέρα σε μετά τον Ερντογάν εποχή. Ίδια περίπτωση δηλαδή και με τον Νταβούτογλου, που τον απέλυσε ο Ερντογάν από την πρωθυπουργία, ως διαλλακτικό και υποχωρητικό έναντι των Ευρωπαίων, ιδίως για την συμφωνία για το μεταναστευτικό, και μένει στα μετόπισθεν. Ας κρατήσουμε κι αυτήν εκδοχή υπόψη, παρόλο που δεν έχει πολλές πιθανότητες επαλήθευσης.

Εκείνο που δεν επιδέχεται όμως αμφισβήτηση είναι η οργή στην Ουάσιγκτον από τις συναντήσεις Ερντογάν με Πούτιν, Μαδούρο, τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί και Χαμάς, μέσα σε λίγο διάστημα. Με όλους δηλαδή, που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι βρίσκονται απέναντί τους.

Κατά τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξαν οι συλλήψεις υπαλλήλων του αμερικανικού Προξενείου από την Τουρκία, η καθιέρωση της βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ, την ίδια ανταπάντηση προτίμησε και η Τουρκία για τους Αμερικανούς επισκέπτες, αλλά οι προκλήσεις δεν σταματούν εδώ.

Ο κατευθυνόμενος Τύπος της Τουρκίας απαιτεί το άμεσο κλείσιμο της γνωστής αμερικανικής- νατοϊκής βάσης του Ιντζιρλίκ (στη φωτογραφία), η οποία είχε τεθεί στο στόχαστρο της Άγκυρας μετά το αποτυχόν πραξικόπημα, καθώς είχε γραφεί ότι ήταν ένα από τα αρχηγεία του πραξικοπήματος. Υπάρχει επομένως το πρόσχημα. Στην ουσία, έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος της, αλλά εξακολουθεί να είναι χρήσιμη στους Αμερικανούς. Αν φτάσει στο σημείο ο Ερντογάν να υλοποιήσει την απειλή του, τότε τα πράγματα θα φτάσουν σε οριακό σημείο.

Με όλα αυτά, είναι φανερό ότι οι Τούρκοι στέλνουν τις ΗΠΑ στην Σούδα, ίσως και σε άλλες ελληνικές περιοχές. Είχα γράψει προχθές, ότι το κύριο ζήτημα στην συζήτηση Τραμπ-Τσίπρα την επόμενη εβδομάδα θα είναι η επέκταση της συμφωνίας για την Σούδα να έχει πενταετή διάρκεια. Ίσως, και εν όψει των ταραγμένων σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, γι’ αυτό να εκλήθη τώρα ο Α. Τσίπρας στην Ουάσιγκτον. Ελπίζω, αυτήν την φορά, και για πρώτη φορά, να μπορέσει ο Τσίπρας να διαπραγματευθεί επιτυχώς, αφήνοντας στον Ν. Κοτζιά τον χειρισμό, μια και ο ίδιος ούτε στην 17ωρη διαπραγμάτευση με τους δανειστές έφερε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Μακεδών
Πηγή Voria




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]