Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κόψαν κονδύλια και άνδρες από την Πυροσβεστική και η χώρα καίγεται


Η Μάνη είναι όμορφος και ιστορικός τόπος για την κυβέρνηση όταν πρόκειται να διαφημιστεί η Ελλάδα και ο τουρισμός της. Αλλά, όταν καίγονται επί 4 μέρες 4 από τα ωραιότερα και ιστορικότερα χωριά της Προσηλιακής, η Μάνη αφήνεται στα χέρια ενός διαλυμένου πυροσβεστικού μηχανισμού, ενός εγκληματικά ανέτοιμου δημοτικού μηχανισμού, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, με απόντες τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, που ποζάρουν στις τηλεοράσεις, ενώ κόβουν κονδύλια για τις πυρκαγιές!

Ο πρωθυπουργός θυμήθηκε να επιθεωρήσει τη βάση των αεροπλάνων στα Μέγαρα χτες, αρχές Ιουλίου, μέσα στην περίοδο που ξεσπάνε κάθε χρόνο οι πυρκαγιές και αφού ο Κότρωνας, το Σκούταρι, η Κοκκάλα, ο Παρασυρός είχαν πνιγεί στις φλόγες στη Μάνη. Από μια πυρκαγιά που ξεκίνησε το Σάββατο και θεωρήθηκε από τους υπεύθυνους… ακίνδυνη!

Τι ακριβώς επιθεώρησε ο πρωθυπουργός με τον πιο ο υπουργό Προστασίας που έχει δει η χώρα;

Επιθεώρησε τα 8 όλα κι όλα από τα 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα που μπορούν να επιχειρήσουν από τα Μέγαρα, ενώ από τα υπόλοιπα 10 μικρότερα μόνο 2 (δύο!) είναι σε χρήση! Πόσος χρόνος έχει περάσει που όλος αυτός ο στόλος δεν επιχειρούσε εντατικά σε πυρκαγιές και μπορούσε να συντηρηθεί και επισκευαστεί ώστε να είναι αξιόπτωτος; Δέκα ολόκληροι μήνες από την περσινή περίοδο! Τι έγινε όλους αυτούς τους μήνες;

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός για τη συντήρηση και αγορά υλικών αεροσκαφών και επίγειων μέσων, στα πλαίσια περιορισμού των δημόσιων δαπανών που δέχτηκε, υπέγραψε και υλοποίησε το υπουργείο Οικονομικών!

Μειώθηκαν κατά περίπου 700 οι πυροσβέστες πρώτης γραμμής για να μεταφερθούν στη φύλαξη των ιδιωτικών αεροδρομίων της Fraport και των ιδιωτικών μεγάλων οδικών αξόνων, χωρίς να χουν προσληφθεί αντίστοιχοι με συμβάσεις εποχικοί, όπως προσλαμβάνει κατά χιλιάδες η κυβέρνηση σε θέσεις γραφείων και ρουσφετιών.

Δεν έγιναν μάλιστα οι προσλήψεις γιατί, ενώ για άλλους συμβασιούχους λεφτά υπάρχουν, για τους εποχικούς πυροσβέστες η κυβέρνηση μείωσε το κονδύλι για αμοιβές κατά 1.570.000 σε σχέση με το 2016!

Τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα σε μεγάλο αριθμό κινούνται στις ακραίες συνθήκες πυρκαγιών με περικομμένες τις δαπάνες για ελαστικά κατά 1.000.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλειά τους, την ασφάλεια του πληρώματός τους και το αξιόμαχό τους.

Οι ίδιοι οι πυροσβέστες που μάχονται μέσα στις φλόγες έχουν καταγγείλει κατά καιρούς την έλλειψη κατάλληλου ρουχισμού και υπόδησης. Ε, ο κρατικός προϋπολογισμός φρόντισε να μειώσει τις δαπάνες για υπόδηση κατά 150.000 ευρώ και κατά 1.400.000 για ιματισμό σε σχέση με το 2016.

Αντ’ αυτών που είναι στοιχειώδη, ο υπουργός κ Τόσκας είχε το θράσος να περηφανεύεται για το σύγχρονο ηλεκτρονικό κέντρο συντονισμού κατάσβεσης πυρκαγιών, από το οποίο παρακολουθούσε την πρώτη μέρα την καταστροφική πυρκαγιά στη Μάνη, ανίκανος να παρέμβει έγκαιρα και συντονισμένα.

Γιατί τα λαμπάκια και τα σήματα και τα μπίπ μπορεί να δείχνουν τα πάντα, αλλά δεν δείχνουν ότι οι πυροσβεστικές δεν έχουν νερό, ότι οι κρουνοί είναι άχρηστοι, ότι οι μισοί πυροσβέστες από άλλες περιοχές δεν έχουν ιδέα πώς είναι η περιοχή και μάχονται στα τυφλά, ότι οι συντονιστές στο έδαφος είναι ασυντόνιστοι, ότι δήμος δεν έχει τα απαραίτητα βυτία με νερό.

Εν κατακλείδι, το υπερσύγχρονο κέντρο συντονισμού μπορεί να δίνει εντολές, αλλά κάποιος από κάτω πρέπει να υπάρχει και να μπορεί να τις εφαρμόσει. Ο υπουργός επαίρεται για το ηλεκτρονικό κέντρο γιατί δεν τον βούτηξε κανείς να τον πάει πετώντας στον Κότρωνα και στο Σκούταρι να δει με τα ματάκια του την πραγματικότητα, αντί να ζει στην αγαπημένη φανταστική πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα θέματα.

Ο πρωθυπουργός θυμήθηκε να επιθεωρήσει τους ήρωες της ιπτάμενης δασοπυρόσβεσης με τον υπουργό Προστασίας με καθυστέρηση ενός χρόνου! Έφτασε στα Μέγαρα εκ των υστέρων όπως πάντα, για να προβληθεί στα κανάλια και να επικροτήσει μια ακόμα αθλιότητα του υπουργού του:

Να κατηγορεί τους αξιωματικούς πυροσβέστες, που ξεβράκωσαν προχτές την κυβερνητική ολιγωρία, ότι ήταν απόντες όταν οι συνάδερφοί τους έσβηναν τις φωτιές! Ποιος; Αυτός που υπέγραφε μεταθέσεις στο γραφειάκι του την ώρα που οι σημερινοί συνδικαλιστές πυροσβέστες έβγαιναν μισοζώντανοι από πυρκαγιές και έσωζαν ανθρώπους και δάση!

Οι κατηγορίες των κατοίκων για την απουσία των απαραίτητων μέσων από τις δημοτικές Αρχές, που «πιάστηκαν στον ύπνο» είναι εξ ίσου σοβαρές. Επειδή η Πυροσβεστική δεν μπορεί να κάνει τίποτε χωρίς τη βοήθεια των βυτίων και των παροχών νερού των δήμων, των τρακτέρ, αλλά και χωρίς τη συνεργασία των ντόπιων εθελοντών που ξέρουν τις περιοχές σπιθαμή προς σπιθαμή.

Κι αυτή η ολιγωρία, αν υπήρξε, ήταν καταστροφική σε συνδυασμό με την κυβερνητική προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό.

Το Νυμφιό, το Φλομοχώρι το πολύπυργο και ο Αγιος Νικόλαος ίσα που γλίτωσαν από τις φλόγες που ούτε τις είδε ούτε τις έζησε ούτε ο υπουργός ούτε ο πρωθυπουργός. Έβγαλαν τον δεκάρικό τους από την ασφάλεια των Μεγάρων, έδωσαν το σώου τους στην τηλεόραση και πήγαν στα ασφαλή σπίτια τους. Την ώρα που πάνω από 10 χωριά της Μάνης ζουν με τη διπλή αγωνία της φωτιάς και της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, μερικές χιλιάδες τουρίστες που είτε βρίσκονται εκεί είτε έχουν προγραμματίσει να πάνε στη Μάνη δεν έχουν καμιά κεντρική πλατφόρμα ενημέρωσης και επαφίενται στον ηρωισμό και το νοιάξιμο των κατοίκων και των δημοτικών αρχών, με τα μέσα της στιγμής που διαθέτουν. Κεντρικός σχεδιασμός; Μηδέν.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε χτες ότι «είμαστε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο αποτελεσματικότητας» για τις πυρκαγιές. Η πυρκαγιά στη Μάνη μας έδειξε ότι αν αυτό είναι το καλύτερο δυνατό επίπεδο τότε η χώρα θα υποφέρει. Γιατί δεν απειλείται μόνο από την πυρκαγιά. Αλλά και από μια κυβέρνηση της πυρκαγιάς.

Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης
Πηγή Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΗ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΣΤΕ.
    ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΗ ΦΩΛΙΑ ΕΙΝΑΙ.
    ΕΛΕΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον παραπάνω Χιτλερ.Αφού οι κάτοικοι δεν είναι συμβατοί με τις ιδεοληψίες μας ας εξαφανιστούν από προσώπου γης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα μιστά του Καρανίκα και των trolls πέφτουν; Ο απλος ο κόσμος να πάει να...Εμείς έχουμε μόνο υποχρεώσεις να πληρώνουμε φόρους και να περνάει καλά το καθεστώς, δικαιώματά δεν έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]