Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πήραμε ως λαός κάποιο μάθημα από την οικονομική κρίση;


Η εμμονή με τη θετική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών και η βαθιά ασθένεια της χώρας από τη στιγμή ίδρυσης του ελληνικού κράτους.

Θέλω να ομολογήσω πως δεν αντέχω άλλο τις συζητήσεις για τον τρόπο σωτηρίας της Ελλάδας, με επίκεντρο αποκλειστικώς και μόνον την θετική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών. Και τούτο επειδή θεωρώ πως δεν αντιληφθήκαμε καθόλου, ποια πραγματικά είναι η κρίση που βιώνουμε.

Από την πρώτη ημέρα που έγινε αντιληπτό -αρχές του 2010, και ιδίως τον Φεβρουάριο όταν ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την Μόσχα και πληροφορηθήκαμε το παρασκήνιο αυτής της επίσκεψης- ότι οδηγούμαστε στο ΔΝΤ -και εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε ότι από τον Οκτώβριο του 2009, αμέσως με την εκλογή του, μας οδηγούσε προς τα εκεί, παραπλανώντας μας- όλες οι αναλύσεις περιστρέφονται γύρω από χρέος, το οποίο ανάγαμε στο ύψιστο ζήτημα της κοινωνικής και εθνικής μας ζωής.

Χάριν της συζήτησης, ας υποθέσουμε, ότι το πρόβλημα μας είναι οικονομικό. Και ότι κάποιος "από μηχανής" θεός θα αποπληρώσει το χρέος μας. Και από αύριο, αίρονται όλα τα επιβαρυντικά της τσέπης μας μέτρα και βρισκόμαστε στο 2008, όπου τα πράγματα μας τα παρουσίαζαν θετικά.

Θα έχουμε δηλαδή ένα κράτος, όπου για να δεχθούν οι όποιοι συνδικαλιστές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, θα υποχωρεί το κράτος εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, ικανοποιώντας και παράλογα αιτήματα. Το δημόσιο θα διογκώνεται με προσλήψεις και επίδειξη εύνοιας σε "ημέτερους" κλάδους ενισχύοντας τα Ταμεία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό -δηλαδή από το δικό μας πορτοφόλι- και για να μη μακρηγορώ θα εξακολουθήσουμε να ζούμε με όλες τις παθογένειες που μας έφεραν στα Μνημόνια. Μαζί βέβαια με τα "φακελάκια" διαφθοράς που έχουν κατακλύσει την δημόσια και ιδιωτική μας ζωή.

Αυτό εννοούμε όταν λέμε πως θα σωθεί η Ελλάδα, αν ελαφρύνει ή και αποπληρώσει τα χρέη της; Η σωτηρία, δηλαδή, είναι η επαναφορά στην προ μνημονίων εποχή; Αν το παραδεχθούμε αυτό, θα σημαίνει ότι μάθαμε να ζούμε στο βούρκο και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε στον καθαρό αέρα.

Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημά μας. Επαναλαμβάνω συνεχώς, με φόβο κόπωσης των αναγνωστών, ότι η οικονομική δυσπραγία είναι το σύμπτωμα, δεν είναι η ασθένεια. Αυτή έχει βαθιές ρίζες, είναι πολύμορφη και κατατρώγει τις σάρκες μας, εδώ και δεκαετίες - για να μη πω από τη στιγμή ίδρυσης του κράτους μας σε σαθρά θεμέλια, σκοτώνοντας τον Κυβερνήτη που επιχειρούσε να βάλει μια τάξη.

Το μικρόβιο που προκάλεσε την οικονομική κρίση είναι η απουσία πολιτικής. Όχι κάποιας πολιτικής, αλλά καθ’ ολοκληρίαν της πολιτικής. Αυτής, που θα οργάνωνε το κράτος με ισονομία, ισοκρατία και ισηγορία, τις βασικές θεμελειώδεις αρχές της Δημοκρατίας, και τις οποίες γνώριζε προφανώς ο Μακρόν μιλώντας στην Πνύκα, εκεί που ήταν η εστία τους, και οι οποίες δυστυχώς περιφρονήθηκαν και παραμερίστηκαν.

Το κενό κατέλαβαν νεοφανείς θεωρίες ή παρωχημένες ιδεοληψίες, καταδικασμένες από τη σύγχρονη πολιτική ιστορία, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι δήθεν προοδευτικοί για να εξουσιάζουν τους λαούς προς όφελός τους.

Η απουσία πολιτικής έφερε φυσικά την έλλειψη πολιτικών προσώπων. Και στη θέση τους εμφανίσθηκαν οι "δήθεν", κατά κανόνα αφισοκολλητές κομμάτων ή παρατρεχάμενοι των κομματικών γραφείων, ή κληρονόμοι εδρών. Και το σύστημα βέβαια, το οποίο τέτοιους "πολιτικούς" χρειάζεται για να τους κατευθύνει, τους ανέδειξε σε "πολιτικές προσωπικότητες".

Και αν επεκταθούμε στους άνω των 10.000 κομματικούς-κυβερνητικούς συμβούλους, που ακολουθούν το κόμμα στην εξουσία, πολλοί από τους οποίους δεν θα είχαν θέση κλητήρα σε επιχείρηση, τότε θα συμφωνήσουμε πιστεύω, ότι εκεί βρίσκεται η ασθένεια. Και φυσικά, όταν αυτού του είδους "πολιτικοί" μας εκπροσωπούν, δεν είναι περίεργο που οδήγησαν την οικονομία στη γνωστή κατάσταση.

Η απουσία της πολιτικής, έφερε την ανομία με όλα τα συνεπακόλουθά της. Και οδηγηθήκαμε στην σήψη της κοινωνίας μας, που αυτή έφερε την οικονομική κρίση.
Η σωτηρία της Ελλάδας δεν θα προέλθει ούτε από τα μνημόνια ούτε από τα αντι-μνημόνια. Θα προέλθει από την απόφασή μας να ξαναγυρίσουμε στον ελληνικό τρόπο ζωής, της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας. Όταν η κοινωνία καυτηρίαζε τον παραβάτη, και όχι τον έντιμο, ως συμβαίνει σήμερα, επειδή θεωρείται βλάκας που δεν κλέβει κι αυτός όπως οι άλλοι.

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Όχι απλό μάθημα, αλλά διδακτορικό έχουν πάρει οι ελληνόφωνοι, και όχι μόνο, κάτοικοι της ευρωπαϊκής επαρχίας μας.
    Διδακτορικό στο πώς να φορτώνουν τις ευθύνες τους αλλού και στο πως να παραδίδουν στην σκλαβιά το διπλανό τους (ακόμα και το ίδιο το παιδί τους) προκειμένου να διατηρήσουν ό, τι (κατά τη γνώμη τους) προνόμιο έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν αλλαζει τιποτα σ'αυτο το τοπο οσοι αιωνες και να περασουν.Για να αλλαξει θα πρεπει : 1) ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑ.
    2)ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
    3)ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ
    ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
    4)ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ
    ΣΥΝΕΠΗΣ-ΣΥΝΑΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ ΕΣΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΤΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ..
    ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΑΣ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΥΠΟΜΟΝΗ!
      ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ...ΣΥΝΩΝΥΜΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΚΟΥΛΗΣ.
      ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ.....

      Διαγραφή
    2. Έλεγχος της εξουσίας (τιμωρία) και δικαιοσύνη χρειάζεται, μόνο.

      Διαγραφή
  3. Το μάθημα που πήραμε είναι: Φάτε τα μόνοι σας. Όχι μαζί με άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ντου Διαδηλωτές σπάνε τα ρολά στην ΔΕΘ 2017

    https://www.youtube.com/watch?v=ogXjCjjxJxs

    “Μα τι λέτε τώρα , ο “ελληνικός” λαός …αντιστέκεται σθεναρά στην ηθική και οικονομική παρακμή”!
    Άντε τώρα να εξηγήσεις στα επαναστατημένα παιδιά… τα ανεξήγητα!
    Αυτά που θα καταλάβουν όταν θα γεράσουν αλλά θα είναι αργά!
    Είναι προτιμότερο να είναι αργά για αυτά όπως είναι και για εμάς και για όλους , νέους και γέρους η είναι προτιμότερο να βρεθεί κάποιος και να
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ;


    Το σοβιετικό σύστημα που εγκαταστάθηκε στην Ελληνοχριστιανική Ελλάδα μας από τον Β.Π.Π. και έπειτα , με ένα μικρό Ελληνικό επαναστατικό διάλλειμα, έως τις ημέρες μας είναι πανούργο παμπόνηρο!
    Αυτό το σύστημα που όλοι αφορίζουναλλά κανείς δεν τολμά να ακουμπήσει!
    Όποιος βρεθεί απέναντι του από τότε που ΔΕΝ απελευθερωθήκαμε - στην ουσία συρρικνωθήκαμε κατά πολύ , ως Ελληνισμός και χάσαμε και την ταυτότητα μας , ως Έλληνες Χριστιανοί ορθόδοξοι - ΕΞΟΝΤΩΝΕΤΑΙ…

    Καποδίστριας ,
    Μεταξάς
    Παπαδόπουλος φυλακή (και …όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια!!! Αναφέρομαι στον γνωστό Παπαδόπουλο τον…πιο κακούργο , θηρίο ανήμερο και αδίστακτο δολοφόνο κυβερνήτη που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Μπροστά του ο Λένιν Στάλιν Μαο και ο Πολ Ποτ είναι …γάτες με πέταλα!)
    Ο Μακαριστός Χριστόδουλος
    ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


    ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΑΡ…
    ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΗ!

    ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΒΡΑΧΟΙ ΑΝΤΙΔΕΞΙΟΙ
    ΑΝΤΙΝΑΖΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ!!!

    ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ ΜΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ!
    ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ…ΩΣ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ.
    ΠΑΝΤΑ ΚΑΤ’ΑΥΤΟΥΣ …ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΚΙΩΜΑ ΝΑ ΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ !!!

    ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΓΥΡΟΦΕΡΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ!
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΗ!
    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΜΕ …ΟΙΚΙΑ ΒΟΥΛΗΣΕΙ!!!

    ΓΙΑ ΟΣΟ ΘΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΜΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.
    ΕΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΜΑΣ
    ΤΟΤΕ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
    ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
    ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΣ …
    ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!


    Λογικό , διότι όποιος επώνυμος και με ηγετικές ικανότητες αποφασίσει να βροντοφωνάξει την αλήθεια θα τον φάνε
    ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ …ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ …ΘΑ ΦΤΑΙΝΕ ..ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!!!


    Υ.Γ.
    Σήμερα άκουσα ΚΑΙ ΠΑΛΙ πως για την Μικρασιατική καταστροφή φταίνε οι μουσουλμάνοι οι Τούρκοι!
    Τετρακόσια χρόνια σκλάβοι ήμασταν , γιατί δεν προκάλεσαν την γενοκτονία μας οι Τούρκοι;
    Δεν μπορούσαν; Δεν μπορούσαν 400 χρόνια και μπόρεσαν το 1922 και το 1955;

    ΚΑΙ ΤΟ 2117 ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΘΑ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ …ΙΣΤΟΡΙΑ, ΩΣ ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ και ΑΛΛΟΙ!!!

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΛΛΗΝΕΣ …
    ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑΖΙ
    …ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]